Vopsele naturale pentru ouale de pasti

Vopsele naturale pentru ouale de pasti

Ouale vopsite simbolizeaza mormantul lui Iisus care s-a deschis cand acesta a inviat din morti. In acest simbol sta si explicatia obiceiului de a ciocni ouale in ziua de Pasti, ciocnire insotita de expresiile "Hristos a inviat!", "Adevarat a inviat!". Culoarea rosie a oualor aminteste de sangele scurs pe cruce pentru mantuirea lumii. Totusi, originea colorarii oualor este mult mai veche decat crestinismul, pe vremuri ele fiind simbol al fecunditatii, creatiei si echilibrului. Desi in majoritatea statelor crestine europene obiceiul vopsitului oualor s-a estompat, in Romania, acesta s-a transformat intr-o adevarata arta ce are la baza nenumarate tehnici si ilustreaza motive atat religioase, cat si laice.

Desi exista vopseluri pentru oua in diverse culori, exista persoane care prefera sa vopseasca ouale folosind metode traditionale, obtinand culorile din plante.

Iata cateva metode naturale de a vopsi ouale:

Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti despre vopsitul oualor cu ajutorul culorilor obtinute din plante e ca ouale trebuie sa fie albe. In cazul in care nu dispuneti de astfel de oua, puteti folosi aceasta metoda pentru a le albi. Inainte de a incepe procesul de vopsire, ouale trebuie spalate bine si degresate.

Culoarea rosie:

Intr-un litru de apa se pun 2 sfecle rosii medii (taiate bucati mari). Se adauga 2 linguri de otet alb (acestea se adauga in toate vopselele natural). Se fierb ouale impreuna cu sfecla. Veti verifica din cand in cand sa nu fie prea inchise la culoare. Utilizand aceasta metoda exista riscul de a obtine oua vopsite neuniform

O alta metoda de a vopsi ouale rosii cu sfecla rosie consta in obtinerea unei solutii: intr-un litru de apa, puneti doua sfecle medii taiate bucati, 2 linguri de otet (alb) si fierbeti pana obtineti o culoare rubinie (10-15 minute). Lasati apoi la racit. Cand solutia este calduta, puneti ouale fierte si lasati-le pana dobandesc culoarea pe care v-o doriti (uneori acest proces dureaza si cateva ore). Avantajul acestei metode e uniformitatea culorii de pe oua.

Vopsitul oualor cu coji de ceapa

Cojile de la 1 kg de ceapa rosie se lasa la inmuiat peste noapte (aproximativ 12 ore) intr-un vas acoperit cu 2-3 litri de apa. A doua zi se adauga in vasul in care sunt cojile de ceapa la inmuiat 2 linguri de otet si se fierb ouale timp de 10-15 minute. In cazul in care se doreste o culoare mai intensa, se mai lasa in lichid pana obtineti nuanta dorita.

Culoarea galbena

Ouale galbene pot fi obtinute cu ajutorul cojilor de ceapa alba. Pentru 10 oua aveti nevoie de cojile de la 5 cepe mari. Acestea se pun intr-un vas cu 2 litri de apa si se pun la fiert cu ouale la foc mic (sa nu crape), timp de 15 min.

Ceai verde

7 pliclete de ceai verde sunt fierte timp de 5 minute in 600 ml de apa si o lingura de otet. Sunt puse ouale si se fierb la foc foarte mic timp de 25 de minute. In cazul in care se doreste o culoare mai intensa, se raceste solutia si se mai lasa ouale in ea cateva ore.

Culoare bruna (de lemn):

5 plicuri de ceai negru sunt fierte in 500 ml de apa impreuna cu o lingura de otet, timp de 5 minute. Se pun ouale si se fierb la foc foarte mic timp de 25 de minute.

Culoare albastra

Varza rosie

Fierbeti o varza rosie in 2 l de apa si 3 linguri de otet timp de 30 de minute. Scufundati ouale gata fierte in solutie cand aceasta nu este nici foarte fierbinte, nici calduta si lasati-le pana obtineti culoarea dorita (pot sta si peste noapte).

Dupa ce se vopsesc, ouale se sterg cu un servetel imbibat in ulei pentru a le da stralucire. Apoi sunt gata pentru a fi puse pe masa de Pasti.

» FOTO Articol: Ce am gatit azi (16) / Tina An

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia