Cartofii au castigat o proasta reputatie datorita felului in care sunt pregatiti in lanturile de fast food si care, atunci cand sunt consumati, au efecte negative asupra sanatati si siluetei. Insa, cartofii aduc destul de multe beneficii atunci cand sunt fierti sau copti. De asemenea, pregatiti astfel, cartofii nu ingrasa.
De exemplu, un cartof nou are doar 25 de calorii, dar este plin de nutrienti sanatosi si ofera destula energie pentru a va tine departe de alte mancaruri sau surse de zahar ce pot ingrasa.
Cartofii noi nu sunt doar gustosi, dar si sanatosi.
De exemplu, un singur cartof nou de marime medie asigura mai mult de jumatate din doza zilnica recomandata de Vitamina C. Consumat in stare cruda, are si mai multa vitamina C, prin gatire pierzandu-se aproape jumatate.
In acelasi timp, un cartof copt asigura 20% din doza zilnica de vitamina B6. Acest lucru inseamna ca veti avea o inima mai sanataosa, dar veti contribui si la regenerarea celulelor nervoase.
Dintre minerale, cartoful este plin de potasiu si fier, care pastreaza tensiunea arteriala la valori normale.
Fibrele din cartofii noi ajuta si ele la senzatia de satietate, dar si la reglarea nivelului de zahar din sange.
Datorita fibrelor, cartoful fiert, crud sau copt ne protejeaza si sistemul digestiv si ne tine departe de cancerul de colon.
Nu degeaba un roman mananca in medie, pe an, 100 de kg de cartofi. Aceasta cantitate ne plaseaza pe locul 4 in Uniunea Europeana la consumul de cartofi.
Sursa foto: culinar.ro
Sursa articol: en.wikipedia.org
Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...
Oua rosii vopsite cu coji de ceapaAceasta prajitura se bazeaza adesea pe baza de biscuiti sau blat de ciocolata fina, care este apoi umpluta cu o crema moale...
Prajitura Kinder BuenoAceasta varianta de vara, simpla si acesibila pentru toata lumea. Folositi fructele preferate sau pe cele care le aveti...
Cheesecake fara coacere cu caiseCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparit
Comentarii