Comuna Vaideeni este una dintre cele mai cunoscute localitati de pastori de la sud de Carpati. Aceasta a fost constituita in urma cu 300 de ani, ca urmare a migratiei masive a pastorilor transilvaneni din Marginimea Sibiului.
De aceea nu e de mirare ca aici se face cea mai renumita branza din tot judetul Valcea. Primarul Daniel Baluta spune ca in comuna Vaideeni, fiecare familie prepara acasa, dupa o reteta secreta, celebra telemea incat, potrivit edilului, dupa gust fiecare este recunoscuta daca e facuta acasa la Jinaru, la Vinereanu, la Salisteanu.
Astfel, Primaria Vaideeni, Asociatia Crescatorilor de Oi din localitate si Ministerul Agriculturii lucreaza la inregistrarea marcilor lactatelor de Vaideeni si la transformarea telemelei de Vaideeni in produs traditional
"Discutia a fost reluata acum o luna in cadrul targului de animale si consta in recunoasterea la nivel national a produselor traditionale pastoresti din Vaideeni. Ma refer aici la branza de Vaideeni, celebra telemea, casul, smantana, dar si tocanul sau balmosul din aceasta zonă. Vaideeniul este cunoscut ca un brand la nivel national in domeniul zootehniei, ne referim aici strict la pastorit. Ciobanii din Vaideeni prepara lactatele, dar si restul de mancaruri fix pe retetele vechi si respectand traditia. Avem sperante ca in foarte scurt timp lactatele de Vaideeni vor avea o marca inregistrata. Si putem la export sa mergem pe acest atestat", a declarat primarul Baluta.
Voi ati incercat Telemeaua de Vaideeni?
Sursa foto: agerpres.ro
Sursa articol: digi24.ro
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii