Telemeaua de Vaideeni, cea mai celebra branza din Vlacea, pe cale sa devina produs traditional recunoscut

Telemeaua de Vaideeni, cea mai celebra branza din Vlacea, pe cale sa devina produs traditional recunoscut

Comuna Vaideeni este una dintre cele mai cunoscute localitati de pastori de la sud de Carpati. Aceasta a fost constituita in urma cu 300 de ani, ca urmare a migratiei masive a pastorilor transilvaneni din Marginimea Sibiului.


De aceea nu e de mirare ca aici se face cea mai renumita branza din tot judetul Valcea. Primarul Daniel Baluta spune ca in comuna Vaideeni, fiecare familie prepara acasa, dupa o reteta secreta, celebra telemea incat, potrivit edilului, dupa gust fiecare este recunoscuta daca e facuta acasa la Jinaru, la Vinereanu, la Salisteanu.


Astfel, Primaria Vaideeni, Asociatia Crescatorilor de Oi din localitate si Ministerul Agriculturii lucreaza la inregistrarea marcilor lactatelor de Vaideeni si la transformarea telemelei de Vaideeni in produs traditional 


"Discutia a fost reluata acum o luna in cadrul targului de animale si consta in recunoasterea la nivel national a produselor traditionale pastoresti din Vaideeni. Ma refer aici la branza de Vaideeni, celebra telemea, casul, smantana, dar si tocanul sau balmosul din aceasta zonă. Vaideeniul este cunoscut ca un brand la nivel national in domeniul zootehniei, ne referim aici strict la pastorit. Ciobanii din Vaideeni prepara lactatele, dar si restul de mancaruri fix pe retetele vechi si respectand traditia. Avem sperante ca in foarte scurt timp lactatele de Vaideeni vor avea o marca inregistrata. Si putem la export sa mergem pe acest atestat", a declarat primarul Baluta.


Voi ati incercat Telemeaua de Vaideeni?


Sursa foto: agerpres.ro
Sursa articol: digi24.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
2
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Salam de biscuiţi reţetă
5
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă
Parteneri
Aperitiv oua panirate cu sos de iaurt si castraveti murati
Bucataras.RO

Aperitiv oua panirate cu sos de iaurt si castraveti murati

Dacă tot ne-au rămas ouă fierte, după sărbători, aceasta este una dintre rețete în care le-am inclus.

Aperitiv oua panirate cu sos de iaurt si castraveti murati
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Gustos.RO

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin

Se curata, se spala se taie macroul in doua, inlaturand capul, coada si aripioarele.

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin