Tehnici de topire a ciocolatei

Tehnici de topire a ciocolatei

Cu lapte sau cu gust intens de cacao, cu aroma de fructe sau de caramel, ciocolata este unul din cele mai apreciate deserturi actuale. Una din calitatile ei principale e versatilitatea, fiind deseori deseori utilizata in obtinerea unor decoratiuni atragatoare (si gustoase) pentru prajituri. Fie ca o folosim ca glazura sau ca umplutura, numeroase retete necesita topirea ciocolatei.

Topirea ciocolatei

Ciocolata se topeste la temperaturi destul de joase. Metoda conventionala de topire a ciocolatei e bain marie-ul. Actualmente insa, ciocolata poate fi topita si in cuptorul cu microunde, iar in cazul in care ciocolata urmeaza sa fie amestecata si cu alte ingrediente, se poate pune direct pe foc pentru a o topi.

Bain marie

Rupeti ciocolata in bucati si puneti-o intr-un vas rezistent la caldura, pe care-l veti pune la randul lui intr-un vas plin cu apa fierbinte. Asigurati-va ca fundul vasului in care sta ciocolata nu atinge apa. Incalziti usor, fara a permite apei sa inceapa sa fiarba sau sa produca aburi. Lasati ciocolata sa se topeasca incet, timpul necesar variind in functie de cantitatea si tipul de ciocolata utilizate. Asigurati-va ca nu va curge nici o picatura de apa in ciocolata, intrucat exista riscul ca aceasta sa se separe, pierzandu-si din omogenitate – ceea ce o poate face inutilizabila.

Cuptorul cu microunde

Ciocolata cu un continut ridicat de cacao sau neinducita poate fi topita in cuptorul cu microunde la putere medie, iar ciocolata cu lapte sau cea alba trebuie incalzita la temperatura mica. Rupeti ciocolata in bucatele si puneti-le intr-un vas. Timpul necesar topirii depunde de tipul de ciocolata si de cantitate. In linii mari, 100 de grame de ciocolata cu procent ridicat de cacao va avea nevoie de aproximativ 4 minute la 325-350W in cuptorul cu microunde. Aceeasi cantitate de ciocolata cu lapte sau alba, va avea nevoie de acelasi timp, insa de o putere de 220 – 240 W. Timpul si puterea utilizate trebuie ajustate in functie de cuptor. Verificati ciocolata pe parcurs, pentru a va asigura ca nu se arde – ciocolata alba, in special, are nevoie de mai multa atentie.
Cand se utilizeaza cuptorul cu microunde pentru topirea ciocolatei cu lichide sau grasimi, aceasta trebuie verificata mai frecvent, pentru ca exista posibilitatea ca procesul sa fie mai rapid.

Caldura directa

Aceasta tehnica este utilizata atunci cand este necesara topirea mai multor ingrediente – cum este di pilda, cazul sosului de ciocolata. Alegeti un vas cu fundul dublu si puneti ingredientele la topit la temperaturi joase, amestecand continuu pana cand compozitia devine omogena si topita. Indepartati imediat vasul de sursa de caldura. Nu va lasati tentati de ridicarea temperaturii, pentru ca in loc sa va faca sa economisiti timp, aceasta masura va arde sosul si veti fi fortati sa-l aruncati.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Bucataras.RO

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie

Deliiiiiiciooooosaaaaaaaa! Garantez...racoritoare, lejera...de vara!Merge cu o limonada cu gheata si menta perfect! 

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia