Tehnici de topire a ciocolatei

Tehnici de topire a ciocolatei

Cu lapte sau cu gust intens de cacao, cu aroma de fructe sau de caramel, ciocolata este unul din cele mai apreciate deserturi actuale. Una din calitatile ei principale e versatilitatea, fiind deseori deseori utilizata in obtinerea unor decoratiuni atragatoare (si gustoase) pentru prajituri. Fie ca o folosim ca glazura sau ca umplutura, numeroase retete necesita topirea ciocolatei.

Topirea ciocolatei

Ciocolata se topeste la temperaturi destul de joase. Metoda conventionala de topire a ciocolatei e bain marie-ul. Actualmente insa, ciocolata poate fi topita si in cuptorul cu microunde, iar in cazul in care ciocolata urmeaza sa fie amestecata si cu alte ingrediente, se poate pune direct pe foc pentru a o topi.

Bain marie

Rupeti ciocolata in bucati si puneti-o intr-un vas rezistent la caldura, pe care-l veti pune la randul lui intr-un vas plin cu apa fierbinte. Asigurati-va ca fundul vasului in care sta ciocolata nu atinge apa. Incalziti usor, fara a permite apei sa inceapa sa fiarba sau sa produca aburi. Lasati ciocolata sa se topeasca incet, timpul necesar variind in functie de cantitatea si tipul de ciocolata utilizate. Asigurati-va ca nu va curge nici o picatura de apa in ciocolata, intrucat exista riscul ca aceasta sa se separe, pierzandu-si din omogenitate – ceea ce o poate face inutilizabila.

Cuptorul cu microunde

Ciocolata cu un continut ridicat de cacao sau neinducita poate fi topita in cuptorul cu microunde la putere medie, iar ciocolata cu lapte sau cea alba trebuie incalzita la temperatura mica. Rupeti ciocolata in bucatele si puneti-le intr-un vas. Timpul necesar topirii depunde de tipul de ciocolata si de cantitate. In linii mari, 100 de grame de ciocolata cu procent ridicat de cacao va avea nevoie de aproximativ 4 minute la 325-350W in cuptorul cu microunde. Aceeasi cantitate de ciocolata cu lapte sau alba, va avea nevoie de acelasi timp, insa de o putere de 220 – 240 W. Timpul si puterea utilizate trebuie ajustate in functie de cuptor. Verificati ciocolata pe parcurs, pentru a va asigura ca nu se arde – ciocolata alba, in special, are nevoie de mai multa atentie.
Cand se utilizeaza cuptorul cu microunde pentru topirea ciocolatei cu lichide sau grasimi, aceasta trebuie verificata mai frecvent, pentru ca exista posibilitatea ca procesul sa fie mai rapid.

Caldura directa

Aceasta tehnica este utilizata atunci cand este necesara topirea mai multor ingrediente – cum este di pilda, cazul sosului de ciocolata. Alegeti un vas cu fundul dublu si puneti ingredientele la topit la temperaturi joase, amestecand continuu pana cand compozitia devine omogena si topita. Indepartati imediat vasul de sursa de caldura. Nu va lasati tentati de ridicarea temperaturii, pentru ca in loc sa va faca sa economisiti timp, aceasta masura va arde sosul si veti fi fortati sa-l aruncati.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia