Superstitiile si obiceiurile culinare ale romanilor pentru noaptea de Revelion

Superstitiile si obiceiurile culinare ale romanilor pentru noaptea de Revelion

Romanii sunt foarte superstitiosi din fire. Fiecare sarbatoare importanta vine la pachet cu obiceiuri care pot parea cel putin ciudate. Noaptea de Revelion nu face exceptie, dimpotriva.

Insa, nu o sa insiram toate superstitiile romanilor pentru noaptea de Revelion, ci doar pe cele care au legatura cu domeniul culinar. 

Asadar, iata cum arata o astfel de lista: 

- Unii romani tin in buzunar o capatana de usturoi, pentru ca spiritele rele sa-i ocoleasca in noul an. 

- In Ajun, fetele nemaritate trebuie sa puna intr-un vas cu apa un fir de busuioc, o ramura de mar si un ban, pentru ca in prima dimineata din noul an sa-l viseze pe cel cu care se vor casatori.

- O alta datina spune ca in Ajunul Anului Nou trebuie sa ai mereu in buzunar cateva boabe de grau, pentru a fi ferit de foamete tot anul. De asemenea, trebuie sa ai si bani in buzunar pentru ca noul an sa nu te prinda sarac.

- Romanii obisnuiesc sa consume peste in noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere lina si usoara in anul ce urmeaza.

- Pe de alta parte, carnea de pasare este aducatore de ghinion. Acest lucru se datoreaza faptului ca pasarile de curte scormonesc pamantul si il imprastie, fapt corelat cu imprastierea prosperitatii si a binelui din casa.

- Tot din mosi-stramosi a ramas obiceiul de a manca stafide sau struguri la masa de Anul Nou, pentru ca sa nu ducem lipsa de bani in anul care vine.

- Primul colac pregatit de gospodina pentru Anul Nou se pastreaza pana in primavara. Atunci colacul se pune in hrana animalelor de tractiune, boi sau cai, inainte de inceperea muncilor agricole. Acest obicei este respectat in gospodariile taranesti pentru a duce spor in muncile agricole tot anul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Ciorba de loboda cu ochi romanesc
Bucataras.RO

Ciorba de loboda cu ochi romanesc

  M-am gandit sa fac o ciorba de vara usoara, dar in acelasi timp sa aiba si proteina. Am recurs la ou. A iesit ceea...

Ciorba de loboda cu ochi romanesc
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti