Romanii sunt foarte superstitiosi din fire. Fiecare sarbatoare importanta vine la pachet cu obiceiuri care pot parea cel putin ciudate. Noaptea de Revelion nu face exceptie, dimpotriva.
Insa, nu o sa insiram toate superstitiile romanilor pentru noaptea de Revelion, ci doar pe cele care au legatura cu domeniul culinar.
Asadar, iata cum arata o astfel de lista:
- Unii romani tin in buzunar o capatana de usturoi, pentru ca spiritele rele sa-i ocoleasca in noul an.
- In Ajun, fetele nemaritate trebuie sa puna intr-un vas cu apa un fir de busuioc, o ramura de mar si un ban, pentru ca in prima dimineata din noul an sa-l viseze pe cel cu care se vor casatori.
- O alta datina spune ca in Ajunul Anului Nou trebuie sa ai mereu in buzunar cateva boabe de grau, pentru a fi ferit de foamete tot anul. De asemenea, trebuie sa ai si bani in buzunar pentru ca noul an sa nu te prinda sarac.
- Romanii obisnuiesc sa consume peste in noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere lina si usoara in anul ce urmeaza.
- Pe de alta parte, carnea de pasare este aducatore de ghinion. Acest lucru se datoreaza faptului ca pasarile de curte scormonesc pamantul si il imprastie, fapt corelat cu imprastierea prosperitatii si a binelui din casa.
- Tot din mosi-stramosi a ramas obiceiul de a manca stafide sau struguri la masa de Anul Nou, pentru ca sa nu ducem lipsa de bani in anul care vine.
- Primul colac pregatit de gospodina pentru Anul Nou se pastreaza pana in primavara. Atunci colacul se pune in hrana animalelor de tractiune, boi sau cai, inainte de inceperea muncilor agricole. Acest obicei este respectat in gospodariile taranesti pentru a duce spor in muncile agricole tot anul.
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii