Superstitiile si obiceiurile culinare ale romanilor pentru noaptea de Revelion

Superstitiile si obiceiurile culinare ale romanilor pentru noaptea de Revelion

Romanii sunt foarte superstitiosi din fire. Fiecare sarbatoare importanta vine la pachet cu obiceiuri care pot parea cel putin ciudate. Noaptea de Revelion nu face exceptie, dimpotriva.

Insa, nu o sa insiram toate superstitiile romanilor pentru noaptea de Revelion, ci doar pe cele care au legatura cu domeniul culinar. 

Asadar, iata cum arata o astfel de lista: 

- Unii romani tin in buzunar o capatana de usturoi, pentru ca spiritele rele sa-i ocoleasca in noul an. 

- In Ajun, fetele nemaritate trebuie sa puna intr-un vas cu apa un fir de busuioc, o ramura de mar si un ban, pentru ca in prima dimineata din noul an sa-l viseze pe cel cu care se vor casatori.

- O alta datina spune ca in Ajunul Anului Nou trebuie sa ai mereu in buzunar cateva boabe de grau, pentru a fi ferit de foamete tot anul. De asemenea, trebuie sa ai si bani in buzunar pentru ca noul an sa nu te prinda sarac.

- Romanii obisnuiesc sa consume peste in noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere lina si usoara in anul ce urmeaza.

- Pe de alta parte, carnea de pasare este aducatore de ghinion. Acest lucru se datoreaza faptului ca pasarile de curte scormonesc pamantul si il imprastie, fapt corelat cu imprastierea prosperitatii si a binelui din casa.

- Tot din mosi-stramosi a ramas obiceiul de a manca stafide sau struguri la masa de Anul Nou, pentru ca sa nu ducem lipsa de bani in anul care vine.

- Primul colac pregatit de gospodina pentru Anul Nou se pastreaza pana in primavara. Atunci colacul se pune in hrana animalelor de tractiune, boi sau cai, inainte de inceperea muncilor agricole. Acest obicei este respectat in gospodariile taranesti pentru a duce spor in muncile agricole tot anul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
2
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Cozonac cu mac(De post)
Bucataras.RO

Cozonac cu mac(De post)

Pentru ideea cozonacului m-am inspirat de la Vio.Acest cozonac este ideal pentru cei ce tin post si nu numai.

Cozonac cu mac(De post)
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola