Superstitiile si obiceiurile culinare ale romanilor pentru noaptea de Revelion

(0)

2016-12-28 13:40:12

Romanii sunt foarte superstitiosi din fire. Fiecare sarbatoare importanta vine la pachet cu obiceiuri care pot parea cel putin ciudate. Noaptea de Revelion nu face exceptie, dimpotriva.

Insa, nu o sa insiram toate superstitiile romanilor pentru noaptea de Revelion, ci doar pe cele care au legatura cu domeniul culinar. 

Asadar, iata cum arata o astfel de lista: 

- Unii romani tin in buzunar o capatana de usturoi, pentru ca spiritele rele sa-i ocoleasca in noul an. 

- In Ajun, fetele nemaritate trebuie sa puna intr-un vas cu apa un fir de busuioc, o ramura de mar si un ban, pentru ca in prima dimineata din noul an sa-l viseze pe cel cu care se vor casatori.

- O alta datina spune ca in Ajunul Anului Nou trebuie sa ai mereu in buzunar cateva boabe de grau, pentru a fi ferit de foamete tot anul. De asemenea, trebuie sa ai si bani in buzunar pentru ca noul an sa nu te prinda sarac.

- Romanii obisnuiesc sa consume peste in noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere lina si usoara in anul ce urmeaza.

- Pe de alta parte, carnea de pasare este aducatore de ghinion. Acest lucru se datoreaza faptului ca pasarile de curte scormonesc pamantul si il imprastie, fapt corelat cu imprastierea prosperitatii si a binelui din casa.

- Tot din mosi-stramosi a ramas obiceiul de a manca stafide sau struguri la masa de Anul Nou, pentru ca sa nu ducem lipsa de bani in anul care vine.

- Primul colac pregatit de gospodina pentru Anul Nou se pastreaza pana in primavara. Atunci colacul se pune in hrana animalelor de tractiune, boi sau cai, inainte de inceperea muncilor agricole. Acest obicei este respectat in gospodariile taranesti pentru a duce spor in muncile agricole tot anul.

Recomandari pentru tine si casa ta

5.6L Digital TimeSelect

- 29 %
699.99 lei
499.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate