Varza à la Cluj este una dintre cele mai apreciate retete ardelenesti, fiind si unul dintre cele mai gustoase preparate din bucataria romaneasca.
Exista si cercetari legate de aceasta reteta, facute de istoricul de origine maghiara Cserna-Szabó András.
De exemplu, cea mai veche mentionare a celebrei retete dateaza din 1695, cand apare intr-o carte de bucate maghiara intitulata Carticica mestesugului bucatariei.
De asemenea, se mai spune ca reteta originala nu are nicio legatura cu orasul Cluj, existand nenumarate variante de preparare a acestui fel de mancare.
In orice caz, noi o va dezvaluim secretul care sta la baza celei mai bune retete de Varza a la Cluj.
Ingrediente:
- o varza dulce sau murata
- un kilogram de carne tocata de porc
- o ceapa
- o ceasca de orez
- ulei sau untura
- 200 de mililitri de sos de rosii
- smantana
- marar
- sare
- piper
- cimbru
- boia
- 1 pahar cu vin rosu
Mod de preparare:
Pentru ca este un fel de mancare in straturi, varza a la Cluj se prepara separat si apoi se asambleaza.
Pentru stratul de carne - ceapa se toaca marunt si se caleste in doua linguri de ulei si doua de apa. Cand ceapa capata o culoare aurie, se adauga carnea tocata cu sare si se lasa la inmuiat.
Orezul se fierbe doar pe jumatate in apa si, dupa ce este scurs de apa, se adauga peste carne, impreuna cu o lingura de sos de rosii si doua linguri de smantana, boia iute si dulce, si sare si piper dupa gust.
Pentru stratul de varza - varza se toaca marunt si se da la calit in doua linguri de ulei. Dupa ce-si schimba culoarea se adauga o ceasca de apa si se lasa la scazut.
Se adauga marar tocat, o lingura de sos de rosii, sare, piper si cimbru.
Asezarea in vas - intr-un vas termorezistent se toarna doua linguri de ulei, doua linguri de smantana si trei linguri de sos de rosii.
Se aseaza un strat de varza calita, sos de rosii, apoi un strat de carne si orez, sos de rosii si, la final, inca un strat de varza calita, peste care se pune un mai gros de sos de rosii si cateva felii de slanina afumata.
Vasul se lasa in cuptorul incins timp de 30-40 de minute, pana cand se rumeneste.
Pentru ca mancarea sa capete o aroma deosebita, se pune si un pahar de vin rosu, cu putin timp inainte ca mancarea sa fie gata.
Ca garnitura, se foloseste mamaliguta cu smantana.
Descopera si alte retete de Varza a la Cluj:
- Varza a la Cluj cu carne si ciuperci
Sursa foto: trilulilu.ro,
Surse articol: voceatransilvaniei.ro, adevarul.ro, gustos.ro
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii