Secretul celei mai bune retete de Varza a la Cluj

Secretul celei mai bune retete de Varza a la Cluj

Varza à la Cluj este una dintre cele mai apreciate retete ardelenesti, fiind si unul dintre cele mai gustoase preparate din bucataria romaneasca. 

Exista si cercetari legate de aceasta reteta, facute de istoricul de origine maghiara Cserna-Szabó András.

De exemplu, cea mai veche mentionare a celebrei retete dateaza din 1695, cand apare intr-o carte de bucate maghiara intitulata “Carticica mestesugului bucatariei”. 

De asemenea, se mai spune ca reteta originala nu are nicio legatura cu orasul Cluj, existand nenumarate variante de preparare a acestui fel de mancare. 

In orice caz, noi o va dezvaluim secretul care sta la baza celei mai bune retete de Varza a la Cluj.

Ingrediente: 

- o varza dulce sau murata
- un kilogram de carne tocata de porc
- o ceapa
- o ceasca de orez
- ulei sau untura
- 200 de mililitri de sos de rosii
- smantana
- marar
- sare
- piper
- cimbru
- boia
- 1 pahar cu vin rosu

Mod de preparare:

Pentru ca este un fel de mancare in straturi, varza a la Cluj se prepara separat si apoi se asambleaza.

Pentru stratul de carne - ceapa se toaca marunt si se caleste in doua linguri de ulei si doua de apa. Cand ceapa capata o culoare aurie, se adauga carnea tocata cu sare si se lasa la inmuiat.

Orezul se fierbe doar pe jumatate in apa si, dupa ce este scurs de apa, se adauga peste carne, impreuna cu o lingura de sos de rosii si doua linguri de smantana, boia iute si dulce, si sare si piper dupa gust.

Pentru stratul de varza - varza se toaca marunt si se da la calit in doua linguri de ulei. Dupa ce-si schimba culoarea se adauga o ceasca de apa si se lasa la scazut.

Se adauga marar tocat, o lingura de sos de rosii, sare, piper si cimbru.

Asezarea in vas - intr-un vas termorezistent se toarna doua linguri de ulei, doua linguri de smantana si trei linguri de sos de rosii.

Se aseaza un strat de varza calita, sos de rosii, apoi un strat de carne si orez, sos de rosii si, la final, inca un strat de varza calita, peste care se pune un mai gros de sos de rosii si cateva felii de slanina afumata. 

Vasul se lasa in cuptorul incins timp de 30-40 de minute, pana cand se rumeneste.

Pentru ca mancarea sa capete o aroma deosebita, se pune si un pahar de vin rosu, cu putin timp inainte ca mancarea sa fie gata.

Ca garnitura, se foloseste mamaliguta cu smantana.

Descopera si alte retete de Varza a la Cluj:

- Varza a la Cluj 

- Varza a la Cluj II

- Varza a la Cluj III

- Varza a la Cluj IV

- Varza a la Cluj cu carne si ciuperci 

- Varza a la Cluj vegetariana 

Sursa foto: trilulilu.ro,
Surse articol: voceatransilvaniei.roadevarul.ro, gustos.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei
Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...

Briose cu afine - reteta de briose pufoase
Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Cartofi boieresti - simplu si bun
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Sirop de Soc Pentru Iarna
2
Conserve, muraturi

Sirop de Soc Pentru Iarna

Sirop de Soc Pentru Iarna
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
3
Dulciuri

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Chec Aperitiv cu Ou
4
Aperitive

Chec Aperitiv cu Ou

Chec Aperitiv cu Ou
Tort cu blat de nuca si crema de vanilie cu mascarpone
5
Dulciuri

Tort cu blat de nuca si crema de vanilie cu mascarpone

Tortul cu blat de nuca si crema de vanilie cu mascarpone este o incantare pentru simturi. Blatul bogat si aromat de nuca se...

Tort cu blat de nuca si crema de vanilie cu mascarpone
Parteneri
Desert prajitura vanilata
Bucataras.RO

Desert prajitura vanilata

M-am inspirat de la Bucataresele vesele, am schimbat pe ici pe colo in functie de ingredientele mele.

Desert prajitura vanilata
Coulis de capsuni
Culinar.RO

Coulis de capsuni

• adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii...

Coulis de capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!