Sarmalele cu copite - o specialitate din nord-vestul Romaniei

Sarmalele cu copite - o specialitate din nord-vestul Romaniei

In zona de nord-vest a Romaniei exista o reteta de sarmalute in care sunt folosite "copitele".

Nu este vorba despre copitele animalelor, ci despre hribi, ciuperci de padure care in aceasta zona poarta denumirea populara de "copite". 

Aceasta specialitate este preparata mai ales in judetul Salaj, fiind o alternativa la sarmalele cu carne in zilele de post.

Alexandra Bodea, o tanara de 22 de ani, incearca sa duca mai departe retetele traditionale invatate de la bunicile ei. 

"Daca e iarna, sarmalele se fac cu varza murata iar vara, cu varza dulce. Se pune la prajit o ceapa cu putin ulei, se lasa sa se prajeasca, intre timp se alege pasatul, se spala, se pun ciupercile — care, daca sunt uscate, se hidrateaza inainte — se adauga pasatul peste ciuperci, sare, piper, boia, ca sa-i dea culoare si compozitia respectiva se pune in foile de varza.

Pe fundul oalei se aseaza marar uscat si frunze de varza, se impacheteaza sarmalele, iar deasupra se pune bulion sau pasta de rosii", a povestit Alexandra Bodea pentru Agerpres.

Alexandra a mai spus ca numai in localitatile Iaz si Plopis hribilor li se spune copite. Aceste ciuperci sunt foarte populare in aceasta zona, iar din ele se prepara mai multe mancaruri:

"Se mai pot face cu smantana sau cu oua, cu mamaliga langa ele, zacusca cu hribi de padure sau se pun pur si simplu la uscat, pentru a le folosi iarna, la prepararea diferitelor retete. (...) Toamna se face zacusca cu copite.

Se iau ardei grasi, se coc, se curata de coaja, dupa care se pune ceapa tocata marunt, ardeii tocati, ciupercile taiate si ele, se mai adauga foarte putin ulei si se pun toate ingredientele la ceaun, la foc domol. Asa se face zacusca cu hribi. Spre final se pune si putina pasta de rosii."

Vezi si alte retete de sarmale fara carne: 

Sarmale cu ciuperci
Sarmale cu fasole alba si linte
Sarmale cu nuca 
Sarmale cu urda 
Sarmale cu vinete coapte 
Sarmale cu susan si soia
Sarmale cu orez integral

Sursa articol: agerpres.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Dulceata de visine
2
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ceafa de porc la cuptor
4
Prajitura turnata cu branza si visine
5
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Parteneri
Desert tort cu crema de afine si ciocolata
Bucataras.RO

Desert tort cu crema de afine si ciocolata

Desert tort cu crema de afine si ciocolata
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Culinar.RO

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara

Retete dietetice E o prăjitură uşor de făcut. Puteţi folosi ce fructe vă plac. Eu am ales caise şi...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Compot de visine pentru iarna
Gustos.RO

Compot de visine pentru iarna

Reteta de compot de visine pentru iarna. Cum se face compot de visine pentru iarna fara conservanti.

Compot de visine pentru iarna
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate