In zona de nord-vest a Romaniei exista o reteta de sarmalute in care sunt folosite "copitele".
Nu este vorba despre copitele animalelor, ci despre hribi, ciuperci de padure care in aceasta zona poarta denumirea populara de "copite".
Aceasta specialitate este preparata mai ales in judetul Salaj, fiind o alternativa la sarmalele cu carne in zilele de post.
Alexandra Bodea, o tanara de 22 de ani, incearca sa duca mai departe retetele traditionale invatate de la bunicile ei.
"Daca e iarna, sarmalele se fac cu varza murata iar vara, cu varza dulce. Se pune la prajit o ceapa cu putin ulei, se lasa sa se prajeasca, intre timp se alege pasatul, se spala, se pun ciupercile care, daca sunt uscate, se hidrateaza inainte se adauga pasatul peste ciuperci, sare, piper, boia, ca sa-i dea culoare si compozitia respectiva se pune in foile de varza.
Pe fundul oalei se aseaza marar uscat si frunze de varza, se impacheteaza sarmalele, iar deasupra se pune bulion sau pasta de rosii", a povestit Alexandra Bodea pentru Agerpres.
Alexandra a mai spus ca numai in localitatile Iaz si Plopis hribilor li se spune copite. Aceste ciuperci sunt foarte populare in aceasta zona, iar din ele se prepara mai multe mancaruri:
"Se mai pot face cu smantana sau cu oua, cu mamaliga langa ele, zacusca cu hribi de padure sau se pun pur si simplu la uscat, pentru a le folosi iarna, la prepararea diferitelor retete. (...) Toamna se face zacusca cu copite.
Se iau ardei grasi, se coc, se curata de coaja, dupa care se pune ceapa tocata marunt, ardeii tocati, ciupercile taiate si ele, se mai adauga foarte putin ulei si se pun toate ingredientele la ceaun, la foc domol. Asa se face zacusca cu hribi. Spre final se pune si putina pasta de rosii."
Vezi si alte retete de sarmale fara carne:
Sarmale cu ciuperci
Sarmale cu fasole alba si linte
Sarmale cu nuca
Sarmale cu urda
Sarmale cu vinete coapte
Sarmale cu susan si soia
Sarmale cu orez integral
Sursa articol: agerpres.ro
Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparatPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraNu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii