In zona de nord-vest a Romaniei exista o reteta de sarmalute in care sunt folosite "copitele".
Nu este vorba despre copitele animalelor, ci despre hribi, ciuperci de padure care in aceasta zona poarta denumirea populara de "copite".
Aceasta specialitate este preparata mai ales in judetul Salaj, fiind o alternativa la sarmalele cu carne in zilele de post.
Alexandra Bodea, o tanara de 22 de ani, incearca sa duca mai departe retetele traditionale invatate de la bunicile ei.
"Daca e iarna, sarmalele se fac cu varza murata iar vara, cu varza dulce. Se pune la prajit o ceapa cu putin ulei, se lasa sa se prajeasca, intre timp se alege pasatul, se spala, se pun ciupercile care, daca sunt uscate, se hidrateaza inainte se adauga pasatul peste ciuperci, sare, piper, boia, ca sa-i dea culoare si compozitia respectiva se pune in foile de varza.
Pe fundul oalei se aseaza marar uscat si frunze de varza, se impacheteaza sarmalele, iar deasupra se pune bulion sau pasta de rosii", a povestit Alexandra Bodea pentru Agerpres.
Alexandra a mai spus ca numai in localitatile Iaz si Plopis hribilor li se spune copite. Aceste ciuperci sunt foarte populare in aceasta zona, iar din ele se prepara mai multe mancaruri:
"Se mai pot face cu smantana sau cu oua, cu mamaliga langa ele, zacusca cu hribi de padure sau se pun pur si simplu la uscat, pentru a le folosi iarna, la prepararea diferitelor retete. (...) Toamna se face zacusca cu copite.
Se iau ardei grasi, se coc, se curata de coaja, dupa care se pune ceapa tocata marunt, ardeii tocati, ciupercile taiate si ele, se mai adauga foarte putin ulei si se pun toate ingredientele la ceaun, la foc domol. Asa se face zacusca cu hribi. Spre final se pune si putina pasta de rosii."
Vezi si alte retete de sarmale fara carne:
Sarmale cu ciuperci
Sarmale cu fasole alba si linte
Sarmale cu nuca
Sarmale cu urda
Sarmale cu vinete coapte
Sarmale cu susan si soia
Sarmale cu orez integral
Sursa articol: agerpres.ro
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaAzi ne racorim cu un frappuccino! Adica un cappuccino in care pus inghetata si frisca si facut cu ajutorul espressorului...
Frappuccino cu frisca si mentaMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii