In zona de nord-vest a Romaniei exista o reteta de sarmalute in care sunt folosite "copitele".
Nu este vorba despre copitele animalelor, ci despre hribi, ciuperci de padure care in aceasta zona poarta denumirea populara de "copite".
Aceasta specialitate este preparata mai ales in judetul Salaj, fiind o alternativa la sarmalele cu carne in zilele de post.
Alexandra Bodea, o tanara de 22 de ani, incearca sa duca mai departe retetele traditionale invatate de la bunicile ei.
"Daca e iarna, sarmalele se fac cu varza murata iar vara, cu varza dulce. Se pune la prajit o ceapa cu putin ulei, se lasa sa se prajeasca, intre timp se alege pasatul, se spala, se pun ciupercile care, daca sunt uscate, se hidrateaza inainte se adauga pasatul peste ciuperci, sare, piper, boia, ca sa-i dea culoare si compozitia respectiva se pune in foile de varza.
Pe fundul oalei se aseaza marar uscat si frunze de varza, se impacheteaza sarmalele, iar deasupra se pune bulion sau pasta de rosii", a povestit Alexandra Bodea pentru Agerpres.
Alexandra a mai spus ca numai in localitatile Iaz si Plopis hribilor li se spune copite. Aceste ciuperci sunt foarte populare in aceasta zona, iar din ele se prepara mai multe mancaruri:
"Se mai pot face cu smantana sau cu oua, cu mamaliga langa ele, zacusca cu hribi de padure sau se pun pur si simplu la uscat, pentru a le folosi iarna, la prepararea diferitelor retete. (...) Toamna se face zacusca cu copite.
Se iau ardei grasi, se coc, se curata de coaja, dupa care se pune ceapa tocata marunt, ardeii tocati, ciupercile taiate si ele, se mai adauga foarte putin ulei si se pun toate ingredientele la ceaun, la foc domol. Asa se face zacusca cu hribi. Spre final se pune si putina pasta de rosii."
Vezi si alte retete de sarmale fara carne:
Sarmale cu ciuperci
Sarmale cu fasole alba si linte
Sarmale cu nuca
Sarmale cu urda
Sarmale cu vinete coapte
Sarmale cu susan si soia
Sarmale cu orez integral
Sursa articol: agerpres.ro
Lasagna este un preparat delicios si destul de versatil. Iata o reteta clasica pentru lasagna cu carne:
Lasagna - delicios si usor de preparatPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraAcestea sunt vestitele clatite americane, groase, spongioase care sunt adesea consumate cu sirop de artar sau bacon prajit....
American pancakesBriose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache. Descopera cum sa prepari rapid aceste...
Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache
Comentarii