Sarmalele cu copite - o specialitate din nord-vestul Romaniei

Sarmalele cu copite - o specialitate din nord-vestul Romaniei

In zona de nord-vest a Romaniei exista o reteta de sarmalute in care sunt folosite "copitele".

Nu este vorba despre copitele animalelor, ci despre hribi, ciuperci de padure care in aceasta zona poarta denumirea populara de "copite". 

Aceasta specialitate este preparata mai ales in judetul Salaj, fiind o alternativa la sarmalele cu carne in zilele de post.

Alexandra Bodea, o tanara de 22 de ani, incearca sa duca mai departe retetele traditionale invatate de la bunicile ei. 

"Daca e iarna, sarmalele se fac cu varza murata iar vara, cu varza dulce. Se pune la prajit o ceapa cu putin ulei, se lasa sa se prajeasca, intre timp se alege pasatul, se spala, se pun ciupercile — care, daca sunt uscate, se hidrateaza inainte — se adauga pasatul peste ciuperci, sare, piper, boia, ca sa-i dea culoare si compozitia respectiva se pune in foile de varza.

Pe fundul oalei se aseaza marar uscat si frunze de varza, se impacheteaza sarmalele, iar deasupra se pune bulion sau pasta de rosii", a povestit Alexandra Bodea pentru Agerpres.

Alexandra a mai spus ca numai in localitatile Iaz si Plopis hribilor li se spune copite. Aceste ciuperci sunt foarte populare in aceasta zona, iar din ele se prepara mai multe mancaruri:

"Se mai pot face cu smantana sau cu oua, cu mamaliga langa ele, zacusca cu hribi de padure sau se pun pur si simplu la uscat, pentru a le folosi iarna, la prepararea diferitelor retete. (...) Toamna se face zacusca cu copite.

Se iau ardei grasi, se coc, se curata de coaja, dupa care se pune ceapa tocata marunt, ardeii tocati, ciupercile taiate si ele, se mai adauga foarte putin ulei si se pun toate ingredientele la ceaun, la foc domol. Asa se face zacusca cu hribi. Spre final se pune si putina pasta de rosii."

Vezi si alte retete de sarmale fara carne: 

Sarmale cu ciuperci
Sarmale cu fasole alba si linte
Sarmale cu nuca 
Sarmale cu urda 
Sarmale cu vinete coapte 
Sarmale cu susan si soia
Sarmale cu orez integral

Sursa articol: agerpres.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
2
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Salam de biscuiţi reţetă
4
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă
Parteneri
Prajitura cu branza si afine
Bucataras.RO

Prajitura cu branza si afine

Cei care au fost la Paltinis stiu cu siguranta cat de buna a fost prajitura cu branza a Ruxandrei (Ruxy) si nu numai, cel...

Prajitura cu branza si afine
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Turta dulce decorata cu royal icing
Gustos.RO

Turta dulce decorata cu royal icing

Se da drumul la cuptor.

Turta dulce decorata cu royal icing