Rolul plantelor aromatice

Rolul plantelor aromatice

Majoritatea condimentelor provin din frunzele (uscate sau proaspete) ale unor plante aromatice. Pe langa faptul ca sunt niste foarte buni agenti de aromatizare, plantele aromatice mai sunt si importante surse de substante nutritive, antioxidanti, ce prezinta proprietati antimicrobiene si pot fi utilizate cu succes in scopuri medicinale.

Proprietati nutritive

Majoritatea condimentelor sunt surse de proteine, vitamine (in special vitaminele A, C si B), minerale (calciu, fosfor, sodium, potasiu sau iod). De exemplu, patrunjelul este cea mai bogata sursa de vitamina A, iar coriandrul contine vitaminele C si A. Valorile nutritive ale condimentelor sunt prezentate in tabelele de mai jos:

Planta aromatica

Vitamina C (mg)

Vitamina B1 (mg)

Vitamina B2 (mg)

Vitamina B3 (mg)

Vitamina A (UI)

Busuioc

61,2

0,1

0,3

6,9

9375

Dafin

-

-

-

2

6185

Asmatui

-

-

-

-

-

Marghiran

51

-

-

4

8068

Oregano

-

-

-

6

6903

Patrunjel

122

-

1

8

23340

Rozmarin

61

-

-

1

3128

Salvie

32

-

-

6

5900

Tarhon

-

-

1

9

4200

Cimbru

-

-

-

5

3800

Antioxidanti naturali

Multe din plantele aromatice sunt cunoscute drept surse excelente de antioxidanti naturali. Compusii fenolici sunt principalii antioxidanti ce pot fi gasiti in aceste plante. Exista o legatura directa intre cantitatea totala de fenoli si proprietatile antioxidante ale plantelor.

Proprietati Antimicrobiene

Plantele aromatice au proprietati antimicrobiene importante, prin urmare, utilizarea lor in stare proaspata sau sub forma de uleiuri esentiale constituie o alternativa sanatoasa la conservantii chimici. Substantele ce se gasesc in aceste plante au un efect inhibitor asupra multor organisme patogene care deterioreaza alimentele.

Menta si mararul s-au dovedit eficiente in stare proaspata impotriva unui spectru larg de ciuperci si bacterii patogene. Dintre toate plantele, cele mai eficiente in lupta impotriva bacteriilor s-au dovedit a fi oregano si cimbrul.

Resping Insectele

Plantele aromatice sunt recunoscute pentru abilitatea lor de a respinge insectele. Uleiul esential de busuioc si piperul constituie metode eficiente de a tine tantarii la distanta.

Proprietati medicinale

Plantele aromatice au fost utilizate in medicina traditionala inca din cele mai vechi timpuri. Fie ca erau pentru uz extern, fie ca erau ingerate, plantele au fost mereu utilizate pentru a trata diverse afectiuni. Uleiul esential de coriandru este un foarte bun anagezic, uleiurile de marar si de anason sunt antipiretice; uleiurile esentiale de coriandru, telina, patrunjel si chimion sunt utilizate pentru efectele lor antiinflamatorii. De curand, s-a constatat ca uleiurile de chimion si de busuioc au proprietati anticancerigene.

Planta aromatica

Proprietati medicinale

Busuioc

Expectorant, carminativ antipiretic,stimulent, diuretic, calmant

Dafin

Stimulent, narcotic.

Chimen

Carminativ

Telina

Stimulent, tonic, diuretic, carminativ, antiinflamator.

Ceapa verde

Stimulent, diuretic, expectorant, afrodisiac, antiinflamator.

Coriandru

Carminativ, dioretic, tonic, stimulent, afrodisiac, racoritor, analgezic, antiinflamator.

Marar

Carminativ, antipiretic.

Schinduf

Carminativ, tonic, afrodisiac.

Praz

Stimulent, expectorant.

Marghiran

Carminativ, expectorant, tonic, astingent.

Menta

Stimulent, carminativ, antiseptic, antispasmodic.

Oregano

Stimulent, carminativ, diuretic.

Patrunjel

Stimulent, diuretic, carminativ, antipiretic, antiinflamator.

Rozmarin

Usor iritant, carminativ, stimulent.

Salvie

Usor tonic, astringent, carminativ.

Tarhon

Stimulent, antipiretic.

Cimbru

Antispasmodic, carminativ, laxative, tonic, vermifug.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Tartiflette- specialitate Savoyarda
2
Mancaruri cu carne

Tartiflette- specialitate Savoyarda

Tartiflette- specialitate Savoyarda
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
3
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.