Majoritatea condimentelor provin din frunzele (uscate sau proaspete) ale unor plante aromatice. Pe langa faptul ca sunt niste foarte buni agenti de aromatizare, plantele aromatice mai sunt si importante surse de substante nutritive, antioxidanti, ce prezinta proprietati antimicrobiene si pot fi utilizate cu succes in scopuri medicinale.
Proprietati nutritive
Majoritatea condimentelor sunt surse de proteine, vitamine (in special vitaminele A, C si B), minerale (calciu, fosfor, sodium, potasiu sau iod). De exemplu, patrunjelul este cea mai bogata sursa de vitamina A, iar coriandrul contine vitaminele C si A. Valorile nutritive ale condimentelor sunt prezentate in tabelele de mai jos:
Planta aromatica
Vitamina C (mg)
Vitamina B1 (mg)
Vitamina B2 (mg)
Vitamina B3 (mg)
Vitamina A (UI)
Busuioc
61,2
0,1
0,3
6,9
9375
Dafin
-
-
-
2
6185
Asmatui
-
-
-
-
-
Marghiran
51
-
-
4
8068
Oregano
-
-
-
6
6903
Patrunjel
122
-
1
8
23340
Rozmarin
61
-
-
1
3128
Salvie
32
-
-
6
5900
Tarhon
-
-
1
9
4200
Cimbru
-
-
-
5
3800
Antioxidanti naturali
Multe din plantele aromatice sunt cunoscute drept surse excelente de antioxidanti naturali. Compusii fenolici sunt principalii antioxidanti ce pot fi gasiti in aceste plante. Exista o legatura directa intre cantitatea totala de fenoli si proprietatile antioxidante ale plantelor.
Proprietati Antimicrobiene
Plantele aromatice au proprietati antimicrobiene importante, prin urmare, utilizarea lor in stare proaspata sau sub forma de uleiuri esentiale constituie o alternativa sanatoasa la conservantii chimici. Substantele ce se gasesc in aceste plante au un efect inhibitor asupra multor organisme patogene care deterioreaza alimentele.
Menta si mararul s-au dovedit eficiente in stare proaspata impotriva unui spectru larg de ciuperci si bacterii patogene. Dintre toate plantele, cele mai eficiente in lupta impotriva bacteriilor s-au dovedit a fi oregano si cimbrul.
Resping Insectele
Plantele aromatice sunt recunoscute pentru abilitatea lor de a respinge insectele. Uleiul esential de busuioc si piperul constituie metode eficiente de a tine tantarii la distanta.
Proprietati medicinale
Plantele aromatice au fost utilizate in medicina traditionala inca din cele mai vechi timpuri. Fie ca erau pentru uz extern, fie ca erau ingerate, plantele au fost mereu utilizate pentru a trata diverse afectiuni. Uleiul esential de coriandru este un foarte bun anagezic, uleiurile de marar si de anason sunt antipiretice; uleiurile esentiale de coriandru, telina, patrunjel si chimion sunt utilizate pentru efectele lor antiinflamatorii. De curand, s-a constatat ca uleiurile de chimion si de busuioc au proprietati anticancerigene.
Planta aromatica
Proprietati medicinale
Busuioc
Expectorant, carminativ antipiretic,stimulent, diuretic, calmant
Dafin
Stimulent, narcotic.
Chimen
Carminativ
Telina
Stimulent, tonic, diuretic, carminativ, antiinflamator.
Ceapa verde
Stimulent, diuretic, expectorant, afrodisiac, antiinflamator.
Coriandru
Carminativ, dioretic, tonic, stimulent, afrodisiac, racoritor, analgezic, antiinflamator.
Marar
Carminativ, antipiretic.
Schinduf
Carminativ, tonic, afrodisiac.
Praz
Stimulent, expectorant.
Marghiran
Carminativ, expectorant, tonic, astingent.
Menta
Stimulent, carminativ, antiseptic, antispasmodic.
Oregano
Stimulent, carminativ, diuretic.
Patrunjel
Stimulent, diuretic, carminativ, antipiretic, antiinflamator.
Rozmarin
Usor iritant, carminativ, stimulent.
Salvie
Usor tonic, astringent, carminativ.
Tarhon
Stimulent, antipiretic.
Cimbru
Antispasmodic, carminativ, laxative, tonic, vermifug.
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustO prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simplaZacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti,...
Zacusca de vinete – cu legume tocate maruntAstazi te voi invata o reteta ca la mama mea acasa, cu iz de studentie si voie buna. E printre primele retete pe care le-am...
Ostropel de pui ca la mama acasaDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii