Rolul plantelor aromatice

Rolul plantelor aromatice

Majoritatea condimentelor provin din frunzele (uscate sau proaspete) ale unor plante aromatice. Pe langa faptul ca sunt niste foarte buni agenti de aromatizare, plantele aromatice mai sunt si importante surse de substante nutritive, antioxidanti, ce prezinta proprietati antimicrobiene si pot fi utilizate cu succes in scopuri medicinale.

Proprietati nutritive

Majoritatea condimentelor sunt surse de proteine, vitamine (in special vitaminele A, C si B), minerale (calciu, fosfor, sodium, potasiu sau iod). De exemplu, patrunjelul este cea mai bogata sursa de vitamina A, iar coriandrul contine vitaminele C si A. Valorile nutritive ale condimentelor sunt prezentate in tabelele de mai jos:

Planta aromatica

Vitamina C (mg)

Vitamina B1 (mg)

Vitamina B2 (mg)

Vitamina B3 (mg)

Vitamina A (UI)

Busuioc

61,2

0,1

0,3

6,9

9375

Dafin

-

-

-

2

6185

Asmatui

-

-

-

-

-

Marghiran

51

-

-

4

8068

Oregano

-

-

-

6

6903

Patrunjel

122

-

1

8

23340

Rozmarin

61

-

-

1

3128

Salvie

32

-

-

6

5900

Tarhon

-

-

1

9

4200

Cimbru

-

-

-

5

3800

Antioxidanti naturali

Multe din plantele aromatice sunt cunoscute drept surse excelente de antioxidanti naturali. Compusii fenolici sunt principalii antioxidanti ce pot fi gasiti in aceste plante. Exista o legatura directa intre cantitatea totala de fenoli si proprietatile antioxidante ale plantelor.

Proprietati Antimicrobiene

Plantele aromatice au proprietati antimicrobiene importante, prin urmare, utilizarea lor in stare proaspata sau sub forma de uleiuri esentiale constituie o alternativa sanatoasa la conservantii chimici. Substantele ce se gasesc in aceste plante au un efect inhibitor asupra multor organisme patogene care deterioreaza alimentele.

Menta si mararul s-au dovedit eficiente in stare proaspata impotriva unui spectru larg de ciuperci si bacterii patogene. Dintre toate plantele, cele mai eficiente in lupta impotriva bacteriilor s-au dovedit a fi oregano si cimbrul.

Resping Insectele

Plantele aromatice sunt recunoscute pentru abilitatea lor de a respinge insectele. Uleiul esential de busuioc si piperul constituie metode eficiente de a tine tantarii la distanta.

Proprietati medicinale

Plantele aromatice au fost utilizate in medicina traditionala inca din cele mai vechi timpuri. Fie ca erau pentru uz extern, fie ca erau ingerate, plantele au fost mereu utilizate pentru a trata diverse afectiuni. Uleiul esential de coriandru este un foarte bun anagezic, uleiurile de marar si de anason sunt antipiretice; uleiurile esentiale de coriandru, telina, patrunjel si chimion sunt utilizate pentru efectele lor antiinflamatorii. De curand, s-a constatat ca uleiurile de chimion si de busuioc au proprietati anticancerigene.

Planta aromatica

Proprietati medicinale

Busuioc

Expectorant, carminativ antipiretic,stimulent, diuretic, calmant

Dafin

Stimulent, narcotic.

Chimen

Carminativ

Telina

Stimulent, tonic, diuretic, carminativ, antiinflamator.

Ceapa verde

Stimulent, diuretic, expectorant, afrodisiac, antiinflamator.

Coriandru

Carminativ, dioretic, tonic, stimulent, afrodisiac, racoritor, analgezic, antiinflamator.

Marar

Carminativ, antipiretic.

Schinduf

Carminativ, tonic, afrodisiac.

Praz

Stimulent, expectorant.

Marghiran

Carminativ, expectorant, tonic, astingent.

Menta

Stimulent, carminativ, antiseptic, antispasmodic.

Oregano

Stimulent, carminativ, diuretic.

Patrunjel

Stimulent, diuretic, carminativ, antipiretic, antiinflamator.

Rozmarin

Usor iritant, carminativ, stimulent.

Salvie

Usor tonic, astringent, carminativ.

Tarhon

Stimulent, antipiretic.

Cimbru

Antispasmodic, carminativ, laxative, tonic, vermifug.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Dulceata de visine
2
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
3
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Compot de Piersici
5
Parteneri
Jambon de porc la cuptor
Bucataras.RO

Jambon de porc la cuptor

Dureaza pana se face dar este tare bun1

Jambon de porc la cuptor
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Culinar.RO

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara

Retete dietetice E o prăjitură uşor de făcut. Puteţi folosi ce fructe vă plac. Eu am ales caise şi...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Compot de visine pentru iarna
Gustos.RO

Compot de visine pentru iarna

Reteta de compot de visine pentru iarna. Cum se face compot de visine pentru iarna fara conservanti.

Compot de visine pentru iarna
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate