Leusteanul este o planta foarte apreciata in bucataria romaneasca. Nimic nu da un gust mai bun ciorbelor romanesti, ca o legatura sanatoasa de leustean.
Insa, pe langa aroma inconfundabila, leusteanul are si cateva proprietati magice.
De exemplu, inca din Antichitate se spunea despre leustean ca este o planta cu super puteri si ca poate aduce iubirea. De aici si denumirea populara de frunza dragostei.
Asa s-a ajuns ca leusteanul sa fie folosit in tot felul de ritualuri si superstitii:
- Pentru a-i face pe barbati sa se indragosteasca de ele, femeile se scaldau in apa cu frunze de leustean si trandafir. De asemenea, acest amestec era folosit si la producerea unui parfum.
- Pentru ca mai este numit si paznicul gradinii, la sate exista superstitia ca daca cineva fura leusteanul din gradina, toate plantele se vor ofili.
- Pentru a alunga spiritele rele, oamenii il purtau la brau sau la gat, in diverse amulete. Totodata, de Rusalii, leusteanul era folosit pentru alungarea Ielelor si a relelor pricinuite de acestea.
- Tulpinele si frunzele de leustean se puneau la usile si ferestrele caselor, pentru a tine departe relele. Se mai punea la icoane, impletit in coronite.
- De Inaltarea Domnului, fetele si femeile care isi doreau copii purtau la brau leustean, pentru a avea o sarcina sanatoasa.
- Se mai spune si ca leusteanul ar avea proprietati afrodisiace, iar in traditia populara frunzele de leustean erau leac pentru durerile de cap sau pentru rani.
In medicina naturista, leusteanul este o planta foarte apreciata:
- Ceaiul din frunze de leustean este benefic pentru cei care sufera de tuse magareasca sau bronsita.
- Principiile active pe care le contine au o puternica actiune terapeutica nu doar asupra aparatului respirator, dar si asupra aparatului reno-urinar, sistemului endocrin si a celui imunitar.
- Tot cu leustean se poate trata si constipatia, indigestia, gastrita, colicile intestinale si hipertensiunea.
Sursa articol: adevarul.ro
Sursa foto: topremediinaturiste.ro
Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...
Sarmalute asortatePrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraPoate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...
Tort cu crema de branza si dovleac placintarMere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Comentarii