Pastrarea produselor lactate

Pastrarea produselor lactate

Cu cat produsele lactate contin mai multa apa cu atat se strica mai repede. Branza, cu cat este mai scursa, cu atat se mentine mai bine. Pentru a se dezvolta, bacteriile au nevoie de umezeala, de asta laptele, smantana sau branzeturile cremoase sunt medii numai bune pentru ca bacteriile sa-si faca de cap. Laptele se prinde mai greu daca e tinut la temperaturi scazute, insa, la temperatura camerei, bacteriile care conduc la formarea acidului lactic se inmultesc mai repede, procesul derulandu-se in doar cateva ore.

Laptele

Laptele poate fi inghetat fara a-si pierde din proprietati. Folositi containere de plastic, pungi sau cutiile originale si puneti-l in congelator unde va rezista pana 2-3 luni, avand un gust proaspat si dupa congelare.


Untul

Untul nu este recunoscut ca stricandu-se chiar foarte repede, insa este celebru pentru capacitatea sa de a imprumuta mirosurile alimentelor dimprejur. Oxidarea este cea responsabila de rancezirea untului, aceasta avand loc odata cu expunerea la lumina si la aer. Impachetarea in folie de aluminiu si NU in foaie cerata, intarzie considerabil stricarea untului. Untul congelat poate fi consumat si dupa cateva luni, neexistand nici o diferenta de textura sau de savoare intre untul proaspat si cel decongelat.

Smantana

Smantana nu este un produs ce poate fi congelat cu usurinta, pentru ca in acest proces grasimea se separa de apa. Daca este posibila inghetarea foarte rapida a smantanii, aceasta separatie nu mai apare.

Branza 

Branza mai cremoasa se poate pastra, in frigider, timp de cateva saptamani, branza mai uscata putand fi pastrata de doua ori pe atat. Cu cat atingem mai putin branza, cu atat aceasta se va pastra mai mult proaspata intrucat transferul de bacterii va fi restrictionat. Impachetarea bucatilor de branza in folii protejeaza atat impotriva oxidarii, cat si a microorganismelor, mentinand-o proaspata o mai lunga perioada de timp.

Cand branza este atacata de mucegai, nu trebuie sa o aruncati pentru ca acesta nu este daunator, ci doar urat mirositor. Inlaturati un strat subtire de deasupra, branza de dedesubt fiind perfect comestibila. Insa, daca stratul de mucegai este mai gros, chiar si dupa ce-l inlaturati, branza ramasa ar putea avea un gust mucegaiat, chiar daca in principiu, nu este afectata.

Nu congelati branza, decat daca este neaparat nevoie. Congelarea nu afecteaza aroma, insa distruge textura acesteia si devine faramacioasa. Este buna pentru mancaruri gatite, intrucat oricum se amesteca cu restul ingredientelor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Tort panna cotta cu jeleu de capsuni
Bucataras.RO

Tort panna cotta cu jeleu de capsuni

Sa aveti o primavara minunata, plina de zambete! Va ofer cu drag un martisor dulce!

Tort panna cotta cu jeleu de capsuni
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti