Pastrarea produselor lactate

Pastrarea produselor lactate

Cu cat produsele lactate contin mai multa apa cu atat se strica mai repede. Branza, cu cat este mai scursa, cu atat se mentine mai bine. Pentru a se dezvolta, bacteriile au nevoie de umezeala, de asta laptele, smantana sau branzeturile cremoase sunt medii numai bune pentru ca bacteriile sa-si faca de cap. Laptele se prinde mai greu daca e tinut la temperaturi scazute, insa, la temperatura camerei, bacteriile care conduc la formarea acidului lactic se inmultesc mai repede, procesul derulandu-se in doar cateva ore.

Laptele

Laptele poate fi inghetat fara a-si pierde din proprietati. Folositi containere de plastic, pungi sau cutiile originale si puneti-l in congelator unde va rezista pana 2-3 luni, avand un gust proaspat si dupa congelare.


Untul

Untul nu este recunoscut ca stricandu-se chiar foarte repede, insa este celebru pentru capacitatea sa de a imprumuta mirosurile alimentelor dimprejur. Oxidarea este cea responsabila de rancezirea untului, aceasta avand loc odata cu expunerea la lumina si la aer. Impachetarea in folie de aluminiu si NU in foaie cerata, intarzie considerabil stricarea untului. Untul congelat poate fi consumat si dupa cateva luni, neexistand nici o diferenta de textura sau de savoare intre untul proaspat si cel decongelat.

Smantana

Smantana nu este un produs ce poate fi congelat cu usurinta, pentru ca in acest proces grasimea se separa de apa. Daca este posibila inghetarea foarte rapida a smantanii, aceasta separatie nu mai apare.

Branza 

Branza mai cremoasa se poate pastra, in frigider, timp de cateva saptamani, branza mai uscata putand fi pastrata de doua ori pe atat. Cu cat atingem mai putin branza, cu atat aceasta se va pastra mai mult proaspata intrucat transferul de bacterii va fi restrictionat. Impachetarea bucatilor de branza in folii protejeaza atat impotriva oxidarii, cat si a microorganismelor, mentinand-o proaspata o mai lunga perioada de timp.

Cand branza este atacata de mucegai, nu trebuie sa o aruncati pentru ca acesta nu este daunator, ci doar urat mirositor. Inlaturati un strat subtire de deasupra, branza de dedesubt fiind perfect comestibila. Insa, daca stratul de mucegai este mai gros, chiar si dupa ce-l inlaturati, branza ramasa ar putea avea un gust mucegaiat, chiar daca in principiu, nu este afectata.

Nu congelati branza, decat daca este neaparat nevoie. Congelarea nu afecteaza aroma, insa distruge textura acesteia si devine faramacioasa. Este buna pentru mancaruri gatite, intrucat oricum se amesteca cu restul ingredientelor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Încântă-ți papilele gustative cu această rețetă rafinată de spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate....

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate
Cele mai apreciate rețete
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
1
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Tavalita cu Nuca
3
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Parteneri
Biscuiti Spritati
Bucataras.RO

Biscuiti Spritati

De foarte mult timp aveam in plan sa fac biscuiti spritati, mai ales ca imi plac toate prajiturile uscate. Si cum am primit...

Biscuiti Spritati
Dulceata de caise
Culinar.RO

Dulceata de caise

Am avut cateva caise pe acasa care stateau sa se strice . In urma cu vreo luna si jumatate am comandat Green Sugar gelifiant...

Dulceata de caise
Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Gustos.RO

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia