La poalele Muntilor Rodnei, intr-un loc unde traditiile inca se mai pastreaza, iar mancarurile mostenite din neam in neam sunt pastrate la loc de cinste, inca se mai face o specialitate foarte gustoasa, ca in urma cu sute de ani: painea cu branza de oaie.
Locul unde se prepara aceasta specialitate romaneasca este comuna Maieru, din judetul Bistriţa-Nasaud. De asemenea, scriitorul Liviu Rebreanu si-a trait copilaria aici.
Astazi, traditia este dusa mai departe de familia Tersanschi, care prepara painea cu branza de oaia si o serveste in restaurantul propriu.
Reteta este dezvaluita de Florica Tersanschi, care spune ca a invatat-o de la mama sa, care la randul ei a invatat-o in urma cu zeci de ani de la rude mai in varsta.
Ingrediente:
- 1kg de faina
- 30 de grame de drojdie
- 1 lingurita de zahar
- 1 ou
- 100 grame de branza de oaie
- sare
Mod de preparare:
Faina se toarna intr-un vas, iar in mijlocul ei se face loc pentru drojdie, din care se prepara maiaua, adaugand apa calduta si zaharul. Se amesteca si se lasÄ la dospit. Aluatul rezultat este apoi framantat, insa, inainte de a fi bagat la cuptor, se lasa sa se odihneasca o ora.
Oul si branza de oaie faramitata se bat bine si se adauga putina sare. Cu aceasta compozitie se unge aluatul pus in tava si se da la cuptor timp de 40 de minute.
Amestecul de ou cu branza patrunde in aluat si da impresia unei rulade umplute.
Acest preparat poate fi servit cu un aperitiv rece, dar si langa o mancare gatita, fiind satioasa si gustoasa.
Sursa articol: voceatransilvaniei.ro
Sursa foto: naturallyella.com
Nu-i asa ca de multe ori va ramane mamaliguta si nu stiti ce sa faceti cu ea? Eu am gasit aceasta reteta la Epurasha si am...
Pernute crocante din mamaligutaO prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii