Paine cu branza de oaie - o specialitate de la poalele Muntilor Rodna

Paine cu branza de oaie - o specialitate de la poalele Muntilor Rodna

La poalele Muntilor Rodnei, intr-un loc unde traditiile inca se mai pastreaza, iar mancarurile mostenite din neam in neam sunt pastrate la loc de cinste, inca se mai face o specialitate foarte gustoasa, ca in urma cu sute de ani: painea cu branza de oaie.

Locul unde se prepara aceasta specialitate romaneasca este comuna Maieru, din judetul Bistriţa-Nasaud. De asemenea, scriitorul Liviu Rebreanu si-a trait copilaria aici.

Astazi, traditia este dusa mai departe de familia Tersanschi, care prepara painea cu branza de oaia si o serveste in restaurantul propriu.

Reteta este dezvaluita de Florica Tersanschi, care spune ca a invatat-o de la mama sa, care la randul ei a invatat-o in urma cu zeci de ani de la rude mai in varsta.

Ingrediente:

- 1kg de faina
- 30 de grame de drojdie
- 1 lingurita de zahar
- 1 ou
- 100 grame de branza de oaie 
- sare

Mod de preparare: 

Faina se toarna intr-un vas, iar in mijlocul ei se face loc pentru drojdie, din care se prepara maiaua, adaugand apa calduta si zaharul. Se amesteca si se lasă la dospit. Aluatul rezultat este apoi framantat, insa, inainte de a fi bagat la cuptor, se lasa sa se „odihneasca” o ora.

Oul si branza de oaie faramitata se bat bine si se adauga putina sare. Cu aceasta compozitie se unge aluatul pus in tava si se da la cuptor timp de 40 de minute.

Amestecul de ou cu branza patrunde in aluat si da impresia unei rulade umplute.

Acest preparat poate fi servit cu un aperitiv rece, dar si langa o mancare gatita, fiind satioasa si gustoasa.

Sursa articol: voceatransilvaniei.ro
Sursa foto: naturallyella.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat
Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post
Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen
Cele mai apreciate rețete
Rulada de carne cu sunca si felii de branza
2
Mancaruri cu carne

Rulada de carne cu sunca si felii de branza

Rulada de carne cu sunca si felii de branza
Biscuiti prajiti-Banane prajite
3
Dulciuri

Biscuiti prajiti-Banane prajite

Biscuiti prajiti-Banane prajite
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Ghiveci cu pui la oala de lut
Bucataras.RO

Ghiveci cu pui la oala de lut

Marea majoritate a legumelor sunt din gradina proprie si le-am combinat cu noua gama de condimente de la Delikat.

Ghiveci cu pui la oala de lut
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Culinar.RO

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post