Paine cu branza de oaie - o specialitate de la poalele Muntilor Rodna

Paine cu branza de oaie - o specialitate de la poalele Muntilor Rodna

La poalele Muntilor Rodnei, intr-un loc unde traditiile inca se mai pastreaza, iar mancarurile mostenite din neam in neam sunt pastrate la loc de cinste, inca se mai face o specialitate foarte gustoasa, ca in urma cu sute de ani: painea cu branza de oaie.

Locul unde se prepara aceasta specialitate romaneasca este comuna Maieru, din judetul Bistriţa-Nasaud. De asemenea, scriitorul Liviu Rebreanu si-a trait copilaria aici.

Astazi, traditia este dusa mai departe de familia Tersanschi, care prepara painea cu branza de oaia si o serveste in restaurantul propriu.

Reteta este dezvaluita de Florica Tersanschi, care spune ca a invatat-o de la mama sa, care la randul ei a invatat-o in urma cu zeci de ani de la rude mai in varsta.

Ingrediente:

- 1kg de faina
- 30 de grame de drojdie
- 1 lingurita de zahar
- 1 ou
- 100 grame de branza de oaie 
- sare

Mod de preparare: 

Faina se toarna intr-un vas, iar in mijlocul ei se face loc pentru drojdie, din care se prepara maiaua, adaugand apa calduta si zaharul. Se amesteca si se lasă la dospit. Aluatul rezultat este apoi framantat, insa, inainte de a fi bagat la cuptor, se lasa sa se „odihneasca” o ora.

Oul si branza de oaie faramitata se bat bine si se adauga putina sare. Cu aceasta compozitie se unge aluatul pus in tava si se da la cuptor timp de 40 de minute.

Amestecul de ou cu branza patrunde in aluat si da impresia unei rulade umplute.

Acest preparat poate fi servit cu un aperitiv rece, dar si langa o mancare gatita, fiind satioasa si gustoasa.

Sursa articol: voceatransilvaniei.ro
Sursa foto: naturallyella.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Tocana de toamna

Tocana de toamna

Tocana de toamna
Strudele romantice cu gutui si mere

Strudele romantice cu gutui si mere

Strudele romantice cu gutui si mere
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Chec marmorat
2
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
3
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Eclere
4
Dulciuri

Eclere

Eclere
Prajitura cu Blat de Bezea
5
Dulciuri

Prajitura cu Blat de Bezea

Prajitura cu Blat de Bezea
Parteneri
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Culinar.RO

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Gustos.RO

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa

Incanta-ti familia si prietenii cu o reteta traditionala de branzoaice sau poale-n brau. Aceasta reteta simpla si gustoasa va...

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia