La poalele Muntilor Rodnei, intr-un loc unde traditiile inca se mai pastreaza, iar mancarurile mostenite din neam in neam sunt pastrate la loc de cinste, inca se mai face o specialitate foarte gustoasa, ca in urma cu sute de ani: painea cu branza de oaie.
Locul unde se prepara aceasta specialitate romaneasca este comuna Maieru, din judetul Bistriţa-Nasaud. De asemenea, scriitorul Liviu Rebreanu si-a trait copilaria aici.
Astazi, traditia este dusa mai departe de familia Tersanschi, care prepara painea cu branza de oaia si o serveste in restaurantul propriu.
Reteta este dezvaluita de Florica Tersanschi, care spune ca a invatat-o de la mama sa, care la randul ei a invatat-o in urma cu zeci de ani de la rude mai in varsta.
Ingrediente:
- 1kg de faina
- 30 de grame de drojdie
- 1 lingurita de zahar
- 1 ou
- 100 grame de branza de oaie
- sare
Mod de preparare:
Faina se toarna intr-un vas, iar in mijlocul ei se face loc pentru drojdie, din care se prepara maiaua, adaugand apa calduta si zaharul. Se amesteca si se lasÄ la dospit. Aluatul rezultat este apoi framantat, insa, inainte de a fi bagat la cuptor, se lasa sa se odihneasca o ora.
Oul si branza de oaie faramitata se bat bine si se adauga putina sare. Cu aceasta compozitie se unge aluatul pus in tava si se da la cuptor timp de 40 de minute.
Amestecul de ou cu branza patrunde in aluat si da impresia unei rulade umplute.
Acest preparat poate fi servit cu un aperitiv rece, dar si langa o mancare gatita, fiind satioasa si gustoasa.
Sursa articol: voceatransilvaniei.ro
Sursa foto: naturallyella.com
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaFrigănele la cuptor – o variantă mai sănătoasă și la fel de delicioasă a frigănelelor clasice! Crocante la...
Frigănele la cuptor - Rețeta simplă și savuroasăMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii