Paella - scurta istorie si descriere

Paella - scurta istorie si descriere

Paella este o mancare traditionala valenciana, un amestec colorat de orez si diverse tipuri de carne, asezonat cu numeroase plante aromatice. Denumirea vine de la vasul in care se gateste acest fel de mancare, similar in mai multe limbi: patella in Latina, paele in franceza si paella in catalana. Pana sa atinga gustul desarvasit pentru care este cunoscuta in prezent, paella a trecut prin cateva etape definitorii. Utilizarea orezului in bucatariile din Valencia a devenit foarte frecventa incepand cu secolul al XIII-lea. Initial, era folosit sub forma de gris si faina. Ulterior, arabii au introdus cultivarea cerealei in zona mediteraniana, proces care s-a raspandit cu repeziciune, gratie caracteristicilor potrivite ale solului.

De la sfarsitul secolul al XIII-lea – inceputul secolului al XIV-lea, orezul incepe sa fie gatit mai ales in combinatie cu carnea de pui sau de peste.

Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea paella s-a definitivat. Forma actuala a acestui fel de mancare a fost data de fermierii din munti, care obisnuiau sa amestece orezul cu carne de iepure sau de melc. Pentru ca munceau de dimineata pana seara la camp, barbatii carau cu ei doar ingredientele necesare pentru un pranz: paine, orez, sare, ulei, vin si cateva instrumente de mancat. Lucrand mereu in aer liber, aveau posibilitatea de a vana iepurii ce le ieseau in cale. Gateau ce vanau, impreuna cu ingredientele aduse de acasa si condimentele pe care le gaseau in preajma: rozmarin, cimbru etc. Traditional, barbatii sunt cei care gatesc paella, in aer liber. Din Valencia, unde s-a nascut reteta pentru Paella, s-a raspandit cu repeziciune in imprejurimi. Mai tarziu, gratie dezvoltarii economice accentuate, paella a suferit transformari: vasul in care era gatita s-a imbunatatit, a aparut carnea de pui printre ingrediente, sofranul, s-a schimbat modul de prezentare si de proportionare a ingredientelor pentru a putea fi gatita mai usor etc.

Paella a inceput sa fie gatita in Valencia la petreceri: aniversari, evenimente sociale, devenind foarte populara in zilele de duminica. Initial, acest fel de mancare era cunoscut ca "orez valencian", dar incet incet a luat numele vasului in care era gatit.

Paella are o serie de calitati foarte importante:un echilibru delicious intre ingrediente si aromepret decentadaptabilitate la diverse combinatii de alimentepoate fi servita pe platouri adresate mai multor consumatorise face usoreste sanatoasa.Ce beneficii aduce paella organismului?

Prin ingredientele utilizate, paella este una din mancarurile cele mai sanatoase.

Uleiul de masline contine acid oleic, vitaminele A, D, K si E. In proportie de 70% contine acizi mononesaturati. Are efecte positive asupra colesterolului rau, favorizeaza digestia si stimuleaza vezica biliara. Este indicat impotriva bolilor de ficat si a constipatiei si are un efect de tonifiere si protejare ale pielii.

Orezul mentine sanatatea sistemului cardiovascular prin nivelele scazute de grasimi. Este o reala sursa de energie si de vitaminele din complexul B. Trateaza diareea, problemele intestinale si imflamatiile produse de consumul dea limente contaminate. De asemenea, orezul previne deshidratarea, in special in zilele excesiv de calduroase.

Legumele din paella aduc aportul de fibre si de lichide necesar organismului. Carotenoidele reduc riscul de cancer al sistemului digestive si al prostatei si previn afectiunile cardiovasculare. Vitaminele B din ciuperci ajuta la buna functionare a ochilor si la lubrifierea lor eficienta. Magneziul ne ajuta nervii, muschii si oasele.

Carnea Aceasta aduce resurse de proteine necesare functiilor vitale ale organismului. Stimuleaza cresterea, accelereaza vindecarea ranilor, protejeaza sistemul nervos si pielea. Vitamina B12 din carne ajuta in cazurile de anemie prin favorizarea inmultirii celulelor rosii.

Desi exista multe culturi care au feluri de mancare bazate pe orez foarte populare, paella este, fara indoiala, regina acestora. Gustul unic, aspectul colorat, faptul ca se gateste foarte usor, beneficiile pe care le aduce sanatatii explica popularitatea acestui fel de mancare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Varza calita cu carnati de casa

Varza calita cu carnati de casa

Varza calita cu carnati de casa
Ciorba taraneasca de porc

Ciorba taraneasca de porc

Ciorba taraneasca de porc
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca - un desert imbietor
1
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Friptura pomana porcului
2
Fripturi

Friptura pomana porcului

Friptura pomana porcului
Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor
4
Garnituri

Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor

Cartofi cu Rozmarin, la Cuptor
Piersici
5
Dulciuri

Piersici

Piersici
Parteneri
Cornulete cu mac de Craciun
Culinar.RO

Cornulete cu mac de Craciun

Cornulete cu mac sunt fragede si aromate, umplute cu mac aromat din abundenta sunt o reteta perfecta pentru Craciun....

Cornulete cu mac de Craciun
Tort Diplomat
Gustos.RO

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat