Paella - scurta istorie si descriere

Paella - scurta istorie si descriere

Paella este o mancare traditionala valenciana, un amestec colorat de orez si diverse tipuri de carne, asezonat cu numeroase plante aromatice. Denumirea vine de la vasul in care se gateste acest fel de mancare, similar in mai multe limbi: patella in Latina, paele in franceza si paella in catalana. Pana sa atinga gustul desarvasit pentru care este cunoscuta in prezent, paella a trecut prin cateva etape definitorii. Utilizarea orezului in bucatariile din Valencia a devenit foarte frecventa incepand cu secolul al XIII-lea. Initial, era folosit sub forma de gris si faina. Ulterior, arabii au introdus cultivarea cerealei in zona mediteraniana, proces care s-a raspandit cu repeziciune, gratie caracteristicilor potrivite ale solului.

De la sfarsitul secolul al XIII-lea – inceputul secolului al XIV-lea, orezul incepe sa fie gatit mai ales in combinatie cu carnea de pui sau de peste.

Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea paella s-a definitivat. Forma actuala a acestui fel de mancare a fost data de fermierii din munti, care obisnuiau sa amestece orezul cu carne de iepure sau de melc. Pentru ca munceau de dimineata pana seara la camp, barbatii carau cu ei doar ingredientele necesare pentru un pranz: paine, orez, sare, ulei, vin si cateva instrumente de mancat. Lucrand mereu in aer liber, aveau posibilitatea de a vana iepurii ce le ieseau in cale. Gateau ce vanau, impreuna cu ingredientele aduse de acasa si condimentele pe care le gaseau in preajma: rozmarin, cimbru etc. Traditional, barbatii sunt cei care gatesc paella, in aer liber. Din Valencia, unde s-a nascut reteta pentru Paella, s-a raspandit cu repeziciune in imprejurimi. Mai tarziu, gratie dezvoltarii economice accentuate, paella a suferit transformari: vasul in care era gatita s-a imbunatatit, a aparut carnea de pui printre ingrediente, sofranul, s-a schimbat modul de prezentare si de proportionare a ingredientelor pentru a putea fi gatita mai usor etc.

Paella a inceput sa fie gatita in Valencia la petreceri: aniversari, evenimente sociale, devenind foarte populara in zilele de duminica. Initial, acest fel de mancare era cunoscut ca "orez valencian", dar incet incet a luat numele vasului in care era gatit.

Paella are o serie de calitati foarte importante:un echilibru delicious intre ingrediente si aromepret decentadaptabilitate la diverse combinatii de alimentepoate fi servita pe platouri adresate mai multor consumatorise face usoreste sanatoasa.Ce beneficii aduce paella organismului?

Prin ingredientele utilizate, paella este una din mancarurile cele mai sanatoase.

Uleiul de masline contine acid oleic, vitaminele A, D, K si E. In proportie de 70% contine acizi mononesaturati. Are efecte positive asupra colesterolului rau, favorizeaza digestia si stimuleaza vezica biliara. Este indicat impotriva bolilor de ficat si a constipatiei si are un efect de tonifiere si protejare ale pielii.

Orezul mentine sanatatea sistemului cardiovascular prin nivelele scazute de grasimi. Este o reala sursa de energie si de vitaminele din complexul B. Trateaza diareea, problemele intestinale si imflamatiile produse de consumul dea limente contaminate. De asemenea, orezul previne deshidratarea, in special in zilele excesiv de calduroase.

Legumele din paella aduc aportul de fibre si de lichide necesar organismului. Carotenoidele reduc riscul de cancer al sistemului digestive si al prostatei si previn afectiunile cardiovasculare. Vitaminele B din ciuperci ajuta la buna functionare a ochilor si la lubrifierea lor eficienta. Magneziul ne ajuta nervii, muschii si oasele.

Carnea Aceasta aduce resurse de proteine necesare functiilor vitale ale organismului. Stimuleaza cresterea, accelereaza vindecarea ranilor, protejeaza sistemul nervos si pielea. Vitamina B12 din carne ajuta in cazurile de anemie prin favorizarea inmultirii celulelor rosii.

Desi exista multe culturi care au feluri de mancare bazate pe orez foarte populare, paella este, fara indoiala, regina acestora. Gustul unic, aspectul colorat, faptul ca se gateste foarte usor, beneficiile pe care le aduce sanatatii explica popularitatea acestui fel de mancare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia