Paella - scurta istorie si descriere

Paella - scurta istorie si descriere

Paella este o mancare traditionala valenciana, un amestec colorat de orez si diverse tipuri de carne, asezonat cu numeroase plante aromatice. Denumirea vine de la vasul in care se gateste acest fel de mancare, similar in mai multe limbi: patella in Latina, paele in franceza si paella in catalana. Pana sa atinga gustul desarvasit pentru care este cunoscuta in prezent, paella a trecut prin cateva etape definitorii. Utilizarea orezului in bucatariile din Valencia a devenit foarte frecventa incepand cu secolul al XIII-lea. Initial, era folosit sub forma de gris si faina. Ulterior, arabii au introdus cultivarea cerealei in zona mediteraniana, proces care s-a raspandit cu repeziciune, gratie caracteristicilor potrivite ale solului.

De la sfarsitul secolul al XIII-lea – inceputul secolului al XIV-lea, orezul incepe sa fie gatit mai ales in combinatie cu carnea de pui sau de peste.

Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea paella s-a definitivat. Forma actuala a acestui fel de mancare a fost data de fermierii din munti, care obisnuiau sa amestece orezul cu carne de iepure sau de melc. Pentru ca munceau de dimineata pana seara la camp, barbatii carau cu ei doar ingredientele necesare pentru un pranz: paine, orez, sare, ulei, vin si cateva instrumente de mancat. Lucrand mereu in aer liber, aveau posibilitatea de a vana iepurii ce le ieseau in cale. Gateau ce vanau, impreuna cu ingredientele aduse de acasa si condimentele pe care le gaseau in preajma: rozmarin, cimbru etc. Traditional, barbatii sunt cei care gatesc paella, in aer liber. Din Valencia, unde s-a nascut reteta pentru Paella, s-a raspandit cu repeziciune in imprejurimi. Mai tarziu, gratie dezvoltarii economice accentuate, paella a suferit transformari: vasul in care era gatita s-a imbunatatit, a aparut carnea de pui printre ingrediente, sofranul, s-a schimbat modul de prezentare si de proportionare a ingredientelor pentru a putea fi gatita mai usor etc.

Paella a inceput sa fie gatita in Valencia la petreceri: aniversari, evenimente sociale, devenind foarte populara in zilele de duminica. Initial, acest fel de mancare era cunoscut ca "orez valencian", dar incet incet a luat numele vasului in care era gatit.

Paella are o serie de calitati foarte importante:un echilibru delicious intre ingrediente si aromepret decentadaptabilitate la diverse combinatii de alimentepoate fi servita pe platouri adresate mai multor consumatorise face usoreste sanatoasa.Ce beneficii aduce paella organismului?

Prin ingredientele utilizate, paella este una din mancarurile cele mai sanatoase.

Uleiul de masline contine acid oleic, vitaminele A, D, K si E. In proportie de 70% contine acizi mononesaturati. Are efecte positive asupra colesterolului rau, favorizeaza digestia si stimuleaza vezica biliara. Este indicat impotriva bolilor de ficat si a constipatiei si are un efect de tonifiere si protejare ale pielii.

Orezul mentine sanatatea sistemului cardiovascular prin nivelele scazute de grasimi. Este o reala sursa de energie si de vitaminele din complexul B. Trateaza diareea, problemele intestinale si imflamatiile produse de consumul dea limente contaminate. De asemenea, orezul previne deshidratarea, in special in zilele excesiv de calduroase.

Legumele din paella aduc aportul de fibre si de lichide necesar organismului. Carotenoidele reduc riscul de cancer al sistemului digestive si al prostatei si previn afectiunile cardiovasculare. Vitaminele B din ciuperci ajuta la buna functionare a ochilor si la lubrifierea lor eficienta. Magneziul ne ajuta nervii, muschii si oasele.

Carnea Aceasta aduce resurse de proteine necesare functiilor vitale ale organismului. Stimuleaza cresterea, accelereaza vindecarea ranilor, protejeaza sistemul nervos si pielea. Vitamina B12 din carne ajuta in cazurile de anemie prin favorizarea inmultirii celulelor rosii.

Desi exista multe culturi care au feluri de mancare bazate pe orez foarte populare, paella este, fara indoiala, regina acestora. Gustul unic, aspectul colorat, faptul ca se gateste foarte usor, beneficiile pe care le aduce sanatatii explica popularitatea acestui fel de mancare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Plăcintă cu brânză dulce și stafide
Bucataras.RO

Plăcintă cu brânză dulce și stafide

Un dulce simplu și super apreciat în familia noastră!

Plăcintă cu brânză dulce și stafide
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti