La nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse traditionale, din care UE detine 1.404.
Cele mai multe produse protejate provin din Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96). Romania avea, pana acum, doar doua: magiunul de prune de Topoloveni si Salamul de Sibiu.
Insa, de astazi, mai avem un produs traditional protejat: telemeaua de Ibanesti.
Telemeaua de Ibanesti este fabricata pe Valea Gurghiului, judetul Mures, o zona nepoluata, unde ocupatiile locuitorilor din zona au fost mereu cele legate de lemn si de cresterea animalelor.
Intr-un comunicat trimis de Ministerul Agriculturii se arata:
"Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a primit din partea comisarului european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, dovada inregistrarii in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate pentru produsul Telemea de Ibanesti. Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervata pentru producatorii din aria geografica delimitata care indeplinesc conditiile prevazute in caietul de sarcini".
Telemeaua de Ibanesti contine doar lapte provenind de la fermele din zona, iar 70% din acest lapte este cumparat de la producatori mici de lapte, fermieri care au cel mult trei vaci.
De asemenea, si saramura este una speciala, naturala, din fantana cu apa sarata de la Orsova, judetul Mures.
Aceasta saramura naturala a fost mereu folosita de localnici pentru conservarea traditionala a branzei sau a carnii si se caracterizeaza printr-o cantitate mai mare de calciu si magneziu fata de saramura obtinuta din dizolvarea sarii in apa.
Sursa foto: mirdatod.ro
Sursa articol: mediafax.ro
Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...
Oua rosii vopsite cu coji de ceapaAceasta prajitura se bazeaza adesea pe baza de biscuiti sau blat de ciocolata fina, care este apoi umpluta cu o crema moale...
Prajitura Kinder Bueno"Bunatati pentru colindatori" O reteta super buna, luata de pe Retete de Colectie by Unica, putin modificata de mine :D
Briose cu bananeCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparit
Comentarii