Motiv de mandrie nationala - Telemeaua de Ibanesti, al treilea produs romanesc recunoscut oficial la nivelul UE

Motiv de mandrie nationala - Telemeaua de Ibanesti, al treilea produs romanesc recunoscut oficial la nivelul UE

La nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse traditionale, din care UE detine 1.404.

Cele mai multe produse protejate provin din Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96). Romania avea, pana acum, doar doua: magiunul de prune de Topoloveni si Salamul de Sibiu. 

Insa, de astazi, mai avem un produs traditional protejat: telemeaua de Ibanesti. 

Telemeaua de Ibanesti este fabricata pe Valea Gurghiului, judetul Mures, o zona nepoluata, unde ocupatiile locuitorilor din zona au fost mereu cele legate de lemn si de cresterea animalelor. 

Intr-un comunicat trimis de Ministerul Agriculturii se arata:

"Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a primit din partea comisarului european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, dovada inregistrarii in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate pentru produsul Telemea de Ibanesti. Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervata pentru producatorii din aria geografica delimitata care indeplinesc conditiile prevazute in caietul de sarcini".

Telemeaua de Ibanesti contine doar lapte provenind de la fermele din zona, iar 70% din acest lapte este cumparat de la producatori mici de lapte, fermieri care au cel mult trei vaci.

De asemenea, si saramura este una speciala, naturala, din fantana cu apa sarata de la Orsova, judetul Mures.

Aceasta saramura naturala a fost mereu folosita de localnici pentru conservarea traditionala a branzei sau a carnii si se caracterizeaza printr-o cantitate mai mare de calciu si magneziu fata de saramura obtinuta din dizolvarea sarii in apa.

Sursa foto: mirdatod.ro
Sursa articol: mediafax.ro

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu miere si multa frisca
1
Romania

Prajitura cu miere si multa frisca

Prajitura cu miere si multa frisca
Vinete grecesti
2
Romania

Vinete grecesti

Vinete grecesti
Prajitura cu foi si gem de prune
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura Sau Rulada cu Mere
4
Romania

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca