Mini morcovii sau baby carrots, cum li se mai spune morcovilor de mici dimensiuni, sunt considerati o delicatesa, pentru ca sunt mai fragezi, iar lumea crede ca sunt si mai proaspeti, fiind "pui de morcovi".
Insa, lucrurile nu stau deloc asa, deoarece este vorba doar de un proces de cosmetizare.
Baby carrots sunt, de fapt, morcovi care nu intrunesc standardele de calitate si de aspect impuse de marile lanturi comerciale si care, din aceasta cauza, au fost sculptati pentru a arata mai simpatic si mai atractiv.
Altfel, morcovii cu imperfectiuni ar fi aruncati sau transformati in hrana pentru animale.
Procesul prin care acesti morcovi sunt transformati intr-o marfa cu un pret mult mai mare (justificat doar de aspect, nu si de calitatea sau de diferentele nutritionale) este urmatorul:
- morcovii cu imperfectiuni sunt bagati intr-o masinarie;
- aici sunt taiati in batoane, care mai apoi sunt slefuite in forma unor morcovi in miniatura;
- acestia sunt curatati, spalati si impachetati pentu a fi comercializati in pungi pe care scrie "baby carrot".
Ideea i-a venit unui fermier din California, Mike Yurosek, in anul 1986, pentru ca supermarketurile refuzau sa-i cumpere morcovi pe motiv ca nu erau aratosi.
Yurosek s-a folosit de o masina industriala de taiat fasole verde si a taiat in bucati de 5 centimetri lungime mai multe kilograme de morcovi. Apoi, i-a trecut printr-un curatator de cartofi pentru a le da un aspect neted.
Cu aceasta recolta procesata, Yurosek s-a intors la supermarketul care-l refuzase in prima instanta. De aceasta data, noul sortiment de morcovi s-a dovedit un real succes, iar pretul la care a reusit sa-i vanda era chiar mai mare.
Superficialitatea oamenilor, de a cumpara doar legume care arata impecabil, a facut ca in SUA "baby carrots" sa reprezinte aproape 70% din totalul vanzarilor de morcovi.
Vedeti mai jos si un clip cu procesul de fabricare:
Sursa foto: saga.guhsd.net
Sursa articol: huffingtonpost.com
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii