Morcovii baby, o pacaleala - cum se fabrica aceste legume in miniatura

Morcovii baby, o pacaleala - cum se fabrica aceste legume in miniatura

Mini morcovii sau baby carrots, cum li se mai spune morcovilor de mici dimensiuni, sunt considerati o delicatesa, pentru ca sunt mai fragezi, iar lumea crede ca sunt si mai proaspeti, fiind "pui de morcovi".

Insa, lucrurile nu stau deloc asa, deoarece este vorba doar de un proces de cosmetizare. 

Baby carrots sunt, de fapt, morcovi care nu intrunesc standardele de calitate si de aspect impuse de marile lanturi comerciale si care, din aceasta cauza, au fost sculptati pentru a arata mai simpatic si mai atractiv. 

Altfel, morcovii cu imperfectiuni ar fi aruncati sau transformati in hrana pentru animale. 

 

Procesul prin care acesti morcovi sunt transformati intr-o marfa cu un pret mult mai mare (justificat doar de aspect, nu si de calitatea sau de diferentele nutritionale) este urmatorul:

- morcovii cu imperfectiuni sunt bagati intr-o masinarie;

- aici sunt taiati in batoane, care mai apoi sunt slefuite in forma unor morcovi in miniatura;

- acestia sunt curatati, spalati si impachetati pentu a fi comercializati in pungi pe care scrie "baby carrot".

Ideea i-a venit unui fermier din California, Mike Yurosek, in anul 1986, pentru ca supermarketurile refuzau sa-i cumpere morcovi pe motiv ca nu erau aratosi.

Yurosek s-a folosit de o masina industriala de taiat fasole verde si a taiat in bucati de 5 centimetri lungime mai multe kilograme de morcovi. Apoi, i-a trecut printr-un curatator de cartofi pentru a le da un aspect neted.

Cu aceasta recolta procesata, Yurosek s-a intors la supermarketul care-l refuzase in prima instanta. De aceasta data, noul sortiment de morcovi s-a dovedit un real succes, iar pretul la care a reusit sa-i vanda era chiar mai mare. 

Superficialitatea oamenilor, de a cumpara doar legume care arata impecabil, a facut ca in SUA "baby carrots" sa reprezinte aproape 70% din totalul vanzarilor de morcovi. 

Vedeti mai jos si un clip cu procesul de fabricare: 

 

Sursa foto: saga.guhsd.net
Sursa articol: huffingtonpost.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Chisca umpluta cu crupe albe
2
Mancaruri cu carne

Chisca umpluta cu crupe albe

Chisca umpluta cu crupe albe
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
3
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Salam de biscuiţi reţetă
4
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă
Furescuri cu Untura
5
Dulciuri

Furescuri cu Untura

Furescuri cu Untura
Parteneri
Legume la Actifry
Bucataras.RO

Legume la Actifry

Nu am mai pus la treaba de mult, friptueza Tefal Actifry;), un alt ajutor in familia mea:D Azi i-a venit randul!

Legume la Actifry
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai