Mini morcovii sau baby carrots, cum li se mai spune morcovilor de mici dimensiuni, sunt considerati o delicatesa, pentru ca sunt mai fragezi, iar lumea crede ca sunt si mai proaspeti, fiind "pui de morcovi".
Insa, lucrurile nu stau deloc asa, deoarece este vorba doar de un proces de cosmetizare.
Baby carrots sunt, de fapt, morcovi care nu intrunesc standardele de calitate si de aspect impuse de marile lanturi comerciale si care, din aceasta cauza, au fost sculptati pentru a arata mai simpatic si mai atractiv.
Altfel, morcovii cu imperfectiuni ar fi aruncati sau transformati in hrana pentru animale.
Procesul prin care acesti morcovi sunt transformati intr-o marfa cu un pret mult mai mare (justificat doar de aspect, nu si de calitatea sau de diferentele nutritionale) este urmatorul:
- morcovii cu imperfectiuni sunt bagati intr-o masinarie;
- aici sunt taiati in batoane, care mai apoi sunt slefuite in forma unor morcovi in miniatura;
- acestia sunt curatati, spalati si impachetati pentu a fi comercializati in pungi pe care scrie "baby carrot".
Ideea i-a venit unui fermier din California, Mike Yurosek, in anul 1986, pentru ca supermarketurile refuzau sa-i cumpere morcovi pe motiv ca nu erau aratosi.
Yurosek s-a folosit de o masina industriala de taiat fasole verde si a taiat in bucati de 5 centimetri lungime mai multe kilograme de morcovi. Apoi, i-a trecut printr-un curatator de cartofi pentru a le da un aspect neted.
Cu aceasta recolta procesata, Yurosek s-a intors la supermarketul care-l refuzase in prima instanta. De aceasta data, noul sortiment de morcovi s-a dovedit un real succes, iar pretul la care a reusit sa-i vanda era chiar mai mare.
Superficialitatea oamenilor, de a cumpara doar legume care arata impecabil, a facut ca in SUA "baby carrots" sa reprezinte aproape 70% din totalul vanzarilor de morcovi.
Vedeti mai jos si un clip cu procesul de fabricare:
Sursa foto: saga.guhsd.net
Sursa articol: huffingtonpost.com
Ciorba de ciolan afumat este o delicioasa si aromata specialitate culinara, indragita in bucataria traditionala romaneasca....
Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromataSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorCiorba de ciolan afumat este o delicioasa si aromata specialitate culinara, indragita in bucataria traditionala romaneasca....
Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromataAm luat aceasta reteta de pe un site din Italia si am modificat-o putin. Sper sa va placa, mai ales daca sunteti mari...
Fusilli cu ton si rosiiRulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...
Rulouri fragede cu branzaDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii