Pana nu demult, singurele funduri de tocat pe care le puteam achizitiona erau din lemn. Insa odata cu expansiunea supermarketurilor, am fost pusi in situatia de a face o alegere bazata nu doar pe forma sau dimensiunea fundului, cat si pe materialul din care acesta este confectionat. Desi traditia ne indeamna sa cumparam produse din lemn, citind etichetele fundurilor din plastic puteam fi convinsi de eficacitatea acestora si, mai ales, de avantajul pe care il prezinta acestea in fata celor din lemn: fiind un produs perfect plan, fara asperitati (spre deosebire de lemn), fundul din plastic proteja (se pretindea) impotriva bacteriilor si a altor organisme microscopice.
Ideea conform careia fundurile din lemn, prin aspectul poros, sunt o gazda numai buna pentru organisme precum salmonella, E colli, listeria, care se ascund in porii din lemn asteptand alte alimente pe care sa le contamineze, era foarte vehiculata intr-o perioada. Mai mult decat atat, in Statele Unite, oficiali din Departamentul de Sanatate recomandau populatiei sa evite fundurile din lemn din motivele expuse mai sus.
In 1993, microbiologi de la Universitatea din Wisconsin au testat pentru prima data mitul conform caruia fundurile din plastic sunt mai bune decat cele din lemn intrucat protejeaza impotriva contaminarii cu diverse bacterii si germeni. Rezultatele au fost catalogate ca surprinzatoare, rasturnand ideile vehiculate pana atunci.
Cum a decurs experimentul?
Expertii au contaminat in mod intentionat un fund de plastic si unul de lemn cu toate tipurile de bacterii ce cauzeaza toxiinfectii alimentare. Apoi le-au verificat periodic, fara a le atinge sau a le spala. Toate bacteriile de pe fundurile din lemn au murit in 3 minute, spre deosebire de bacteriile de pe cele din plastic, care nu doar ca nu au murit, dar s-au si inmultit peste noapte.
Explicatia fenomenului
Concluzia la care au ajuns cercetatorii e ca lemnul pare a avea un sistem propriu de protejare impotriva bacteriilor, omorandu-le. In cazul acestor tipuri de funduri, bacteriile si germenii parasesc suprafata si se infiltreaza in interiorul lemnului, unde sunt omorati de catre actiunea capilara a lemnului uscat.
Alte concluzii
Cercetatorii au mai descoperit ca un detergent antibacterian obisnuit de vase poate curata fundurile din plastic foarte bine, eliminand toate bacteriile, doar atata vreme cat pe acesta nu exista zgarieturi sau taieturi in care germenii sa se ascunda. In cazul in care acestea exista, creste rezistenta la decontaminarea prin spalare manuala cu detergent de vase.
Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatVara ardeii unpluți sunt rețeta vedetă;) Dacă tot sunt le teste de anduranță, am probat din nou eficacitatea vasului...
Ardei umpluți gătiți în vasul Zepter!Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii