In cadrul celei de-a 9-a editie a Festivalului Cepei de la Pericei, s-a strans laolalta cel mai mare numar de oameni din lume pasionati de "clisa fripta-n bota si pita cu ceapa picurata" cu untura delicatei slanini de porc Mangalita.
Astfel, comuna a intrat pentru a treia oara in Cartea Recordurilor.
Prima data, ceapa din Pericei a intrat in Cartea Recordurilor in 2007, cand, cu prilejul primei editii a Festivalului Cepei, agricultorii de aici au impletit o cununa din 45.000 de cepe, care a avut o lungime de 4.518 metri.
Tot atunci in comuna a fost dezvelit Monumentul Cepei, unic in lume, care are o inaltime de sase metri si reprezinta un bulb de ceapa aurie-aramie cu o inaltime de 4,5 metri, realizat din fibra de sticla si rasini sintetice si acoperit cu tabla de cupru batuta.
Acest monument a fost si cel care a adus al doilea record mondial in comuna, pentru cel mai mare monument dedicat cepei.
Anul acesta, pe 3 septembrie, organizatorii au oferit slanina, batul, painea, focul, instructiunile de folosire si buna-dispozitie, iar la final de zi comuna a ajuns pentru a 3-a oara in Cartea Recordurilor, deoarece 1300 de oameni au prajit in acelasi timp "clisa fripta-n bota si pita cu ceapa picurata". Sau mai simplu spus: slanina prajita si paine cu ceapa si untura.
Premierul Dacian Ciolos este originar din Pericei, dar nu a putut participa. In schimb, l-a trimis pe ministrul Agriculturii.
Sursa articol: radiocluj.ro
Sursa foto: adihadean.ro
Fasole la ceaun este o mancare traditionala romaneasca, un fel de mancare simplu, dar bogat in gust, preparat din fasole...
Fasole la ceaun - o mancare reconfortantaIncep sa fie dovlecei la preturi acceptabile si cum imi plac am zis sa incerc ceva nou, mai sanatos dar la fel de gustos.
Dovlecei la cuptorO prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii