Tuturor ne place vinul. Fie ca ne incanta gustul lui distict, fie ca suntem cuceriti de capacitatea lui de a destinde atmosfera si de a face intalnirile cu prietenii sau familia memorabile, vinul aduce multa placere in vietile noastre ceea ce-l face una dintre cele mai populare bauturi de pe intreg mapamondul.
Vinul ingrasa?
Un pahar de vin contine 80-85% apa,12-14% alcool etilic si cantitati mici de acid tartric. Vinul nu contine grasimi. O portie de vin alb sec (aproximativ 120 ml) contine 104 calorii, iar aceeasi cantitate de vin rosu are cca 110 calorii. Vinurile dulci contin cam cu 10% mai multe calorii.
Vinurile vechi au nevoie de manevrare speciala?
Vinul devine oarecum fragil odata cu trecerea timpului. Daca trebuie sa mutati un vin vechi, lasati-l apoi cateva zile sa se odihneasca inainte de a deschide sticla (vinurile rosii si cele negre sunt in mod special afectate de transport).
Vinurile vechi, cu arome si buchet delicate, pot fi cu usurinta "acoperite" de mancarurile intense. Bucatile de carne simpla, branza tare si painea crocanta pot acompania cu succes un vin vechi.
Nu trebuie sa raciti prea mult vinurile vechi, intrucat au gustul cel mai intens la o temperatura moderata. Sub 15.5 grade Celsius, vinul nu se mai poate "dezvolta" in pahar.
Decantati vinurile rosii pentru a inlatura sedimentele care se formeaza in interiorul sticlei. Tineti sticla in picioare pentru 2-3 zile inainte de a o deschide, pentru a permite sedimentelor sa se depuna. Procesul de decantare nu trebuie sa expuna vinul vechi prea mult timp, intrucat se va deteriora rapid in contactul cu aerul, uneori in chiar 10-15 minute.
Vinul alb trebuie asociat cu pestele?
Desi exista multe opinii ale specialistilor care ne indeamna sa asociem vinul alb cu carnea de peste, iar pe cel rosu cu carnea de porc sau vita, nu trebuie sa adoptam cu strictete aceste sfaturi, pentru ca am fi condamnati la a manca, mereu, aceleasi combinatii de alimente.
Nu ezitati sa incercati diverse vinuri cu mancarurile pe care le consumati, iesind astfel din tiparile prestabilite de specialisti, dar garantandu-va noi experiente gastronomice.
Vinurile de calitate au un gust rau atunci cand nu sunt vechi?
In trecut, cateva din cele mai bune vinuri de lume, precum Bordeaux erau atat de tari si de acide, incat chiar nu puteau fi baute pana nu aveau cateva decenii vechime. Astazi, lucrurile s-au schimbati. Viticultorii considera ca pentru a fi bun, un vin vechi trebuie sa fi fost echilibrat in primii sai ani.
Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfectaServită ca o garnitură rafinată sau ca fel principal încântător, această mâncare de conopidă promite să încânte...
Mancare de conopidaO minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...
Mohnkipferl - Cornulete cu macIncearca reteta noastra delicioasa de mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra....
Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra
Comentarii