Despre fondue

Despre fondue

Fondue este un sos cald, de obicei obtinut din branza, care se pastreaza pe un vas incalzit continuu si in care se inmoaie bucati de paine crocanta, legume, carne sau fructe inainte de a fi consumate. Fondue de ciocolata este al doilea sortiment ca popularitate si este consumat, de regula, in combinatie cu fructe precum capsuni, mure, pere etc. Este usor de facut si foarte versatil: poate fi utilizat cu la fel de mult succes si in timpul unei cine romantice in doi, si cu ocazii la care avem mai multi invitati.

 Termenul fondue vine de la verbul francez "fondre" care inseamna a topi.

Scurta istorie

Neuchatel – un satuc din Elvetia, pare sa fie locul in care s-a nascut fondue, in jurul anilor 1600. Felurile uzuale de mancare din aceasta regiune erau imbunatatite cu ajutorul fondue-ului pe care bucatarii il preparau in functie de propriile gusturi si de ingredientele pe care le detineau. In scurt timp, tehnica s-a raspandit pe intreg teritoriul Elvetiei, fiind cu rapiditate adoptata si de catre clasa nobila. Fondue-ul traditional elvetian cunoaste mai multe variante (fiecare cu specificitatile zonei din care provine), insa majoritatea acestora utilizeaza doua sau mai multe tipuri de branza – ce echilibreaza continutul de grasime cu aromele si textura, lapte, vin sau alte arome.

Branzeturile care se preteaza cel mai bine la fondue sunt cele cu continut ridicat de grasime si uscate. Utilizati branza tare, cu 45% grasime, ca principal component al fondue-ului. Dupa aceasta, puteti cauta o branza mai moale ce poate fi adaugata pentru a intensifica aromele.

America este tara in care fondue-ul a cunoscut pentru prima data o noua dimensiune: cea a ciocolatei. Dupa 1960, fondue de ciocolata a devenit un desert foarte apreciat, mai ales atunci cand era combinat cu fructe.

Tipuri de vase

Una din clasificarile vaselor in care se face fondue se refera la materialul din care acestea sunt fabricare.

Vase din ceramica

Vasul traditional pentru fondue de branza este caquelon – un vas greu, lat, nu foarte adanc, din ceramica ce pastreaza si distribuie uniform caldura. Acest vas este o alegere foarte buna pentru fondue-ul din branza sau din alte produse lactate, inclusive ciocolata. Poate fi utilizat in cuptorul cu microunde. Pentru vasele din ceramica se recomanda caldura scazuta si constanta. De aceea, astfel de vase nu sunt recomandate pentru fondue din uleiuri sau supe care necesita temperature ridicate.

Vase din metal

Acestea sunt esentiale pentru fondue-urile bazate pe uleiuri si supe, care trebuie sa aiba temperatura atat de ridicata incat sa fiarba/prajeasca carnuri sau legume. Vasele din otel inoxidabil cu interior nonaderent sunt disponibile intr-o mare varietate de forme si preturi.

Cele mai bune vase pentru fondue – ce pot fi utilizate in orice context, sunt vasele din fonta emailate. Fonta suporta temperatura directa foarte inalta si mentine temperatura constanta o perioada indelungata de timp.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.