Despre fondue

Despre fondue

Fondue este un sos cald, de obicei obtinut din branza, care se pastreaza pe un vas incalzit continuu si in care se inmoaie bucati de paine crocanta, legume, carne sau fructe inainte de a fi consumate. Fondue de ciocolata este al doilea sortiment ca popularitate si este consumat, de regula, in combinatie cu fructe precum capsuni, mure, pere etc. Este usor de facut si foarte versatil: poate fi utilizat cu la fel de mult succes si in timpul unei cine romantice in doi, si cu ocazii la care avem mai multi invitati.

 Termenul fondue vine de la verbul francez "fondre" care inseamna a topi.

Scurta istorie

Neuchatel – un satuc din Elvetia, pare sa fie locul in care s-a nascut fondue, in jurul anilor 1600. Felurile uzuale de mancare din aceasta regiune erau imbunatatite cu ajutorul fondue-ului pe care bucatarii il preparau in functie de propriile gusturi si de ingredientele pe care le detineau. In scurt timp, tehnica s-a raspandit pe intreg teritoriul Elvetiei, fiind cu rapiditate adoptata si de catre clasa nobila. Fondue-ul traditional elvetian cunoaste mai multe variante (fiecare cu specificitatile zonei din care provine), insa majoritatea acestora utilizeaza doua sau mai multe tipuri de branza – ce echilibreaza continutul de grasime cu aromele si textura, lapte, vin sau alte arome.

Branzeturile care se preteaza cel mai bine la fondue sunt cele cu continut ridicat de grasime si uscate. Utilizati branza tare, cu 45% grasime, ca principal component al fondue-ului. Dupa aceasta, puteti cauta o branza mai moale ce poate fi adaugata pentru a intensifica aromele.

America este tara in care fondue-ul a cunoscut pentru prima data o noua dimensiune: cea a ciocolatei. Dupa 1960, fondue de ciocolata a devenit un desert foarte apreciat, mai ales atunci cand era combinat cu fructe.

Tipuri de vase

Una din clasificarile vaselor in care se face fondue se refera la materialul din care acestea sunt fabricare.

Vase din ceramica

Vasul traditional pentru fondue de branza este caquelon – un vas greu, lat, nu foarte adanc, din ceramica ce pastreaza si distribuie uniform caldura. Acest vas este o alegere foarte buna pentru fondue-ul din branza sau din alte produse lactate, inclusive ciocolata. Poate fi utilizat in cuptorul cu microunde. Pentru vasele din ceramica se recomanda caldura scazuta si constanta. De aceea, astfel de vase nu sunt recomandate pentru fondue din uleiuri sau supe care necesita temperature ridicate.

Vase din metal

Acestea sunt esentiale pentru fondue-urile bazate pe uleiuri si supe, care trebuie sa aiba temperatura atat de ridicata incat sa fiarba/prajeasca carnuri sau legume. Vasele din otel inoxidabil cu interior nonaderent sunt disponibile intr-o mare varietate de forme si preturi.

Cele mai bune vase pentru fondue – ce pot fi utilizate in orice context, sunt vasele din fonta emailate. Fonta suporta temperatura directa foarte inalta si mentine temperatura constanta o perioada indelungata de timp.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Plăcintă cu brânză dulce și stafide
Bucataras.RO

Plăcintă cu brânză dulce și stafide

Un dulce simplu și super apreciat în familia noastră!

Plăcintă cu brânză dulce și stafide
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti