Despre fondue

Despre fondue

Fondue este un sos cald, de obicei obtinut din branza, care se pastreaza pe un vas incalzit continuu si in care se inmoaie bucati de paine crocanta, legume, carne sau fructe inainte de a fi consumate. Fondue de ciocolata este al doilea sortiment ca popularitate si este consumat, de regula, in combinatie cu fructe precum capsuni, mure, pere etc. Este usor de facut si foarte versatil: poate fi utilizat cu la fel de mult succes si in timpul unei cine romantice in doi, si cu ocazii la care avem mai multi invitati.

 Termenul fondue vine de la verbul francez "fondre" care inseamna a topi.

Scurta istorie

Neuchatel – un satuc din Elvetia, pare sa fie locul in care s-a nascut fondue, in jurul anilor 1600. Felurile uzuale de mancare din aceasta regiune erau imbunatatite cu ajutorul fondue-ului pe care bucatarii il preparau in functie de propriile gusturi si de ingredientele pe care le detineau. In scurt timp, tehnica s-a raspandit pe intreg teritoriul Elvetiei, fiind cu rapiditate adoptata si de catre clasa nobila. Fondue-ul traditional elvetian cunoaste mai multe variante (fiecare cu specificitatile zonei din care provine), insa majoritatea acestora utilizeaza doua sau mai multe tipuri de branza – ce echilibreaza continutul de grasime cu aromele si textura, lapte, vin sau alte arome.

Branzeturile care se preteaza cel mai bine la fondue sunt cele cu continut ridicat de grasime si uscate. Utilizati branza tare, cu 45% grasime, ca principal component al fondue-ului. Dupa aceasta, puteti cauta o branza mai moale ce poate fi adaugata pentru a intensifica aromele.

America este tara in care fondue-ul a cunoscut pentru prima data o noua dimensiune: cea a ciocolatei. Dupa 1960, fondue de ciocolata a devenit un desert foarte apreciat, mai ales atunci cand era combinat cu fructe.

Tipuri de vase

Una din clasificarile vaselor in care se face fondue se refera la materialul din care acestea sunt fabricare.

Vase din ceramica

Vasul traditional pentru fondue de branza este caquelon – un vas greu, lat, nu foarte adanc, din ceramica ce pastreaza si distribuie uniform caldura. Acest vas este o alegere foarte buna pentru fondue-ul din branza sau din alte produse lactate, inclusive ciocolata. Poate fi utilizat in cuptorul cu microunde. Pentru vasele din ceramica se recomanda caldura scazuta si constanta. De aceea, astfel de vase nu sunt recomandate pentru fondue din uleiuri sau supe care necesita temperature ridicate.

Vase din metal

Acestea sunt esentiale pentru fondue-urile bazate pe uleiuri si supe, care trebuie sa aiba temperatura atat de ridicata incat sa fiarba/prajeasca carnuri sau legume. Vasele din otel inoxidabil cu interior nonaderent sunt disponibile intr-o mare varietate de forme si preturi.

Cele mai bune vase pentru fondue – ce pot fi utilizate in orice context, sunt vasele din fonta emailate. Fonta suporta temperatura directa foarte inalta si mentine temperatura constanta o perioada indelungata de timp.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia