Daca aveti vreodata chef de o paine ca pe vremea bunicii, fara drojdie si alti afanatori, e cazul sa invatati sa faceti o maia. Desi dureaza mai mult, satisfactia e pe masura gustului painii obtinut. Pe vremuri oamenii purtau maiaua in borcane sau sticle plate pe care le tineau legata la brau, aproape de corp, ca maiaua sa stea mereu la caldura. Asa isi faceau maiaua in timpul sau in perioadele in care vremea nu mai permitea expunerea fainii la soare.
Pentru a obtine o maia numai buna pentru paine, e nevoie de: 3 zile insorite si calde faina apa zahar - cat iei intre 3 degete vas de sticla tifon cu tesatura rara
Cantitatile de apa si faina depind de necesitatile fiecaruia.
Pasul 1:
Intr-un vas de sticla se pun 5 linguri de faina (sau cantitatea dorita de fiecare). Se amesteca cu putin zahar.
Pasul 2:
Intr-un vas, se pune niste apa la fiert. Dupa ce da in clocot, se ia de pe foc. Se lasa la racit pana cand se simte confortabil pe piele (se testeaza cu ajutorul unui deget).
Pasul 3:
Apa calduta se adauga putin cate putin peste faina, amestecand constant cu o lingura de lemn, pentru a nu se forma cocoloase. Adaugam suficienta apa cat sa obtinem un aluat mai gros decat cel de clatite.
Pasul 4:
Se acopera cu un tifon cu tesatura rara si se pune afara la soare . Vasul trebuie sa stea in soare de dimineata pana seara. In cazul in care maiaua a prins o pojghita, se mai amesteca din cand in cand usor, cu lingura de lemn. Amestecarea se face incet, de sus in jos, la fel cum amestecam albusurile de ou cu faina.
Pojghita de la suprafata, daca e lasata sa se formeze, se strica repede. Capata o culoare galbuie - rosiatica - semn ca maiaua s-a stricat si ca trebuie sa o aruncati.
Pasul 5:
Seara sau dupa ce dispare soarele ducem vasul in casa, il invelim pe margini ca sa nu se raceasca prea brusc, dar lasam tifonul pe deasupra. A doua zi ducem, iar la soare maiaua. Operatiunea se repeta timp de 3 zile.
Incepand cu ziua a doua, se observa ca maiaua incepe sa fac bule mici de aer si creste in volum . Se poate intampla ca maiaua sa se formeze si in doua zile, dar in general ii trebuie circa 3 zile de soare.
E gata de folosire cand creste in vas.
Sfaturi utile:
Daca nu o folositi imediat, atunci mutati in borcan cu capac si puneti la frigider sau in portii individuale (prima portie se masoara cu o cana de 250 ml, apoi se fac portii tot mai mici) si puneti la congelator. Se poate pastra congelata si pana la un an.
Se fac portii diferite de maia in functie de durata de pastrare. Cu cat sta mai mult, cu atat se inacreste mai tare. Daca faceti doua paini din doua portii egale de maia, doar ca o portie de maia este proaspata si una mai veche, veti obtine o paine cu gust de paine alba, taraneasca, coapta pe cuptor si o paine cu gust acru (sour dough).
Cum se hraneste maiaua:
Dupa ce luam din maia cantitatea necesara pentru a face paine, restul de maia se hraneste, pentru a ajunge din nou la cantitatea de care avem nevoie.
1. Se adauga putin zahar (cat se ia intre 2 degete) si circa 70-80 g faina.
2. Se amesteca cu apa calduta pana se obtine o compozitie mai groasa decat cea pe care am avut-o la inceput.
3. Se pastreaza intr-un borcan inchis, la frigider sau la congelator daca se foloseste mai rar maiaua.
Autor: Pupi
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar ars
Comentarii