Ceapa poate fi utilizata in diverse forme si intr-o intreaga varietate de mancaruri. Una din metodele prin care gustul cepei poate fi imbunatatit, iar aroma ei intensificata este caramelizarea. Ceapa este dulce, iar cand este prajita la foc mic pentru o perioada mai lunga de timp, zaharurile din ceapa se caramelizeaza, dandu-i o aroma minunata. Ceapa preparata astfel poate fi folosita ca garniture la o friptura sau la supe, pizza, tarte etc.
Ingrediente:
Ulei sau unt sau unt clarifiat (acesta din urma fiind si alegerea recomandata)
Ceapa
Sare
Zahar (optional)
Pasul 1:
Curatati ceapa de coaja si taiati-o pestisori, de grosimea dorita.
Pasul 2:
Folositi o tigaie mare si cu fundul gros pentru a cali ceapa. Ungeti fundul tigaii cu ulei. unt sau o combinatie de ulei si unt (cam o lingurita pentru fiecare ceapa taiata). Incalziti tigaia la foc mediu-mare pana cand uleiul sfaraie. Adaugati cepele si amestecati pana se acopera toate bucatile de ulei. Imprastiati pestisorii de ceapa pe toata suprafata tigaii si lasati sa se prajeasca, amestecand din cand in cand. In functie de cat de puternic este ochiul aragazului, e posibil sa fie nevoie sa dati focul la mai mic.
Pasul 3:
Dupa 5 minute, presarati niste sare peste cepe si, optional, se poate turna si niste zahar, pentru a cataliza procesul de caramelizare. (o lingurita de zahar la 5 cepe ar trebui sa fie suficient).
Pasul 4:
Lasati tigaia pe ochi 30-60 de minute, amestecand din cand in cand. Ca sa preveniti uscarea cepei, puteti adauga putina apa, daca e necesar. Dupa 20-30 de minute e indicat sa scadeti intensitatea focului si eventual sa puneti inca putin ulei, in cazul in care fi se pare ca ceapa incepe sa se arda.
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaUn pranz rapid si tare bun, mai ales cand esti in criza de timp!
Paste cu branza de burduf si smantana la cuptorMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii