Cum se caramelizeaza ceapa

Cum se caramelizeaza ceapa

Ceapa poate fi utilizata in diverse forme si intr-o intreaga varietate de mancaruri. Una din metodele prin care gustul cepei poate fi imbunatatit, iar aroma ei intensificata este caramelizarea. Ceapa este dulce, iar cand este prajita la foc mic pentru o perioada mai lunga de timp, zaharurile din ceapa se caramelizeaza, dandu-i o aroma minunata. Ceapa preparata astfel poate fi folosita ca garniture la o friptura sau la supe, pizza, tarte etc. 

Ingrediente:

Ulei sau unt sau unt clarifiat (acesta din urma fiind si alegerea recomandata)
Ceapa
Sare
Zahar (optional)

Pasul 1:

Curatati ceapa de coaja si taiati-o pestisori, de grosimea dorita. 

Pasul 2:

Folositi o tigaie mare si cu fundul gros pentru a cali ceapa. Ungeti fundul tigaii cu ulei. unt sau o combinatie de ulei si unt (cam o lingurita pentru fiecare ceapa taiata). Incalziti tigaia la foc mediu-mare pana cand uleiul sfaraie. Adaugati cepele si amestecati pana se acopera toate bucatile de ulei. Imprastiati pestisorii de ceapa pe toata suprafata tigaii si lasati sa se prajeasca, amestecand din cand in cand. In functie de cat de puternic este ochiul aragazului, e posibil sa fie nevoie sa dati focul la mai mic.

Pasul 3:

Dupa 5 minute, presarati niste sare peste cepe si, optional, se poate turna si niste zahar, pentru a cataliza procesul de caramelizare. (o lingurita de zahar la 5 cepe ar trebui sa fie suficient).

Pasul 4:

Lasati tigaia pe ochi 30-60 de minute, amestecand din cand in cand. Ca sa preveniti uscarea cepei, puteti adauga putina apa, daca e necesar. Dupa 20-30 de minute e indicat sa scadeti intensitatea focului si eventual sa puneti inca putin ulei, in cazul in care fi se pare ca ceapa incepe sa se arda. 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Paris Brest

Paris Brest

Paris Brest
Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Chec umplut cu gem de fructe de padure si ciocolata

Chec umplut cu gem de fructe de padure si ciocolata

Chec umplut cu gem de fructe de padure si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
1
Carte de bucate

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
2
Dulciuri

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Spaghete carbonara reţetă
4
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
5
Carte de bucate

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Parteneri
Chec la cana cu Nutella
Culinar.RO

Chec la cana cu Nutella

Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...

Chec la cana cu Nutella
Supa de ceapa
Gustos.RO

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Supa de ceapa