Cum se caramelizeaza ceapa

Cum se caramelizeaza ceapa

Ceapa poate fi utilizata in diverse forme si intr-o intreaga varietate de mancaruri. Una din metodele prin care gustul cepei poate fi imbunatatit, iar aroma ei intensificata este caramelizarea. Ceapa este dulce, iar cand este prajita la foc mic pentru o perioada mai lunga de timp, zaharurile din ceapa se caramelizeaza, dandu-i o aroma minunata. Ceapa preparata astfel poate fi folosita ca garniture la o friptura sau la supe, pizza, tarte etc. 

Ingrediente:

Ulei sau unt sau unt clarifiat (acesta din urma fiind si alegerea recomandata)
Ceapa
Sare
Zahar (optional)

Pasul 1:

Curatati ceapa de coaja si taiati-o pestisori, de grosimea dorita. 

Pasul 2:

Folositi o tigaie mare si cu fundul gros pentru a cali ceapa. Ungeti fundul tigaii cu ulei. unt sau o combinatie de ulei si unt (cam o lingurita pentru fiecare ceapa taiata). Incalziti tigaia la foc mediu-mare pana cand uleiul sfaraie. Adaugati cepele si amestecati pana se acopera toate bucatile de ulei. Imprastiati pestisorii de ceapa pe toata suprafata tigaii si lasati sa se prajeasca, amestecand din cand in cand. In functie de cat de puternic este ochiul aragazului, e posibil sa fie nevoie sa dati focul la mai mic.

Pasul 3:

Dupa 5 minute, presarati niste sare peste cepe si, optional, se poate turna si niste zahar, pentru a cataliza procesul de caramelizare. (o lingurita de zahar la 5 cepe ar trebui sa fie suficient).

Pasul 4:

Lasati tigaia pe ochi 30-60 de minute, amestecand din cand in cand. Ca sa preveniti uscarea cepei, puteti adauga putina apa, daca e necesar. Dupa 20-30 de minute e indicat sa scadeti intensitatea focului si eventual sa puneti inca putin ulei, in cazul in care fi se pare ca ceapa incepe sa se arda. 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.