Cum se caramelizeaza ceapa

Cum se caramelizeaza ceapa

Ceapa poate fi utilizata in diverse forme si intr-o intreaga varietate de mancaruri. Una din metodele prin care gustul cepei poate fi imbunatatit, iar aroma ei intensificata este caramelizarea. Ceapa este dulce, iar cand este prajita la foc mic pentru o perioada mai lunga de timp, zaharurile din ceapa se caramelizeaza, dandu-i o aroma minunata. Ceapa preparata astfel poate fi folosita ca garniture la o friptura sau la supe, pizza, tarte etc. 

Ingrediente:

Ulei sau unt sau unt clarifiat (acesta din urma fiind si alegerea recomandata)
Ceapa
Sare
Zahar (optional)

Pasul 1:

Curatati ceapa de coaja si taiati-o pestisori, de grosimea dorita. 

Pasul 2:

Folositi o tigaie mare si cu fundul gros pentru a cali ceapa. Ungeti fundul tigaii cu ulei. unt sau o combinatie de ulei si unt (cam o lingurita pentru fiecare ceapa taiata). Incalziti tigaia la foc mediu-mare pana cand uleiul sfaraie. Adaugati cepele si amestecati pana se acopera toate bucatile de ulei. Imprastiati pestisorii de ceapa pe toata suprafata tigaii si lasati sa se prajeasca, amestecand din cand in cand. In functie de cat de puternic este ochiul aragazului, e posibil sa fie nevoie sa dati focul la mai mic.

Pasul 3:

Dupa 5 minute, presarati niste sare peste cepe si, optional, se poate turna si niste zahar, pentru a cataliza procesul de caramelizare. (o lingurita de zahar la 5 cepe ar trebui sa fie suficient).

Pasul 4:

Lasati tigaia pe ochi 30-60 de minute, amestecand din cand in cand. Ca sa preveniti uscarea cepei, puteti adauga putina apa, daca e necesar. Dupa 20-30 de minute e indicat sa scadeti intensitatea focului si eventual sa puneti inca putin ulei, in cazul in care fi se pare ca ceapa incepe sa se arda. 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia