Cum sa prepari papanasi dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa prepari papanasi dupa o reteta de Radu Anton Roman

Nu exista desert mai romanesc ca papanasii. Insa, ca multe din retetele traditionale romanesti, nici papanasii nu au fost inventati aici, in Romania. 

De exemplu, papanasii fierti isi au originile in Imperiul Austro-Ungar. Abia mai apoi, romanii din Moldova i-au reinventat in varianta lor prajita, in forma de inel dintr-o compozitie gris si branza de vaci si decorati la sfarsit cu smantana si dulceata. 

Regretatul Radu Anton Roman includea papanasii la categoria diminutivelor din bucataria romanilor, scriind cu mult umor urmatoarele:

"Numai diminutive in bucatarioara romanasilor (dar si in invocatiile religioase, ca numai prin alint si grai dulce se-nduplecau marile puteri): tocanita, furculita, turtite, papanasi, saratele, sarmalute, slaninuta, untisor, chiftelute, placintele, mititei, carnaciori, friganele, castraveciori etc.

Ai zice ca sunt duiosi carpatinutii, ca-si alinta bucaticile, ca la miaza- nopticica de Dunarica legendara mancarica e dezmierdata ca un copilas foarte dragutel! Ori poate, freudisorel, romanuletii vor sa ascunda sub dragalasenii diminutivale cat mananca de fapt, adica ca Haplea si ca lupii?! Ca numai in Romania am auzit, mai ales, ca o obsesie, reteta unica a sensului vietii: Ba, cu asta ramai, cu ce bagi in gura si ce tragi pe..."

Bineinteles, Radu Anton Roman a lasat in urma lui si o reteta de papanasi excelenta, pe care o redam si noi mai jos: 

Ingrediente: 

2 linguri de gris

2 linguri de faina

sare

untura pentru prajit

400 g branza de vaci (scursa bine de zer)

2 oua

Mod de preparare:

Se separa galbenusurile de albusuri.

Se bat albusurile spuma.

Se freaca bine branza cu galbenusurile, faina, gris, sare.

La sfarsit se adauga albusurile.

Se incinge untura.

Se fac galustisoare turtite de papanasi, se gauresc cu degetul, se pun la prajit, pe ambele parti, pana se rumenesc.

Se ofera cu zahar si smantana ori, pe la raiul Neamtului, cu dulceata de fragute.

Acestea fiind spuse, va uram pofta buna si va invitam sa vedeti si retetele noastre pentru alte tipuri de papanasi

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Chec cu ciocolata
1
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post
3
Dulciuri

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post
Tort de clatite cu budinca
4
Dulciuri

Tort de clatite cu budinca

Tort de clatite cu budinca
Tocana de gogonele
5
Parteneri
Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Culinar.RO

Tort de biscuiti cu crema de vanilie

E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...

Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata
Gustos.RO

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata

Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata