Cum sa prepari papanasi dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa prepari papanasi dupa o reteta de Radu Anton Roman

Nu exista desert mai romanesc ca papanasii. Insa, ca multe din retetele traditionale romanesti, nici papanasii nu au fost inventati aici, in Romania. 

De exemplu, papanasii fierti isi au originile in Imperiul Austro-Ungar. Abia mai apoi, romanii din Moldova i-au reinventat in varianta lor prajita, in forma de inel dintr-o compozitie gris si branza de vaci si decorati la sfarsit cu smantana si dulceata. 

Regretatul Radu Anton Roman includea papanasii la categoria diminutivelor din bucataria romanilor, scriind cu mult umor urmatoarele:

"Numai diminutive in bucatarioara romanasilor (dar si in invocatiile religioase, ca numai prin alint si grai dulce se-nduplecau marile puteri): tocanita, furculita, turtite, papanasi, saratele, sarmalute, slaninuta, untisor, chiftelute, placintele, mititei, carnaciori, friganele, castraveciori etc.

Ai zice ca sunt duiosi carpatinutii, ca-si alinta bucaticile, ca la miaza- nopticica de Dunarica legendara mancarica e dezmierdata ca un copilas foarte dragutel! Ori poate, freudisorel, romanuletii vor sa ascunda sub dragalasenii diminutivale cat mananca de fapt, adica ca Haplea si ca lupii?! Ca numai in Romania am auzit, mai ales, ca o obsesie, reteta unica a sensului vietii: Ba, cu asta ramai, cu ce bagi in gura si ce tragi pe..."

Bineinteles, Radu Anton Roman a lasat in urma lui si o reteta de papanasi excelenta, pe care o redam si noi mai jos: 

Ingrediente: 

2 linguri de gris

2 linguri de faina

sare

untura pentru prajit

400 g branza de vaci (scursa bine de zer)

2 oua

Mod de preparare:

Se separa galbenusurile de albusuri.

Se bat albusurile spuma.

Se freaca bine branza cu galbenusurile, faina, gris, sare.

La sfarsit se adauga albusurile.

Se incinge untura.

Se fac galustisoare turtite de papanasi, se gauresc cu degetul, se pun la prajit, pe ambele parti, pana se rumenesc.

Se ofera cu zahar si smantana ori, pe la raiul Neamtului, cu dulceata de fragute.

Acestea fiind spuse, va uram pofta buna si va invitam sa vedeti si retetele noastre pentru alte tipuri de papanasi

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
3
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
4
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.