Nu exista desert mai romanesc ca papanasii. Insa, ca multe din retetele traditionale romanesti, nici papanasii nu au fost inventati aici, in Romania.
De exemplu, papanasii fierti isi au originile in Imperiul Austro-Ungar. Abia mai apoi, romanii din Moldova i-au reinventat in varianta lor prajita, in forma de inel dintr-o compozitie gris si branza de vaci si decorati la sfarsit cu smantana si dulceata.
Regretatul Radu Anton Roman includea papanasii la categoria diminutivelor din bucataria romanilor, scriind cu mult umor urmatoarele:
"Numai diminutive in bucatarioara romanasilor (dar si in invocatiile religioase, ca numai prin alint si grai dulce se-nduplecau marile puteri): tocanita, furculita, turtite, papanasi, saratele, sarmalute, slaninuta, untisor, chiftelute, placintele, mititei, carnaciori, friganele, castraveciori etc.
Ai zice ca sunt duiosi carpatinutii, ca-si alinta bucaticile, ca la miaza- nopticica de Dunarica legendara mancarica e dezmierdata ca un copilas foarte dragutel! Ori poate, freudisorel, romanuletii vor sa ascunda sub dragalasenii diminutivale cat mananca de fapt, adica ca Haplea si ca lupii?! Ca numai in Romania am auzit, mai ales, ca o obsesie, reteta unica a sensului vietii: Ba, cu asta ramai, cu ce bagi in gura si ce tragi pe..."
Bineinteles, Radu Anton Roman a lasat in urma lui si o reteta de papanasi excelenta, pe care o redam si noi mai jos:
Ingrediente:
2 linguri de gris
2 linguri de faina
sare
untura pentru prajit
400 g branza de vaci (scursa bine de zer)
2 oua
Mod de preparare:
Se separa galbenusurile de albusuri.
Se bat albusurile spuma.
Se freaca bine branza cu galbenusurile, faina, gris, sare.
La sfarsit se adauga albusurile.
Se incinge untura.
Se fac galustisoare turtite de papanasi, se gauresc cu degetul, se pun la prajit, pe ambele parti, pana se rumenesc.
Se ofera cu zahar si smantana ori, pe la raiul Neamtului, cu dulceata de fragute.
Acestea fiind spuse, va uram pofta buna si va invitam sa vedeti si retetele noastre pentru alte tipuri de papanasi
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaO nouă achiziție, o nouă provocare. Am ochit tava asta de ceva timp pe internet:D S-a nimerit ca să ne unim mai multe...
Chec aperitiv cu carne tocataMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii