Cum sa prepari papanasi dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa prepari papanasi dupa o reteta de Radu Anton Roman

Nu exista desert mai romanesc ca papanasii. Insa, ca multe din retetele traditionale romanesti, nici papanasii nu au fost inventati aici, in Romania. 

De exemplu, papanasii fierti isi au originile in Imperiul Austro-Ungar. Abia mai apoi, romanii din Moldova i-au reinventat in varianta lor prajita, in forma de inel dintr-o compozitie gris si branza de vaci si decorati la sfarsit cu smantana si dulceata. 

Regretatul Radu Anton Roman includea papanasii la categoria diminutivelor din bucataria romanilor, scriind cu mult umor urmatoarele:

"Numai diminutive in bucatarioara romanasilor (dar si in invocatiile religioase, ca numai prin alint si grai dulce se-nduplecau marile puteri): tocanita, furculita, turtite, papanasi, saratele, sarmalute, slaninuta, untisor, chiftelute, placintele, mititei, carnaciori, friganele, castraveciori etc.

Ai zice ca sunt duiosi carpatinutii, ca-si alinta bucaticile, ca la miaza- nopticica de Dunarica legendara mancarica e dezmierdata ca un copilas foarte dragutel! Ori poate, freudisorel, romanuletii vor sa ascunda sub dragalasenii diminutivale cat mananca de fapt, adica ca Haplea si ca lupii?! Ca numai in Romania am auzit, mai ales, ca o obsesie, reteta unica a sensului vietii: Ba, cu asta ramai, cu ce bagi in gura si ce tragi pe..."

Bineinteles, Radu Anton Roman a lasat in urma lui si o reteta de papanasi excelenta, pe care o redam si noi mai jos: 

Ingrediente: 

2 linguri de gris

2 linguri de faina

sare

untura pentru prajit

400 g branza de vaci (scursa bine de zer)

2 oua

Mod de preparare:

Se separa galbenusurile de albusuri.

Se bat albusurile spuma.

Se freaca bine branza cu galbenusurile, faina, gris, sare.

La sfarsit se adauga albusurile.

Se incinge untura.

Se fac galustisoare turtite de papanasi, se gauresc cu degetul, se pun la prajit, pe ambele parti, pana se rumenesc.

Se ofera cu zahar si smantana ori, pe la raiul Neamtului, cu dulceata de fragute.

Acestea fiind spuse, va uram pofta buna si va invitam sa vedeti si retetele noastre pentru alte tipuri de papanasi

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Salata de iarna asortata
3
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Dobos
4
Dulciuri

Dobos

Dobos
Papricas de Cartofi cu Pui
5
Mancaruri cu carne

Papricas de Cartofi cu Pui

Papricas de Cartofi cu Pui
Parteneri
Tarta cu legume
Bucataras.RO

Tarta cu legume

Am de ceva timp pusa la pastrare o reteta care mi-a ramas la suflet datorita aspectului. Oana e de vina, din nou:))) Garantez...

Tarta cu legume
Tort de portocale cu crema
Culinar.RO

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Prajitura cu foi de napolitana
Gustos.RO

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana