Cum sa prepari papanasi dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa prepari papanasi dupa o reteta de Radu Anton Roman

Nu exista desert mai romanesc ca papanasii. Insa, ca multe din retetele traditionale romanesti, nici papanasii nu au fost inventati aici, in Romania. 

De exemplu, papanasii fierti isi au originile in Imperiul Austro-Ungar. Abia mai apoi, romanii din Moldova i-au reinventat in varianta lor prajita, in forma de inel dintr-o compozitie gris si branza de vaci si decorati la sfarsit cu smantana si dulceata. 

Regretatul Radu Anton Roman includea papanasii la categoria diminutivelor din bucataria romanilor, scriind cu mult umor urmatoarele:

"Numai diminutive in bucatarioara romanasilor (dar si in invocatiile religioase, ca numai prin alint si grai dulce se-nduplecau marile puteri): tocanita, furculita, turtite, papanasi, saratele, sarmalute, slaninuta, untisor, chiftelute, placintele, mititei, carnaciori, friganele, castraveciori etc.

Ai zice ca sunt duiosi carpatinutii, ca-si alinta bucaticile, ca la miaza- nopticica de Dunarica legendara mancarica e dezmierdata ca un copilas foarte dragutel! Ori poate, freudisorel, romanuletii vor sa ascunda sub dragalasenii diminutivale cat mananca de fapt, adica ca Haplea si ca lupii?! Ca numai in Romania am auzit, mai ales, ca o obsesie, reteta unica a sensului vietii: Ba, cu asta ramai, cu ce bagi in gura si ce tragi pe..."

Bineinteles, Radu Anton Roman a lasat in urma lui si o reteta de papanasi excelenta, pe care o redam si noi mai jos: 

Ingrediente: 

2 linguri de gris

2 linguri de faina

sare

untura pentru prajit

400 g branza de vaci (scursa bine de zer)

2 oua

Mod de preparare:

Se separa galbenusurile de albusuri.

Se bat albusurile spuma.

Se freaca bine branza cu galbenusurile, faina, gris, sare.

La sfarsit se adauga albusurile.

Se incinge untura.

Se fac galustisoare turtite de papanasi, se gauresc cu degetul, se pun la prajit, pe ambele parti, pana se rumenesc.

Se ofera cu zahar si smantana ori, pe la raiul Neamtului, cu dulceata de fragute.

Acestea fiind spuse, va uram pofta buna si va invitam sa vedeti si retetele noastre pentru alte tipuri de papanasi

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti
Muschi de porc in crusta de nuci

Muschi de porc in crusta de nuci

Muschi de porc in crusta de nuci
Haiose

Haiose

Haiose
Cele mai apreciate rețete
Salata de boeuf (pentru Craciun)
1
Aperitive

Salata de boeuf (pentru Craciun)

Salata de boeuf (pentru Craciun)
Piersici
2
Dulciuri

Piersici

Piersici
Tort Racoros
3
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc
4
Aperitive

Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc

Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc
Piftie de Curcan
5
Aperitive

Piftie de Curcan

Piftie de Curcan
Parteneri
Desert prajitura in straturi cu crema de vanilie
Bucataras.RO

Desert prajitura in straturi cu crema de vanilie

Pentru ca am acceptat provocarea lui Bucataras si pentru ca am avut ingredientul secret = crema de vanilie, am pregatit...

Desert prajitura in straturi cu crema de vanilie
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Turta dulce cu miere
Gustos.RO

Turta dulce cu miere

Reteta de turta dulce cu miere. Turta dulce cu miere reteta simpla si delicioasa. Turta dulce decoarata cu glazura regala....

Turta dulce cu miere