Cum sa faci prajitura Balmos dupa o reteta veche de 100 de ani

Cum sa faci prajitura Balmos dupa o reteta veche de 100 de ani

Prajitura Balmos este un desert simplu de facut, dar care, in functie de zona, se pregateste dupa retete diferite.

In cele ce urmeaza va prezentam o reteta veche de aproape 100 de ani, ce a fost publicata in Dictatura gastronomica — 1501 feluri de mancari, in 1935.

Prefata acestei carti de bucate a fost facuta de Constantin Bacalbasa - ziarist, memorialist si om politic roman; fondat ziarele cotidiene: Tara, Patriotul, Romanimea si revista umoristica Ghita Berbecul; a indeplinit functiile de membru fondator al Societatii Presei si al Sindicatului Ziaristilor, presedinte al Sindicatelor Ziaristilor (din 1919) si a scris volume despre Bucurestiul din anii 1800.

Ingrediente:

- 1 kg faina
- 200 gr. zahar
- 100 gr. smantana
- coaja de lamaie
- 500 gr. branza de vaci
- 200 gr. unt.

Modul de preparare:

Din 2 oua si 200 gr. faina se face o coca ca pentru taietei. Din restul de faina se face o foaie de placinta greceasca (se amesteca faina cu o lingura de ulei, suc de lamaie si 300 ml apa calda).

Branza este data prin sita, apoi este amestecata cu unt, cu putina smantana, cu coaja de lamaie si zahar. Se amesteca pana devine o crema.

Tava se tapeteaza cu unt, se pune foaia de taietei, care a fost fiarta in apa cu sare, se pun si foile de placinta greceasca si apoi se stropeste cu unt.

Dupa ce s-au pus vreo 10 foi, se adauga si branza. La final, deasupra se pune o foaie greceasca. Se da la cuptor si deasupra se presara zahar pudra.

Insa, in Maramures reteta de Balmos este total diferita

Ingrediente:

- 1 kg faina de malai
- 200 g unt
- 2 litri smantana
- Sare
- 1,5 l lapte acru - pentru servire

Mod de preparare:

Balmosul traditional din Maramures se face la ceaun, afara, in curtea casei, dar se poate realiza si in bucatariile moderne. 

Se pune la topit untul, in ceaun, la foc mic, apoi se adauga smantana si sarea si se amesteca bine.

Dupa ce s-au incins pe foc, se adauga treptat malaiul si se amesteca pana iese la suprafata untul.

Se lasa la foc iute pana prinde deasupra o coaja (crusta).

Se serveste cu lapte acru.

Sursa articol:gustos.roagerpres.ro
Sursa foto: bucataras.roprin-casa.rogustos.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa