Cum sa faci prajitura Balmos dupa o reteta veche de 100 de ani

Cum sa faci prajitura Balmos dupa o reteta veche de 100 de ani

Prajitura Balmos este un desert simplu de facut, dar care, in functie de zona, se pregateste dupa retete diferite.

In cele ce urmeaza va prezentam o reteta veche de aproape 100 de ani, ce a fost publicata in Dictatura gastronomica — 1501 feluri de mancari, in 1935.

Prefata acestei carti de bucate a fost facuta de Constantin Bacalbasa - ziarist, memorialist si om politic roman; fondat ziarele cotidiene: Tara, Patriotul, Romanimea si revista umoristica Ghita Berbecul; a indeplinit functiile de membru fondator al Societatii Presei si al Sindicatului Ziaristilor, presedinte al Sindicatelor Ziaristilor (din 1919) si a scris volume despre Bucurestiul din anii 1800.

Ingrediente:

- 1 kg faina
- 200 gr. zahar
- 100 gr. smantana
- coaja de lamaie
- 500 gr. branza de vaci
- 200 gr. unt.

Modul de preparare:

Din 2 oua si 200 gr. faina se face o coca ca pentru taietei. Din restul de faina se face o foaie de placinta greceasca (se amesteca faina cu o lingura de ulei, suc de lamaie si 300 ml apa calda).

Branza este data prin sita, apoi este amestecata cu unt, cu putina smantana, cu coaja de lamaie si zahar. Se amesteca pana devine o crema.

Tava se tapeteaza cu unt, se pune foaia de taietei, care a fost fiarta in apa cu sare, se pun si foile de placinta greceasca si apoi se stropeste cu unt.

Dupa ce s-au pus vreo 10 foi, se adauga si branza. La final, deasupra se pune o foaie greceasca. Se da la cuptor si deasupra se presara zahar pudra.

Insa, in Maramures reteta de Balmos este total diferita

Ingrediente:

- 1 kg faina de malai
- 200 g unt
- 2 litri smantana
- Sare
- 1,5 l lapte acru - pentru servire

Mod de preparare:

Balmosul traditional din Maramures se face la ceaun, afara, in curtea casei, dar se poate realiza si in bucatariile moderne. 

Se pune la topit untul, in ceaun, la foc mic, apoi se adauga smantana si sarea si se amesteca bine.

Dupa ce s-au incins pe foc, se adauga treptat malaiul si se amesteca pana iese la suprafata untul.

Se lasa la foc iute pana prinde deasupra o coaja (crusta).

Se serveste cu lapte acru.

Sursa articol:gustos.roagerpres.ro
Sursa foto: bucataras.roprin-casa.rogustos.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
New York Cheesecake

New York Cheesecake

New York Cheesecake
Cele mai apreciate rețete
Salata de Ceapa Marinata
1
Salate

Salata de Ceapa Marinata

Salata de Ceapa Marinata
Tort Racoros
2
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Felii olandeze
4
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Prajitura Sireata
5
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Parteneri
Sarmale in varza murata
Bucataras.RO

Sarmale in varza murata

De mult pofteam eu la niste sarmalute in varza acra...Si uite ca le-a venit in sfarsit randul...daca le scoatem carnea tocata...

Sarmale in varza murata
Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Culinar.RO

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce