Cum sa faci cea mai buna ciorba de burta, o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna ciorba de burta, o reteta de Radu Anton Roman

De origine orientala, ciorba de burta a fost adoptata de bucataria romaneasca si imbunatatita astfel incat sa fie mai aproape de felurile de mancare traditionale romanesti. Astfel, spre deosebire de celelalte popoare care prepara ciorba de burta, romanii mai adauga si smantana, galbenus de ou si otet.

Iata ce scria si Radu Anton Roman despre mult apreciatul fel de mancare:

"Cunosc oameni care mananca zilnic macar o ciorba de burta, iar Bucurestii, Braila, Galatii, Constanta, Craiova, Turnu Severin au, fiecare, carciumile sale vestite si cautate numai pentru ciorba asta. La Braila, cel putin, la o carciuma de vaporeni care deschide la cinci dimineata, coada incepe de la trei, iar primarul isi pune pile prin seful politiei sa-i tina loc!"

De asemenea, cea mai buna ciorba de burta se face tot dupa o reteta din cartea de bucate a regretatului Radu Anton Roman:

Ingrediente:

1 kg burta de vaca sau vitel
o capatana mare de usturoi
2 galbenusuri
leustean
sare
piper
2 kg ciocanele si picioare de vaca
200 ml otet
200 ml smantana
500 g zarzavat supa – 2 cepe, 2 morcovi, 2 pastarnaci

Cum se prepara:

Seara se pun 5 litri de apa la fiert. In aceasta se pun ciocanelele si picioarele sparte si se spumeaza. Abia dupa trei ore de fiert se scot oasele si ciocanelele din oala si se dezoseaza, taind zgarciurile.

Se spala burta, se taie in bucatele mici, se arunca grasimea si se curata de pielita zbarcita. Se freaca cu malai si cu otet si se lasa pana dimineata in apa rece cu o lingurita de bicarbonat, pentru a-i scoate acidul din musculatura.

A doua zi dimineata, se pune burta la fiert in apa in care au fiert oasele, completata la 5 litri.

Se toaca zarzavatul pentru supa. Dupa alte trei ore se trage oala de pe foc, se scoate burta si se taie taietei de 1 cm latime – 3 cm lungime. Se pune iar totul la fiert – burta, zgarciurile de la ciocanele, otetul si zarzavatul, timp de inca o ora.

Ciorba trebuie groasa, asa ca se lasa sa scada vreo 3 litri din cei 5. Se piseaza usturoiul, se freaca cu 1 lingura de sare, galbenusuri, smantana si putina zeama racita din ciorba. Se drege ciorba cu usturoi si restul, se pipereaza dupa gust, se presara leustean.

Se mananca fierbinte, cu ardei iute si fiecare si-o condimenteaza dupa gust cu cu mujdei, otet, smantana.

Radu Anton Roman spunea despre aceasta ciorba ca ne caracterizeaza:

"Oricum, e ceva ciudat cu ciorba asta subtila, care vorbeste cam mult despre noi: pute, dar e gustoasa, daca ajungi sa te obisnuiesti cu ea. Face rau, e grea, ingrasa, dar prea e buna si nu ne-o putem refuza. Vine de la turci, dar se preface ca e de-a noastra. E vulgara, e din chestii pe care altii le arunca scarbiti, dar noi o mancam toti, mai ales elita! E deopotriva acra si dulce, picanta si catifelata, grasa si totusi delicata, eclectic si simpla in acelasi timp!"

Sursa foto: bucataras.ro

Sursa articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si visine
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Dulceata de visine
2
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ceafa de porc la cuptor
4
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
5
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Parteneri
Prajitura cu pere si Nesquick - reteta numarul  200
Bucataras.RO

Prajitura cu pere si Nesquick - reteta numarul 200

In sfarsit am ajuns si eu la 200 de retete impartasite cu voi, oameni dragi, buni si zambiciosi! >:D< :-*

Prajitura cu pere si Nesquick - reteta numarul 200
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate