Cum sa faci cea mai buna ciorba de burta, o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna ciorba de burta, o reteta de Radu Anton Roman

De origine orientala, ciorba de burta a fost adoptata de bucataria romaneasca si imbunatatita astfel incat sa fie mai aproape de felurile de mancare traditionale romanesti. Astfel, spre deosebire de celelalte popoare care prepara ciorba de burta, romanii mai adauga si smantana, galbenus de ou si otet.

Iata ce scria si Radu Anton Roman despre mult apreciatul fel de mancare:

"Cunosc oameni care mananca zilnic macar o ciorba de burta, iar Bucurestii, Braila, Galatii, Constanta, Craiova, Turnu Severin au, fiecare, carciumile sale vestite si cautate numai pentru ciorba asta. La Braila, cel putin, la o carciuma de vaporeni care deschide la cinci dimineata, coada incepe de la trei, iar primarul isi pune pile prin seful politiei sa-i tina loc!"

De asemenea, cea mai buna ciorba de burta se face tot dupa o reteta din cartea de bucate a regretatului Radu Anton Roman:

Ingrediente:

1 kg burta de vaca sau vitel
o capatana mare de usturoi
2 galbenusuri
leustean
sare
piper
2 kg ciocanele si picioare de vaca
200 ml otet
200 ml smantana
500 g zarzavat supa – 2 cepe, 2 morcovi, 2 pastarnaci

Cum se prepara:

Seara se pun 5 litri de apa la fiert. In aceasta se pun ciocanelele si picioarele sparte si se spumeaza. Abia dupa trei ore de fiert se scot oasele si ciocanelele din oala si se dezoseaza, taind zgarciurile.

Se spala burta, se taie in bucatele mici, se arunca grasimea si se curata de pielita zbarcita. Se freaca cu malai si cu otet si se lasa pana dimineata in apa rece cu o lingurita de bicarbonat, pentru a-i scoate acidul din musculatura.

A doua zi dimineata, se pune burta la fiert in apa in care au fiert oasele, completata la 5 litri.

Se toaca zarzavatul pentru supa. Dupa alte trei ore se trage oala de pe foc, se scoate burta si se taie taietei de 1 cm latime – 3 cm lungime. Se pune iar totul la fiert – burta, zgarciurile de la ciocanele, otetul si zarzavatul, timp de inca o ora.

Ciorba trebuie groasa, asa ca se lasa sa scada vreo 3 litri din cei 5. Se piseaza usturoiul, se freaca cu 1 lingura de sare, galbenusuri, smantana si putina zeama racita din ciorba. Se drege ciorba cu usturoi si restul, se pipereaza dupa gust, se presara leustean.

Se mananca fierbinte, cu ardei iute si fiecare si-o condimenteaza dupa gust cu cu mujdei, otet, smantana.

Radu Anton Roman spunea despre aceasta ciorba ca ne caracterizeaza:

"Oricum, e ceva ciudat cu ciorba asta subtila, care vorbeste cam mult despre noi: pute, dar e gustoasa, daca ajungi sa te obisnuiesti cu ea. Face rau, e grea, ingrasa, dar prea e buna si nu ne-o putem refuza. Vine de la turci, dar se preface ca e de-a noastra. E vulgara, e din chestii pe care altii le arunca scarbiti, dar noi o mancam toti, mai ales elita! E deopotriva acra si dulce, picanta si catifelata, grasa si totusi delicata, eclectic si simpla in acelasi timp!"

Sursa foto: bucataras.ro

Sursa articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
2
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Salam de biscuiţi reţetă
4
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă
Prajitura Sireata
5
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Parteneri
Bulete de dovleac copt cu cascaval si bulgur cu legume
Bucataras.RO

Bulete de dovleac copt cu cascaval si bulgur cu legume

O mancarica fara carne, se poate spune ca este pentru cei care nu manaca carne (ovo-lacto-vegetarieni) sau pentru cei care...

Bulete de dovleac copt cu cascaval si bulgur cu legume
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Turta dulce decorata cu royal icing
Gustos.RO

Turta dulce decorata cu royal icing

Se da drumul la cuptor.

Turta dulce decorata cu royal icing