Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Baclavaua este una dintre cele mai apreciate prajituri nu doar din Dobrogea, dar din majoritatea culturilor din spatiul balcanic. De fapt, maestrul Radu Anton Roman o numea "regina dulciurilor orientalo-levantino-mediteraneene".

Tot despre baclava, Radu Anton Roman spunea ca "baclavaua apartine, de drept, culturii antice, de unde a ajuns peste tot, la arabi si la greci, la armeni si la turci, la tatari si la sotiile de contabil din Valahia, la dobrogeni si la o tanti de a mea din Pangarati."

Daca si voua va place baclavaua, iata cum o prepara Radu Anton Roman pe cea mai buna:


Aluat:

1 kg faina buna

1 ou

1 lingurita de unt

1 paharel de vin alb


Se framanta bine, cu apa calduta, pana iese un aluat moale, care se lasa sa astepte.


Umplutura:

1 caus de unt topit

juma' de kil de nuci pisate (sau migdale)

1 litra de zahar


Dupa ce s-a odihnit, aluatul se imparte în 30 de guguloaie.

Fiecare guguloi se intinde foaie dreptunghiulara, subtire sa poti citi ziarul prin dansa.

Se unge o tava rotunda (de arama era ea candva).

Se stropeste fiecare foaie cu unt si se presara cu nuci si zahar.


La orientali, adica la turci si tatari, se impacheteaza ca o scrisoare, adunand colturile la mijloc, o data si inca o data (adica de doua ori, observa nepoata-mea de cinci ani, care e inteligenta pentru ca nu se uita la televizor, ci la poze).


Se unge tava, se potrivesc baclavalele, se mai scalda inca o data in unt si se dau la cuptor, pe foc potrivit.

La alti orientali, adica la armeni, greci si la nevestele de contabili se intind foi cat tava, care se suprapun apoi, foaie-umplutura-foaie-umplutura-foaie, pana se termina toate.


Sirop:

1 kg zahar

vanilie, scortisoara, apa de trandafiri

1 jumatate litru de apa


Se fierb impreuna si, cand s-au rumenit baclavalele, se toarna in tava.

Se dau la gustat numai a doua zi, timp in care lucrarea s-a desavarsit. La turci, portiile sunt triunghiulare. La ceilalti, care cum il taie capul si-i taie cutitul (tanti Caliopi le taie patrate, cand apuca, pentru ca, daca a ajuns nenea Lica primul la tava, e prea tarziu, nu mai are ce taia).

Daca veti incerca, veti afla ca baclavaua este una din acele gateli care tin de magie: din putine si foarte banale lucruri, iese un miracol (as spune chiar ca bucataria insasi e, uneori, o magie, daca nu mi-ar fi frica de ranjetul ironic pe care il reflecta, in momentul asta, foaia asta).


Sursa articol: gustos.ro 
Sursa foto: youtube.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Chisca umpluta cu crupe albe
1
Mancaruri cu carne

Chisca umpluta cu crupe albe

Chisca umpluta cu crupe albe
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
3
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Chec cu Iaurt
4
Dulciuri

Chec cu Iaurt

Chec cu Iaurt
Prajitura Cappuccino
5
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Parteneri
Ciorba de ardei umplut la Multicooker 5in1 Digital 5.6L Crock-Pot
Bucataras.RO

Ciorba de ardei umplut la Multicooker 5in1 Digital 5.6L Crock-Pot

Cu siguranta ca mereu nu scap vreo ocazie si spun ,,Mandru mi-s Bucataras ".  Cum sa nu fiu mandra, daca aici imi...

Ciorba de ardei umplut la Multicooker 5in1 Digital 5.6L Crock-Pot
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Tort cu crema de clementine si cappucino
Gustos.RO

Tort cu crema de clementine si cappucino

Blatul: Topiti pe baie de aburi ciocolata impreuna cu untul, le lasati sa se racoreasca.

Tort cu crema de clementine si cappucino