Baclavaua este una dintre cele mai apreciate prajituri nu doar din Dobrogea, dar din majoritatea culturilor din spatiul balcanic. De fapt, maestrul Radu Anton Roman o numea "regina dulciurilor orientalo-levantino-mediteraneene".
Tot despre baclava, Radu Anton Roman spunea ca "baclavaua apartine, de drept, culturii antice, de unde a ajuns peste tot, la arabi si la greci, la armeni si la turci, la tatari si la sotiile de contabil din Valahia, la dobrogeni si la o tanti de a mea din Pangarati."
Daca si voua va place baclavaua, iata cum o prepara Radu Anton Roman pe cea mai buna:
Aluat:
1 kg faina buna
1 ou
1 lingurita de unt
1 paharel de vin alb
Se framanta bine, cu apa calduta, pana iese un aluat moale, care se lasa sa astepte.
Umplutura:
1 caus de unt topit
juma' de kil de nuci pisate (sau migdale)
1 litra de zahar
Dupa ce s-a odihnit, aluatul se imparte în 30 de guguloaie.
Fiecare guguloi se intinde foaie dreptunghiulara, subtire sa poti citi ziarul prin dansa.
Se unge o tava rotunda (de arama era ea candva).
Se stropeste fiecare foaie cu unt si se presara cu nuci si zahar.
La orientali, adica la turci si tatari, se impacheteaza ca o scrisoare, adunand colturile la mijloc, o data si inca o data (adica de doua ori, observa nepoata-mea de cinci ani, care e inteligenta pentru ca nu se uita la televizor, ci la poze).
Se unge tava, se potrivesc baclavalele, se mai scalda inca o data in unt si se dau la cuptor, pe foc potrivit.
La alti orientali, adica la armeni, greci si la nevestele de contabili se intind foi cat tava, care se suprapun apoi, foaie-umplutura-foaie-umplutura-foaie, pana se termina toate.
Sirop:
1 kg zahar
vanilie, scortisoara, apa de trandafiri
1 jumatate litru de apa
Se fierb impreuna si, cand s-au rumenit baclavalele, se toarna in tava.
Se dau la gustat numai a doua zi, timp in care lucrarea s-a desavarsit. La turci, portiile sunt triunghiulare. La ceilalti, care cum il taie capul si-i taie cutitul (tanti Caliopi le taie patrate, cand apuca, pentru ca, daca a ajuns nenea Lica primul la tava, e prea tarziu, nu mai are ce taia).
Daca veti incerca, veti afla ca baclavaua este una din acele gateli care tin de magie: din putine si foarte banale lucruri, iese un miracol (as spune chiar ca bucataria insasi e, uneori, o magie, daca nu mi-ar fi frica de ranjetul ironic pe care il reflecta, in momentul asta, foaia asta).
Sursa articol: gustos.ro
Sursa foto: youtube.com
Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...
Sarmalute asortatePrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraPoate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...
Tort cu crema de branza si dovleac placintarMere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Comentarii