Cum respira vinul

Cum respira vinul

Majoritatea vinurilor sunt vii, in sensul ca isi schimba compozitia chimica pe masura ce imbatraneste. Vinul absoarbe oxigen si, ca si celulele organismului uman, se oxideaza. La inceput, cand boabele de struguri se transforma in vin, emana dioxid de carbon.

Respiratia vinului se refera la procesul prin care acesta este expus la aer.

Uneori, vinul nou isi imbunatateste aroma si savoarea prin aerare. A scoate dopul din sticla si a lasa vinul acolo sa se aereze este o solutie complet ineficienta. Gatul sticlei este prea stramt pentru a permite vinului sa respire efficient.

Cum se aereaza vinul

Pentru a aera corect vinul, trebuie sa utilizati una din metodele de mai jos:
Turnati vinul intr-un decantor (o cana mai mare) si lasati-l pentru cateva minute.
Turnati vinul in pahare mari cu cel putin 10 minute inainte de servire.

Ce vinuri au nevoie de aerare?

Majoritatea vinurilor rosii si doar cateva din cele albe pot beneficia de aerare.

Vinurile rosii, seci, noi

Vinul rosu, sec si nou are un gust mai bun daca este aerat, pentru ca acest procedeu amelioreaza gustul acid si vinul devine mai putin dur. Cu cat este mai tanar si mai acid, cu atat are nevoie de mai mult timp pentru a se aera. Majoritatea vinurilor seci au nevoie de aproximativ o ora pentru a se aera. Vinurile foarte acide au nevoie de 3-4 ore pentru a se aera.

Vinuri vechi, cu sediment.

Multe din vinurile vechi prezinta sediment, mai ales dupa ce trec de 8 ani. Acesta trebuie indepartat, intrucat poate avea un gust usor amar. Pentru a le elimina, tineti sticla dreapta pentru 1-2 zile inainte de a fi deschisa, pentru ca sedimentele sa se aseze la fund. Apoi, decantati cu atentie vinul: turnati vinul in decantor incet. Cand vinul de la gura sticlei devine tulbure, opriti-va din turnat. Cu cat este mai vechi vinul, cu atat este mai dificil acest procedeu.

Vinurile foarte vechi nu trebuie aerate prea mult timp. Dupa 10-15 minute, aroma vinului va incepe sa se degradeze rapid.

Ce pahare folosim

Cele mai potrivite pahare sunt cele transparente, incolore, pentru ca acestea permit dinstingerea culorilor reale ale vinului.

Paharele pentru vin rosu ar trebui sa aiba minimum 400 ml; multe din paharele de vin au intre 500 – 750 ml.Pentru vinuri albe, paharele de 300-400 mlPentru vinuri spumoase, se utilizeaza pahare intre 250 ml – 400 ml.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
4
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Cozonac cu carne in foi de varza murata
5
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Parteneri
Gulas de porc la slow cooker Crock-Pot
Bucataras.RO

Gulas de porc la slow cooker Crock-Pot

Gulas de porc la slow cooker Crock-Pot
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola