Cum respira vinul

Cum respira vinul

Majoritatea vinurilor sunt vii, in sensul ca isi schimba compozitia chimica pe masura ce imbatraneste. Vinul absoarbe oxigen si, ca si celulele organismului uman, se oxideaza. La inceput, cand boabele de struguri se transforma in vin, emana dioxid de carbon.

Respiratia vinului se refera la procesul prin care acesta este expus la aer.

Uneori, vinul nou isi imbunatateste aroma si savoarea prin aerare. A scoate dopul din sticla si a lasa vinul acolo sa se aereze este o solutie complet ineficienta. Gatul sticlei este prea stramt pentru a permite vinului sa respire efficient.

Cum se aereaza vinul

Pentru a aera corect vinul, trebuie sa utilizati una din metodele de mai jos:
Turnati vinul intr-un decantor (o cana mai mare) si lasati-l pentru cateva minute.
Turnati vinul in pahare mari cu cel putin 10 minute inainte de servire.

Ce vinuri au nevoie de aerare?

Majoritatea vinurilor rosii si doar cateva din cele albe pot beneficia de aerare.

Vinurile rosii, seci, noi

Vinul rosu, sec si nou are un gust mai bun daca este aerat, pentru ca acest procedeu amelioreaza gustul acid si vinul devine mai putin dur. Cu cat este mai tanar si mai acid, cu atat are nevoie de mai mult timp pentru a se aera. Majoritatea vinurilor seci au nevoie de aproximativ o ora pentru a se aera. Vinurile foarte acide au nevoie de 3-4 ore pentru a se aera.

Vinuri vechi, cu sediment.

Multe din vinurile vechi prezinta sediment, mai ales dupa ce trec de 8 ani. Acesta trebuie indepartat, intrucat poate avea un gust usor amar. Pentru a le elimina, tineti sticla dreapta pentru 1-2 zile inainte de a fi deschisa, pentru ca sedimentele sa se aseze la fund. Apoi, decantati cu atentie vinul: turnati vinul in decantor incet. Cand vinul de la gura sticlei devine tulbure, opriti-va din turnat. Cu cat este mai vechi vinul, cu atat este mai dificil acest procedeu.

Vinurile foarte vechi nu trebuie aerate prea mult timp. Dupa 10-15 minute, aroma vinului va incepe sa se degradeze rapid.

Ce pahare folosim

Cele mai potrivite pahare sunt cele transparente, incolore, pentru ca acestea permit dinstingerea culorilor reale ale vinului.

Paharele pentru vin rosu ar trebui sa aiba minimum 400 ml; multe din paharele de vin au intre 500 – 750 ml.Pentru vinuri albe, paharele de 300-400 mlPentru vinuri spumoase, se utilizeaza pahare intre 250 ml – 400 ml.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
New York Cheesecake

New York Cheesecake

New York Cheesecake
Cele mai apreciate rețete
Salata de Ceapa Marinata
1
Salate

Salata de Ceapa Marinata

Salata de Ceapa Marinata
Tort Racoros
2
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Felii olandeze
4
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Prajitura Sireata
5
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Parteneri
Somon cu spanac si rosii cherry in sos alb
Bucataras.RO

Somon cu spanac si rosii cherry in sos alb

Usor de pregatit, cu un gust surprinzator de bun, iata o reteta pe care nu am mai pregatit-o pana acum: somon cu spanac si...

Somon cu spanac si rosii cherry in sos alb
Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Culinar.RO

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce