In ultimii ani, tot mai multi oameni sunt diagnosticati cu intolerant la gluten. Acestia sunt pusi in fata unei situatii care impune o schimbare radicala in alimentatie, fiind nevoiti sa renunte la mancarurile care contin gluten si sa gaseasca inlocuitori viabili. Principalul produs la care trebuie sa renunte este painea din faina de grau. Odata ce glutenul este eliminat din alimentatie, ei se vor confrunta in prima faza cu o serie de simptome nedorite: scaderea in greutate, senzatia continua de foame, frustrare ca nu pot manca alimentele preferate etc.
Este bine de stiut ca nu doar persoanele diagnosticate cu intoleranta la gluten trebuie sa-l excluda din alimentatie. Glutenul poate accentua o serie intreaga de afectiuni, precum: boala celiac, boala Crohn, sindromul intestinului iritabil, autism, ADHD, oboseala cronica etc.
Cum cel mai utilizat produs care contine gluten este faina de grau, iar primul pas in eliminarea glutenului din alimentatie este sa gasim inlocuitori pentru aceasta.
Faina de orez alb
Faina de orez este granulata si este foarte buna combinata cu alte tipuri de faina, precum: de cartof, de porumb sau hrisca. Poate fi folosita la deserturi: checuri, prajituri, fursecuri.
Faina de orez brun
Este excelenta pentru ca pastreaza mai multi nutrienti. Are un gust de nuca si poate fi folosita cu success la briose, biscuiti si placinte cu fructe. E preferabil sa fie depozitata in frigider, intrucat este mai uleioasa si se strica mai repede. Se poate folosi in combinatie cu alte tipuri de faine: de mei, de migdale etc.
Faina de fasole
Faina de fasole si cea de linte poate fi folosita la biscuito si fursecuri. Poate fi combinata cu faina de orez, intrucat textura granulara a acesteia ii imbunatateste calitatile. Pot fi utilizate si pentru a lega sosuri sau pentru a intari creme.
Faina de hrisca
Hrisca este un membru al familiei din care provine si rubarba. Este bogata in fier, vitamina B si calciu. Are o aroma puternica si o textura granulara. Se preteaza cel mai bine pentru clatite, paine sau paste.
Faina de quinoa
Faina de quinoa este bogata in proteine, contine 20 de aminoacizi, inclusiv 10 aminoacizi esentiali. Mai contine vitaminele A, C, D, B1, B2, E, acid folic, calciu, fier si fosfor. Este recomandata in biscuiri, fursecuri, placinte, prajituri si paste. Are un gust usor si placut si poate fi combinata fara problem cu alte tipuri de faina.
Faina de migdale
Faina de migdale este obtinuta din migdale macinate foarte fin. Este o foarte buna sursa de proteine si e bogata in fibre, vitamina E si magneziu. Aduce un gust bogat, de unt, fursecurilor, brioselor, prajiturilor, placintelor si multor altor deserturi. Poate fi folosita si pentru coacerea painii. Trebuie depozitata in frigider, pentru ca este perisabila.
Faina de ovaz
Acest tip de faina nu este pentru toata lumea. In cazul in care aveti intoleranta la protein avenina, e mai bine sa o evitati. Este o faina buna pentru biscuit si briose. Are tendinta de a se inchide la culoare, de aceea trebuie folosita cu atentie la sosuri. Este prea grea pentru prajituri, insa pentru biscuit e buna. Merge foarte bine in combinative cu faina de orez.
Faina de cartofi
Faina de cartofi este obtinuta din cartofi preparati termic (spre deosebire de amidon, ce se obtine din cartofii cruzi). Se combina foarte bine cu faina de orez.
Faina de soia
Faina de soia are o aroma de nuca. Este bogata in grasimi si proteine. Este galbena la culoare si are un gust specific. E preferabil sa fie amestecata cu alte tipuri de faina, cum e cea de orez. Poate fi folosita in mancarurile ce contin fructe si nuci. Nu se pastreaza foarte mult timp, de aceea e bine sa o cumparati in cantitati limitate.
Faina de naut
Faina de naut are un gust pregnant, de nuca. De obicei nu se foloseste singura, ci se combina cu alte tipuri de faina. Este folosita cu precadere in bucataria Indiana. De asemenea, se mai poate folosi la paine si alte produse de panificatie.
Faina de cocos
Faina de cocos este uscata, destul de usoara, are un gust pregnant de nuca si este perfecta pentru pajituri, briose si paini.
Cum se face substituirea fainei de grau
Daca o reteta necesita faina de grau, se pot face mai multe inlocuiri. S-ar putea sa dureze un pic pana gasiti combinatia care sa vi se potriveasca perfect, dar merita totusi incercat.
Cand substituiti tipuri de faina ce au consistenta diferita, este important sa nu folositi nici mai mult, nici mai putin decat trebuie.
Pentru a inlocui 1 cana cu faina de grau, folositi:1 cana de amidon de porumb7/8 cana faina de hrisca7/8 cana faina de orez alb sau brun3/4 cana faina de ovaz
Evident, orice alta substituire e binevenita. Experimentand veti ajunge la solutiile cele mai bune.
Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparatPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraE sezonul fructelor de padure si trebuie sa profitam de ele pentru ca sunt atat de bune, iar dulceata merge grozav langa...
Desert dulceata de afineNu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii