Care sunt ingredientele secrete pentru a obtine cei mai buni ardei umpluti ca in Bucovina

Care sunt ingredientele secrete pentru a obtine cei mai buni ardei umpluti ca in Bucovina

In aceasta perioada, ardeii umpluti sunt foarte populari si orice gospodina ii gateste dupa reteta din familie.

Insa, gatindu-i dupa reteta din Bucovina, a regretatului gastronom Radu Anton Roman, veti obtine cei mai buni ardei umpluti.

In 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrari recente ale gastronomiei romanesti "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti".

Iata ce noteaza Radu Anton Roman in aceasta lucrare despre cea mai buna reteta de ardei umpluti si ingredientele secrete:

"Dar daca, la ardeii umpluti traditional, moldovenii cei mai nordici adauga smantana (pai cum altfel?), vin, ceva cimbru, carne afumata, foi de dafin, ce se poate intampla? Va spun eu: intalnirea aparent imposibila dintre paradisurile sigur ireconciliabile ale rafinatei bucatarii provensale, catifelatei gastronomii normande si deliciile elegante ale targurilor moldovenesti.

De o finete desavarsita, carnatia delicata a acestor ardei, gustul lor bogat - compozitie aparent incarcata, dar cu rezultat subtil - ii asaza de-a dreapta marii bucatarii mondiale. Ca sa rupeti gura lumii (cu o imbucatura cu gust stilat), alegeti ardei de o singura culoare, galbeni de preferinta. Veti obtine o frumoasa montura fauve-ista, galben-rosie, si veti putea pune aceasta mancare pe orice masa, oricat de simandicoasa, cu succes sigur".

Asadar, iata reteta pentru cei mai buni ardei umpluti: 

Ingrediente

500 g carne de vitel (tocata)
3 linguri de unt (sau ulei)
100 g ceafa afumata de porc
2 oua
1 pahar de bulion de rosii
2 cepe
2 morcovi
500 g ciuperci
1 pahar de smantana
2 pahare de vin, parfumat
3-4 rosii
sare 
piper 
cimbru
foi de dafin
1 pahar de orez
12-13 mieji de nuca
12-14 ardei grasi sa umple cratita

Mod preparare:

Ceapa se taie pestisori, morcovii se rad, ceafa se taie felii, ciupercile se fierb si se toaca, ardeii se grijesc de cotoare si seminte, orezul se spala de trei ori, ouale se bat.

Se pune ceapa un pic la calit in unt intr-o cratita mare, apoi i se alatura carnea si morcovii.

Daca si-a schimbat carnea culoarea se lasa sa se raceasca.

Umplutura se pregateste adaugand peste carne: ciuperci, oua, nuci (miejii de nuca tind sa devina in Bucovina, ca si smantana, o obsesie), smantana, 1 pahar de vin, orez, sare, piper, cimbru.

Se unge un ceaun chiabur cu unt, se umplu ardeii capacindu-i cu cate o felie de rosie si se potrivesc strans, ca soldatii peste plantonul care aduce scrisorile.

Se vara printre ardei felii de afumatura si rosii, se presara sare, piper, cimbru, foi de dafin, se toarna vin, supa de ciuperci, bulion de rosii, apa, sa acopere, si se da la cuptor, cu capac neaparat!

Dupa ce a-nceput sa fiarba, se micsoreaza focul si se lasa sa bulbuceasca vreo ora.

 In ultimile cincisprezece minute se ia capacul - ardeii se vor rumeni, iar sosul o sa scada si se va ingrosa.


Sursa articol: bucataria-lui-radu.ro
Sursa foto: bucataras.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
2
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura cu bulion
3
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Painici Laugenbrot
Bucataras.RO

Painici Laugenbrot

Le-au facut multe fete si am zis sa fac si eu. Foarte bune. "Retete de post creative"

Painici Laugenbrot
Gem de gutui cu ghimbir
Culinar.RO

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia