Care sunt ingredientele secrete pentru a obtine cei mai buni ardei umpluti ca in Bucovina

Care sunt ingredientele secrete pentru a obtine cei mai buni ardei umpluti ca in Bucovina

In aceasta perioada, ardeii umpluti sunt foarte populari si orice gospodina ii gateste dupa reteta din familie.

Insa, gatindu-i dupa reteta din Bucovina, a regretatului gastronom Radu Anton Roman, veti obtine cei mai buni ardei umpluti.

In 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrari recente ale gastronomiei romanesti "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti".

Iata ce noteaza Radu Anton Roman in aceasta lucrare despre cea mai buna reteta de ardei umpluti si ingredientele secrete:

"Dar daca, la ardeii umpluti traditional, moldovenii cei mai nordici adauga smantana (pai cum altfel?), vin, ceva cimbru, carne afumata, foi de dafin, ce se poate intampla? Va spun eu: intalnirea aparent imposibila dintre paradisurile sigur ireconciliabile ale rafinatei bucatarii provensale, catifelatei gastronomii normande si deliciile elegante ale targurilor moldovenesti.

De o finete desavarsita, carnatia delicata a acestor ardei, gustul lor bogat - compozitie aparent incarcata, dar cu rezultat subtil - ii asaza de-a dreapta marii bucatarii mondiale. Ca sa rupeti gura lumii (cu o imbucatura cu gust stilat), alegeti ardei de o singura culoare, galbeni de preferinta. Veti obtine o frumoasa montura fauve-ista, galben-rosie, si veti putea pune aceasta mancare pe orice masa, oricat de simandicoasa, cu succes sigur".

Asadar, iata reteta pentru cei mai buni ardei umpluti: 

Ingrediente

500 g carne de vitel (tocata)
3 linguri de unt (sau ulei)
100 g ceafa afumata de porc
2 oua
1 pahar de bulion de rosii
2 cepe
2 morcovi
500 g ciuperci
1 pahar de smantana
2 pahare de vin, parfumat
3-4 rosii
sare 
piper 
cimbru
foi de dafin
1 pahar de orez
12-13 mieji de nuca
12-14 ardei grasi sa umple cratita

Mod preparare:

Ceapa se taie pestisori, morcovii se rad, ceafa se taie felii, ciupercile se fierb si se toaca, ardeii se grijesc de cotoare si seminte, orezul se spala de trei ori, ouale se bat.

Se pune ceapa un pic la calit in unt intr-o cratita mare, apoi i se alatura carnea si morcovii.

Daca si-a schimbat carnea culoarea se lasa sa se raceasca.

Umplutura se pregateste adaugand peste carne: ciuperci, oua, nuci (miejii de nuca tind sa devina in Bucovina, ca si smantana, o obsesie), smantana, 1 pahar de vin, orez, sare, piper, cimbru.

Se unge un ceaun chiabur cu unt, se umplu ardeii capacindu-i cu cate o felie de rosie si se potrivesc strans, ca soldatii peste plantonul care aduce scrisorile.

Se vara printre ardei felii de afumatura si rosii, se presara sare, piper, cimbru, foi de dafin, se toarna vin, supa de ciuperci, bulion de rosii, apa, sa acopere, si se da la cuptor, cu capac neaparat!

Dupa ce a-nceput sa fiarba, se micsoreaza focul si se lasa sa bulbuceasca vreo ora.

 In ultimile cincisprezece minute se ia capacul - ardeii se vor rumeni, iar sosul o sa scada si se va ingrosa.


Sursa articol: bucataria-lui-radu.ro
Sursa foto: bucataras.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
3
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
4
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.