Diferiti predecesori ai painii de azi erau cunoscuti inca din epoca de piatra. Pe masura ce oamenii au devenit mai priceputi la tehnici de coacere si de afanare, aluaturile au capatat noi si noi forme. Totusi, mai toate aluaturile cu drojdie au cateva caracteristici comune, care e posibil sa va dea batai de cap uneori. Mai jos veti gasi cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari legate de aluaturi.
1. De ce nu creste aluatul?
Cauze posibile:
Drojdia e veche;Drojdia a fost dizolvata in apa prea fierbinte sau prea rece.Aluatul a fost framantat prea tare si legaturile de gluten s-au format in exces.A fost tinut intr-un mediu prea rece.
Solutii:
Incercati sa mai incorporati niste drojdie in aluat. E posibil sa aveti nevoie si de faina suplimentara.
2. De ce e aluatul plin de bule mari de aer?
Cauze posibile:
Aluatul a crescut prea mult.
Mediul in care a crescut a fost prea calduros.
Solutii:
Reframantati-l si lasati-l la crescut din nou.
3. De ce creste si se coace painea neuniform?
Cauze posibile:
Aluatul a fost modelat neuniform.
Aluatul n-a fost crestat sau a fost crestat neuniform.
Cuptorul incalzeste neuniform.
Solutii:
Incercati sa rotiti tava. In acest moment nu prea exista alternative.
3. De ce se rumeneste neuniform aluatul?
Cauze posibile:
Tava este sau a fost prea apropiata de tavanul cuptorului.
Cuptorul incalzeste neuniform.
Solutii:
Rotiti tava daca painea s-a rumenit neuniform.
Coborati tava cu cateva nivele daca rumenirea este prea accelerata.
4. De ce este painea prea arsa pe fund?
Cauze posibile:
Cuptorul e prea fierbinte.
Solutii:
Puneti o alta tava sub tava in care se coace aluatul. Puteti reajusta temperatura din cuptor.
5. De ce sunt gauri in interiorul painii?
Cauze posibile:
S-a folosit prea multa drojdie in aluat.
S-a folosit prea putina faina.
S-a framantat prea putin.
Aluatul a crescut prea mult.
Cuptorul a fost prea rece.
Solutii:
Puteti folosi painea pentru toast, in cazul in care va displace sa o consumati in stare proaspata.
6. De ce nu creste suficient painea?
Cauze posibile:
Apa in care s-a disolvat drojdia a fost prea fierbinte.
S-a folosit prea putina faina.
S-a framantat prea putin.
Aluatul n-a crescut suficient.
Tava a fost prea mare.
Solutii:
Taiati feliile de paine foarte subtiri si seviti-le in bucati mici.
7. De ce este painea foarte densa?
Cauze posibile:
S-a folosit prea multa faina.
S-a framantat prea putin.
Aluatul nu a crescut suficient.
Solutii:
Taiati feliile de paine foarte subtiri si serviti-le in bucati mici.
8. De ce are painea gust pregnant de drojdie?
Cauze posibile:
Aluatul a crescut prea mult.
Mediul in care a crescut aluatul a fost prea calduros.
Solutii:
Lasati painea sa se usuce timp de o zi, apoi folositi-o pentru a face pesmet.
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaAzi ne racorim cu un frappuccino! Adica un cappuccino in care pus inghetata si frisca si facut cu ajutorul espressorului...
Frappuccino cu frisca si mentaMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii