Diferiti predecesori ai painii de azi erau cunoscuti inca din epoca de piatra. Pe masura ce oamenii au devenit mai priceputi la tehnici de coacere si de afanare, aluaturile au capatat noi si noi forme. Totusi, mai toate aluaturile cu drojdie au cateva caracteristici comune, care e posibil sa va dea batai de cap uneori. Mai jos veti gasi cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari legate de aluaturi.
1. De ce nu creste aluatul?
Cauze posibile:
Drojdia e veche;Drojdia a fost dizolvata in apa prea fierbinte sau prea rece.Aluatul a fost framantat prea tare si legaturile de gluten s-au format in exces.A fost tinut intr-un mediu prea rece.
Solutii:
Incercati sa mai incorporati niste drojdie in aluat. E posibil sa aveti nevoie si de faina suplimentara.
2. De ce e aluatul plin de bule mari de aer?
Cauze posibile:
Aluatul a crescut prea mult.
Mediul in care a crescut a fost prea calduros.
Solutii:
Reframantati-l si lasati-l la crescut din nou.
3. De ce creste si se coace painea neuniform?
Cauze posibile:
Aluatul a fost modelat neuniform.
Aluatul n-a fost crestat sau a fost crestat neuniform.
Cuptorul incalzeste neuniform.
Solutii:
Incercati sa rotiti tava. In acest moment nu prea exista alternative.
3. De ce se rumeneste neuniform aluatul?
Cauze posibile:
Tava este sau a fost prea apropiata de tavanul cuptorului.
Cuptorul incalzeste neuniform.
Solutii:
Rotiti tava daca painea s-a rumenit neuniform.
Coborati tava cu cateva nivele daca rumenirea este prea accelerata.
4. De ce este painea prea arsa pe fund?
Cauze posibile:
Cuptorul e prea fierbinte.
Solutii:
Puneti o alta tava sub tava in care se coace aluatul. Puteti reajusta temperatura din cuptor.
5. De ce sunt gauri in interiorul painii?
Cauze posibile:
S-a folosit prea multa drojdie in aluat.
S-a folosit prea putina faina.
S-a framantat prea putin.
Aluatul a crescut prea mult.
Cuptorul a fost prea rece.
Solutii:
Puteti folosi painea pentru toast, in cazul in care va displace sa o consumati in stare proaspata.
6. De ce nu creste suficient painea?
Cauze posibile:
Apa in care s-a disolvat drojdia a fost prea fierbinte.
S-a folosit prea putina faina.
S-a framantat prea putin.
Aluatul n-a crescut suficient.
Tava a fost prea mare.
Solutii:
Taiati feliile de paine foarte subtiri si seviti-le in bucati mici.
7. De ce este painea foarte densa?
Cauze posibile:
S-a folosit prea multa faina.
S-a framantat prea putin.
Aluatul nu a crescut suficient.
Solutii:
Taiati feliile de paine foarte subtiri si serviti-le in bucati mici.
8. De ce are painea gust pregnant de drojdie?
Cauze posibile:
Aluatul a crescut prea mult.
Mediul in care a crescut aluatul a fost prea calduros.
Solutii:
Lasati painea sa se usuce timp de o zi, apoi folositi-o pentru a face pesmet.
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorCornulete cu mac sunt fragede si aromate, umplute cu mac aromat din abundenta sunt o reteta perfecta pentru Craciun....
Cornulete cu mac de CraciunReteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.
Tort Diplomat
Comentarii