Adevarul despre rosiile cu mot - contin chimicale in exces

Adevarul despre rosiile cu mot - contin chimicale in exces

Despre rosiile cu mot se spune pe buna dreptate ca ar fi cele mai dulci si "cele mai romanesti", cele mai naturale. Din pacate nu este deloc asa, si este foarte probabil ca dupa ce cititi acest articol sa nu le mai cumparati niciodata.

Cercetatorii romani din domeniul agricol avertizeaza ca rosiile cu mot (tuguiate) sunt periculoase pentru organism, deoarece pentru obtinerea acestui tip de rosie se folosesc chimicale in exces.

Aceste substante chimice sunt erbicide si stimulenti de coacere. Ambele sunt periculoase, putand favoriza aparitia cancerului.

Motul rosiei este chiar dovada folosirii acestor substante, fiind o malformatie aparuta in urma utilizarii urmatoarelor substante: ethrel – stimulent de coacere, 2.4-D – stimulent si pesticid de tip hormonal.

Costel Vanatoru, cercetator in cadrul Statiunii de cercetare legumicola Buzau, parintele a zeci de soiuri noi de legume obtinute prin cercetare si un cunoscut expert in cultura de rosii romanesti, a declarat pentru agrointel.ro:

"Este un hibrid (rosia cu mot), dar nu romanesc, unul bulgaresc care manifesta spontan, dar foarte rar, aceasta caracteristica. In mod natural, acest mot asociat hibridului Prekos este putin vizibil. Prekos este singurul hibrid care se vinde in Romania si are usor aceasta caracteristica de mucron, dar nu pronuntata, ce este dat de o gena care transmite aceasta caracteristica. Sunt putine creatii comerciale care au aceasta caracteristica. In rest, aceasta caracteristica este declansata de stimulentii pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca caruia se ascund comerciantii, manifesta foarte putin vizibil acest mot, care este prezent la foarte putin fructe ce apartin soiului Prekos."

De asemenea, rosiile cu adevarat romanesti apar pe piata abia dupa 10 iunie. 

Faptul ca pe tarabele din piete sunt deja multe rosii cu mucron foarte pronuntat este un semn ca pentru obtinerea lor s-au folosit stimulenti de fecundare, de polenizare si de maturare, ceea ce le face destul de periculoase pentru organism.

Sursa articol: agrointel.ro 
Sursa foto: click.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere si Iaurt
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Prajitura Cappuccino
3
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Prajitura cu Mere
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
5
Dulciuri

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
Parteneri
Desert pasca cu branza si glazura de ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si glazura de ciocolata

Pasca delicioasa fara aluat cu glazura si decoratiuni de ciocolata, va invit la un minunat desert pascal! Bunatati de Paste

Desert pasca cu branza si glazura de ciocolata
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Prajitura Bounty
Gustos.RO

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty