Adevarul despre rosiile cu mot - contin chimicale in exces

Adevarul despre rosiile cu mot - contin chimicale in exces

Despre rosiile cu mot se spune pe buna dreptate ca ar fi cele mai dulci si "cele mai romanesti", cele mai naturale. Din pacate nu este deloc asa, si este foarte probabil ca dupa ce cititi acest articol sa nu le mai cumparati niciodata.

Cercetatorii romani din domeniul agricol avertizeaza ca rosiile cu mot (tuguiate) sunt periculoase pentru organism, deoarece pentru obtinerea acestui tip de rosie se folosesc chimicale in exces.

Aceste substante chimice sunt erbicide si stimulenti de coacere. Ambele sunt periculoase, putand favoriza aparitia cancerului.

Motul rosiei este chiar dovada folosirii acestor substante, fiind o malformatie aparuta in urma utilizarii urmatoarelor substante: ethrel – stimulent de coacere, 2.4-D – stimulent si pesticid de tip hormonal.

Costel Vanatoru, cercetator in cadrul Statiunii de cercetare legumicola Buzau, parintele a zeci de soiuri noi de legume obtinute prin cercetare si un cunoscut expert in cultura de rosii romanesti, a declarat pentru agrointel.ro:

"Este un hibrid (rosia cu mot), dar nu romanesc, unul bulgaresc care manifesta spontan, dar foarte rar, aceasta caracteristica. In mod natural, acest mot asociat hibridului Prekos este putin vizibil. Prekos este singurul hibrid care se vinde in Romania si are usor aceasta caracteristica de mucron, dar nu pronuntata, ce este dat de o gena care transmite aceasta caracteristica. Sunt putine creatii comerciale care au aceasta caracteristica. In rest, aceasta caracteristica este declansata de stimulentii pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca caruia se ascund comerciantii, manifesta foarte putin vizibil acest mot, care este prezent la foarte putin fructe ce apartin soiului Prekos."

De asemenea, rosiile cu adevarat romanesti apar pe piata abia dupa 10 iunie. 

Faptul ca pe tarabele din piete sunt deja multe rosii cu mucron foarte pronuntat este un semn ca pentru obtinerea lor s-au folosit stimulenti de fecundare, de polenizare si de maturare, ceea ce le face destul de periculoase pentru organism.

Sursa articol: agrointel.ro 
Sursa foto: click.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Cele mai apreciate rețete
Tavalita cu Nuca
1
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Supa crema de linte rosie
2
Salata de morcovi cu telina
3
Salate

Salata de morcovi cu telina

Salata de morcovi cu telina
Mini rulada cu zmeura
4
Dulciuri

Mini rulada cu zmeura

Mini rulada cu zmeura
Furnici in copac
5
Paste

Furnici in copac

Furnici in copac
Parteneri
Chec cu aroma de vanilie si ornamente de ciocolata
Bucataras.RO

Chec cu aroma de vanilie si ornamente de ciocolata

Mi-a fost dor de clasicul chec vanilat si avand niste ornamente de ciocolata, m-am gandit sa-l fac sa rontaie putin cand il...

Chec cu aroma de vanilie si ornamente de ciocolata
Socată reţeta bunicii
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri