5 lucruri pe care nu le stiai despre pepeni

5 lucruri pe care nu le stiai despre pepeni

Stim cu totii ca vara si-a intrat cu adevarat in drepturi abia atunci cand incep sa se coaca pepenii; cand le simtim mirosul pe mai toate stradutele si cand nu trece o zi fara macar o felie de pepene rosu. 

Dar, chiar daca pepenele rosu este extrem de iubit, putini sunt cei care cunosc urmatoarele lucruri despre acest fruct. 

Pepenele are mai mult licopen decat rosiile

Intr-o suta de grame de pepene rosu gasiti de aproape doua ori mai mult licopen decat in aceeasi cantitate de rosii crude.

In cazul in care nu stiati, licopenul este un super antioxidant, care impiedica radicalii liberi sa iti afecteze celulele sau sistemul imunitar. De asemenea, aceasta substanta previne bolile de inima si lupta impotriva anumitor tipuri de cancer. Insa, pentru a obtine o cantitate cat mai mare de licopen, trebuie sa consumi pepenele la temperatura camerei.

Sucul de pepene rosu combate durerile musculare

Inainte de a depune un efor fizic mare (de exemplu, inainte de a merge la sala), este recomandat sa consumi un pahar mare de suc de pepene rosu pentru a evita febra musculara si pentru a ajuta muschii sa se refaca mai repede.

Acest lucru se intampla pentru ca pepenele rosu contine o substanta numita citrulina, care imbunatareste circulatia arteriala. De asemenea, cercetarile din domeniu spun ca citrulina din pepenele rosu relaxeaza tensiunea arteriala si poate avea efecte similare cu Viagra.

Insa, citrulina nu se gaseste in miezul rosu, ci in stratul acela alb, dintre coaja verde si miezul dulce.

Pepenele este un fruct... dar si o leguma 

Ca majoritatea fructelor, pepenele are un gust dulce si produce multe seminte. Insa, in acelasi timp, pepenele face parte din familia Cucurbitaceae, cea reprezentata cel mai bine de castravete.

Pepenele rosu este o mare bucata de apa

Pepenele are o putere de hidratare extrem de mare, pentru ca este 91.5% apa. Aceasta este o veste extrem de buna, deoarece deshidratarea iti poate afecta sanatatea in moduri foarte neplacute.

Semintele de pepene rosu sunt comestibile

Semintele de pepene rosu sunt comestibile si chiar este recomandat sa le consumi, deoarece acestea contin foarte multe proteine, minerale si vitamine. 

Sursa articol: huffingtonpost.com, culinar.ro, bucataras.ro
Sursa foto: www.sodahead.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
2
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Prajitura cu alune si cafea
5
Dulciuri

Prajitura cu alune si cafea

Prajitura cu alune si cafea
Parteneri
Falafel de post
Bucataras.RO

Falafel de post

Falafelul este o reteta de post, simpla si rapida. Daca aveti naut in casa si nu aveti idee ce sa mai pregatiti, aceasta...

Falafel de post
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Gustos.RO

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin

Se curata, se spala se taie macroul in doua, inlaturand capul, coada si aripioarele.

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin