Din ce e bine sa bei apa

(0)

2013-01-30 00:00:00

Recipientele de apa pe care le purtam dupa noi sunt o maniera convenabila de a ne hidrata atunci cand nu suntem acasa sa ne bucuram de apa bauta dintr-un pahar de sticla sau o cana din ceramica. Pot fi de plastic sau de metal, in fiecare din aceste categorii existand mai multe tipuri. Unele sunt concepute pentru utilizare unica, altele pot fi reutilizate.

Pet-urile

PET-urile (sticlele facute din polyethylene terephthalate) sunt cele mai populare, dar si cele mai nocive. Pot fi gasite in orice magazine, de la cele de cartier pana la supermarketuri, in benzinarii sau farmacii si contin apa, sucuri acidulate sau neacidulate. Utilizarea repetata a acestui tip de plastic duce la ingerarea unei substante numite DEHP considerate cancerigena. De asemenea, pot adaposti bacterii in diferite crapaturi si pot favoriza dezvoltarea lor, lucru care nu este benefic sanatatii.

Recipiente din policarbonat

Cele mai populare recipiente reutilizabile sunt cele din plastic, facute din polimeri termoplastici ce poarta denumirea de policarbonat. Le vedeti deseori la cei care fac sport frecvent sau la cei care merg in camping. Si acestea elibereaza in anumite conditii (cand este zgaraiat, rupt, tocit, incalzit) o substanta toxica, numita BPA - un hormon sintetic care poate mima estrogenul si poare cauza cancer de prostata. Ingrijorator este ca si unele sticle pentru nou nascuti sunt facute din policarbonat, iar cand laptele incalzit este turnat in ele, BPA-ul este eliberat la o rata mai mare decat in conditii normale. Prin urmare, sticlele de policarbonat nu sunt bune pentru adulti, si cu siguranta sunt de evitat in cazul copiilor.

Recipiente din aluminiu

Sticlele de aluminiu sunt o optiune mai buna pentru cei care au nevoie de recipiente in care sa tina apa cand nu sunt acasa. Sunt disponbile in diferite marimi, culori sau forme, inclusiv pentru copii.

Sticle de inox

Cea mai buna solutie este folosirea recipientelor de inox. Sunt dificil de spart sau de crapat, nu se oxideaza, nu interactioneaza cu lichidele pe care le consumati. Gustul apei nu este alterat, iar temperatura acesteia este pastrata pentru o perioada mai lunga de timp. Nu sunt recomandate pentru consumul lichidelor fierbinti, pentru acestea existand termosurile.

Dintre toate optiunile, ideala este utilizarea recipientelor de aluminiu sau inox, pentru ca acestea nu ridica preocupari legate de sanatate. In plus, avand in vedere ca pot fi reutilizate o perioada indelungata, constituie si o solutie ecologica.

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate