Cum se face frisca?

(0)

2009-11-12 00:00:00

Frisca este unul din ingredientele de baza al multor deserturi delicioase. Desi exista numeroase substitute de frisca in magazine ce pot fi folosite cu usurinta, gustul acestora nu poate fi comparat cu cel de frisca originala, preparata din smantana proaspata. Cu ajutorul unui mixer, a prepara frisca nu dureaza mai mult de cateva minute.

Cum se face frisca trucuri de utilizat

* Smantana se va bate mai bine daca adaugati la inceput un varf de cutit de sare.
* Adaugati zaharul atunci cand smantana e aproape batuta. Astfel, frisca va avea un volum mai mare. Daca puneti zaharul la inceputul procesului de preparare al friscai, aceasta va avea un volum mai scazut.
* Inainte de a prepara frisca, tineti smantana in frigider pentru cateva ore (sau in congelator pentru cateva zeci de minute). De asemenea, este indicat ca bolul in care veti prepara frisca sa fie tinut putin in frigider, pentru a fi rece.
* Pentru a bate o cana de smantana sunt necesare 1-2 linguri de zahar si 1-2 lingurite de vanilie.
* Dintr-o cana de smantana pot iesi 2 cani de frisca. Dupa cateva ore, aceasta frisca isi pierde din volum. Puteti sa o mixati din nou si e inca buna de consum, chiar si dupa o zi de la preparare.
* Cu cat este mai grasa smantana, cu atat se va bate mai bine, intrucat tocmai grasimea batuta incorporeaza bulele de aer ce apar in urma procesului de preparare.
* Frisca si deserturile cu frisca trebuie tinute in frigider.

Metoda de preparare:
1. Incepeti prin a raci vasul in care veti bate smantana, tinandu-l in frigider sau in congelator pentru cateva minute. De asemenea, asigurati-va ca smantana este rece, dar nu inghetata (smantana rece este mai usor de batut).
2. Turnati smantana in vasul racit si incepeti sa mixati la viteza mica (daca setati o viteza mare, veti improsca peste tot lichid). In aceasta etapa vor aparea bule la suprafata lichidului, apoi aceasta va deveni pufoasa si va creste in volum.
3. Inclinati usor mixerul si amestecati smantana cu miscari rapide. In acesta etapa frisca va deveni pufoasa si va creste in volum.
4. Adaugati zaharul si continuati sa bateti frisca.
5. Alternati intre miscari circulare si miscari in linie dreapta. Pe masura ce frisca se ingroasa, mariti viteza mixerului. Verificati consistenta ridicand mixerul din frisca: daca ramane o mica denivelare a carei varf se scurge usor pe o parte, e cazul sa micsorati viteza mixerului. Daca bateti prea mult smantana, exista riscul de a se transforma in unt.