Cu un nume care spune tot, preparatul ardelenesc "Taci si inghite" era considerat de regretatul Radu Anton Roman o "capodopera".
Este un preparat care timp de secole i-a incantat pe cei din Tara Fagarasului, a Hategului si din Tara Barsei.
De asemenea, Taci si inghite este un fel de mancare perfect pentru zilele reci.
Ingrediente:
- 250 gr. de malai
- jumatate de litru de lapte
- jumatate de litru de apa
- 4 oua
- 50 gr. de unt
- 200 gr. de smantana
- 200 gr. branza de burduf
- 200 gr. de cascaval
- 6 bucati de carnati afumati
- 100 gr. de slaninuta proaspata
Mod de preparare:
Se pun la fiert apa si laptele, se presara sare dupa gust si se lasa sa dea un clocot. Apoi, se adauga o mana sau doua de malai si se amesteca bine cu o lingura de lemn.
Cand compozitia incepe sa se ingroase se adauga si restul malaiului, putin cate putin, pentru a nu se forma cocoloase.
Cand mamaliga este aproape gata, se pune si smantana. Atentie! Preparatul trebuie sa fie de o consistenta mai moale, nicidecum tare.
Carnatii se taie felii si se prajesc separat intr-o tigaie, impreuna cu bucatelele de slaninuta.
Mamaliga se imparte in doua. Jumatate se pune intr-un vas, care a fost uns cu unt, si peste ea se rade branza de burduf, se adauga un strat de carnatii si slaninuta rumenite.
Apoi, se mai adauga un strat de mamaliga, in care se face loc cu un polonic pentru patru cuiburi in care se pune cate un pic de unt si cate un ou. Se presara cascaval ras si se da la cuptor pana cand ouale se coc si cascavalul se rumeneste.
Taci si inghite merge perfect cu un pahar de parinca.
Sursa foto: bucataras.ro
O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simplaO prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii