Cum se face Taci si inghite - preparatul ardelenesc cu oua, mamaliga si slaninuta

Cum se face Taci si inghite - preparatul ardelenesc cu oua, mamaliga si slaninuta

Cu un nume care spune tot, preparatul ardelenesc "Taci si inghite" era considerat de regretatul Radu Anton Roman o "capodopera".

Este un preparat care timp de secole i-a incantat pe cei din Tara Fagarasului, a Hategului si din Tara Barsei.

De asemenea, Taci si inghite este un fel de mancare perfect pentru zilele reci.

Ingrediente:

- 250 gr. de malai
- jumatate de litru de lapte
- jumatate de litru de apa
- 4 oua
- 50 gr. de unt
- 200 gr. de smantana
- 200 gr. branza de burduf
- 200 gr. de cascaval
- 6 bucati de carnati afumati
- 100 gr. de slaninuta proaspata

Mod de preparare:

Se pun la fiert apa si laptele, se presara sare dupa gust si se lasa sa dea un clocot. Apoi, se adauga o mana sau doua de malai si se amesteca bine cu o lingura de lemn.

Cand compozitia incepe sa se ingroase se adauga si restul malaiului, putin cate putin, pentru a nu se forma cocoloase.

Cand mamaliga este aproape gata, se pune si smantana. Atentie! Preparatul trebuie sa fie de o consistenta mai moale, nicidecum tare.

Carnatii se taie felii si se prajesc separat intr-o tigaie, impreuna cu bucatelele de slaninuta.

Mamaliga se imparte in doua. Jumatate se pune intr-un vas, care a fost uns cu unt, si peste ea se rade branza de burduf, se adauga un strat de carnatii si slaninuta rumenite.

Apoi, se mai adauga un strat de mamaliga, in care se face loc cu un polonic pentru patru „cuiburi“ in care se pune cate un pic de unt si cate un ou. Se presara cascaval ras si se da la cuptor pana cand ouale se coc si cascavalul se rumeneste.

Taci si inghite merge perfect cu un pahar de parinca.

Sursa foto: bucataras.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa