Cum se fac Haiosele - prajituri pregatite in Ardeal in timpul sezonului rece

Cum se fac Haiosele - prajituri pregatite in Ardeal in timpul sezonului rece

Haiosele sunt prajituri pregatite in Ardeal in preajma sarbatorilor de iarna.

Din pacate, acestea au devenit o raritate. Insa, in cele ce urmeaza va dezvaluim cum puteti pregati si voi haiose, dupa o "reteta de casa" originara din Satu Mare.

Reteta ii apartine Mariei Magdalena Matei, referent in cadrul Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu” din municipiul Satu Mare. Fiind pasionata de gastronomie, aceasta spune ca a invatat reteta de la mama sa.

"Le fac oarecum in virtutea inertiei de cativa ani buni. N-am vrut sa le fac, dar mama oarecum m-a obligat sa stau langa ea sa invat sa le fac, pentru ca ea si prietena ei faceau cu mare drag si imi spuneau ca aia e femeie adevarat si casnica buna care stie sa faca haiose. Atunci s-a aprins in mine beculetul si am zis sa stiu si eu sa fac. Am invatat destul de repede pentru ca am avut o oarecare baza in domeniul gastronomic si am facut cu placere", a spus Maria Magdalena Matei.

Reteta nu este foarte complicata, dar nu este recomandata femeilor care au unghiile foarte lungi.

Inainte, haiosele se faceau dupa taiatul porcului de Craciun, cand osanza era proaspata, dar acum, acestea au inceput sa se faca si in primele luni de toamna.

Ingrediente:

- o jumatate de kg de faina
- trei galbenusuri de ou
- trei linguri mari de smantana
- 100-150 ml de sifon
- o lingurita mica de sare
- o jumatate de kg de osanza data prin masina de tocat carne
- 300 g de magiun sau 100 g nuca macinata

Mod de preparare:

"Prepari intr-un vas faina (250 grame), oua, smantana, sifon si putina sare. Intr-un alt vas prepari osanza, data prin masina de tocat, cu faina (restul de 250 grame). Iei aluatul, il prelucrezi sa fie elastic, nu foarte tare, dar nici foarte moale, il intinzi, iei o treime din compozitia de osanza, ungi, impaturi, o lasi la odihna la rece aproximativ 40-50 de minute, dupa care faci iarasi aceeasi operatiune de trei ori. Sunt gustoase, satioase, se fac cu magiun, nuca macinata. Am incercat si cu marţipan, cu dulceata de visine, insa ceea ce a ramas in constiinta poporului este cea cu magiun de prune, pe care il mai facem din cand in cand", a mai spus Maria.

Secretul unor haiose bune sta in calitatea osanzei - sa nu fie atoasa, mai degraba grasa. 

Descopera si o alta reteta dupa care puteti face Hajos teszta (Haiose).

Sursa articol: voceatransilvaniei.ro
Sursa foto: culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Sirop de Pepene Galben, Conservat Pentru Iarna
4
Conserve, muraturi

Sirop de Pepene Galben, Conservat Pentru Iarna

Sirop de Pepene Galben, Conservat Pentru Iarna
Supa de Marar cu Galuste
5
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie