Cum sa faci supa de visine ca la Cluj - perfecta pentru zilele calduroase

Cum sa faci supa de visine ca la Cluj - perfecta pentru zilele calduroase

Supa de visine este un preparat care se serveste in Ardeal in zilele calduroase, avand un efect racoritor si servindu-se rece sau la temperatura camerei

Aceasta combinatie de carne cu fructe, cu un gust dulce acrisor, este des intalnita in bucataria austro-ungara. De fapt, pe aceasta filiera a si intrat in bucataria romaneasca. 

Kovacs Zsolt, proprietarul restaurantului Miko din Cluj, este printre putinii bucatari din Ardeal care prepara supa de visine, pentru a-si servi clientii care-i trec pragul. De asemenea, reteta dupa care o prepara este una veche, ce a apartinut bunicii sale sasoaice.

"Traind si crescand in preajma bunicii mele am avut sansa de a gusta mancaruri gatite de ea si care in fiecare zi facea altceva. Pe vremea aceea nu se manca carne in fiecare zi, ci doar duminica. Bunica mea facea mancaruri diferite, fara carne, din orice. Dimineata ne trezeam si mergeam in gradina si zicea 'uite, rubarba s-a facut', si facea supa de rubarba. A doua zi vedea ca s-au facut agrisele si atunci facea ceva cu agrise, sau visinele, si tot asa. Intotdeauna se hotara dupa ce vedea ca s-a facut in gradină. Din punctul acesta de vedere am invatat de la ea o mare diversitate de mancaruri", a declarat Kovacs Zsolt pentru Agerpres.ro.

Aceasta supa poate fi preparata cu sau fara carne. Despre varianta cu carne spunandu-se ca ar fi mai veche de o mie de ani, datand de pe vremea regelui hun Attila. 

O varianta de evitat este cea cu ingrosala de faina, fiind grea si nu foarte sanatoasa.

Reteta lui Kovacs Zsolt este pentru patru persoane si presupune un borcan de 400 de ml de compot de visine, un pahar de smantana, afumatura, scortisoara si zahar vanilat.

Mod de preparare:

Zeama de la compot se incalzeste usor pe foc (nu se fierbe!), apoi in ea se incorporeaza 200-300 de ml de smantana.

Fructele, fara samburi, se impart dupa cum urmeaza: un sfert se pastreaza intregi, restul se dau prin blender si se amesteca cu restul compozitiei.

Visinele ramase intregi se pun la final in supa, care apoi se pune la rece. Se cu un praf de scortisoara, un zahar vanilat si putina frisca deasupra. 

Pentru varianta cu carne, zeama de compot se pune pe foc, la fiert. Separat se fierbe carnea, care apoi se taie in bucati mici.

La final se amesteca cele doua compozitii, iar de aceasta data se adauga sare si putina lamaie, dupa gust.

De obicei, aceasta supa se serveste inainte de felul principal, dar americanii au adoptat-o ca desert.

Sursa articol: agerpres.rofoodstory.stirileprotv.ro, visitbudapest.travelen.wikipedia.org
Sursa foto: dishmaps.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie