Supa de visine este un preparat care se serveste in Ardeal in zilele calduroase, avand un efect racoritor si servindu-se rece sau la temperatura camerei
Aceasta combinatie de carne cu fructe, cu un gust dulce acrisor, este des intalnita in bucataria austro-ungara. De fapt, pe aceasta filiera a si intrat in bucataria romaneasca.
Kovacs Zsolt, proprietarul restaurantului Miko din Cluj, este printre putinii bucatari din Ardeal care prepara supa de visine, pentru a-si servi clientii care-i trec pragul. De asemenea, reteta dupa care o prepara este una veche, ce a apartinut bunicii sale sasoaice.
"Traind si crescand in preajma bunicii mele am avut sansa de a gusta mancaruri gatite de ea si care in fiecare zi facea altceva. Pe vremea aceea nu se manca carne in fiecare zi, ci doar duminica. Bunica mea facea mancaruri diferite, fara carne, din orice. Dimineata ne trezeam si mergeam in gradina si zicea 'uite, rubarba s-a facut', si facea supa de rubarba. A doua zi vedea ca s-au facut agrisele si atunci facea ceva cu agrise, sau visinele, si tot asa. Intotdeauna se hotara dupa ce vedea ca s-a facut in gradinÄ. Din punctul acesta de vedere am invatat de la ea o mare diversitate de mancaruri", a declarat Kovacs Zsolt pentru Agerpres.ro.
Aceasta supa poate fi preparata cu sau fara carne. Despre varianta cu carne spunandu-se ca ar fi mai veche de o mie de ani, datand de pe vremea regelui hun Attila.
O varianta de evitat este cea cu ingrosala de faina, fiind grea si nu foarte sanatoasa.
Reteta lui Kovacs Zsolt este pentru patru persoane si presupune un borcan de 400 de ml de compot de visine, un pahar de smantana, afumatura, scortisoara si zahar vanilat.
Mod de preparare:
Zeama de la compot se incalzeste usor pe foc (nu se fierbe!), apoi in ea se incorporeaza 200-300 de ml de smantana.
Fructele, fara samburi, se impart dupa cum urmeaza: un sfert se pastreaza intregi, restul se dau prin blender si se amesteca cu restul compozitiei.
Visinele ramase intregi se pun la final in supa, care apoi se pune la rece. Se cu un praf de scortisoara, un zahar vanilat si putina frisca deasupra.
Pentru varianta cu carne, zeama de compot se pune pe foc, la fiert. Separat se fierbe carnea, care apoi se taie in bucati mici.
La final se amesteca cele doua compozitii, iar de aceasta data se adauga sare si putina lamaie, dupa gust.
De obicei, aceasta supa se serveste inainte de felul principal, dar americanii au adoptat-o ca desert.
Sursa articol: agerpres.ro, foodstory.stirileprotv.ro, visitbudapest.travel, en.wikipedia.org
Sursa foto: dishmaps.com
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustO prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simplaZacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti,...
Zacusca de vinete – cu legume tocate maruntAceasta prajitura era pe lista de asteptare de multa vreme, nu o facusem niciodata si de cate ori citeam despre ea, de...
Desert prajitura Regina MariaDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii