Cum sa faci prajitura Balmos dupa o reteta veche de 100 de ani

Cum sa faci prajitura Balmos dupa o reteta veche de 100 de ani

Prajitura Balmos este un desert simplu de facut, dar care, in functie de zona, se pregateste dupa retete diferite.

In cele ce urmeaza va prezentam o reteta veche de aproape 100 de ani, ce a fost publicata in Dictatura gastronomica — 1501 feluri de mancari, in 1935.

Prefata acestei carti de bucate a fost facuta de Constantin Bacalbasa - ziarist, memorialist si om politic roman; fondat ziarele cotidiene: Tara, Patriotul, Romanimea si revista umoristica Ghita Berbecul; a indeplinit functiile de membru fondator al Societatii Presei si al Sindicatului Ziaristilor, presedinte al Sindicatelor Ziaristilor (din 1919) si a scris volume despre Bucurestiul din anii 1800.

Ingrediente:

- 1 kg faina
- 200 gr. zahar
- 100 gr. smantana
- coaja de lamaie
- 500 gr. branza de vaci
- 200 gr. unt.

Modul de preparare:

Din 2 oua si 200 gr. faina se face o coca ca pentru taietei. Din restul de faina se face o foaie de placinta greceasca (se amesteca faina cu o lingura de ulei, suc de lamaie si 300 ml apa calda).

Branza este data prin sita, apoi este amestecata cu unt, cu putina smantana, cu coaja de lamaie si zahar. Se amesteca pana devine o crema.

Tava se tapeteaza cu unt, se pune foaia de taietei, care a fost fiarta in apa cu sare, se pun si foile de placinta greceasca si apoi se stropeste cu unt.

Dupa ce s-au pus vreo 10 foi, se adauga si branza. La final, deasupra se pune o foaie greceasca. Se da la cuptor si deasupra se presara zahar pudra.

Insa, in Maramures reteta de Balmos este total diferita

Ingrediente:

- 1 kg faina de malai
- 200 g unt
- 2 litri smantana
- Sare
- 1,5 l lapte acru - pentru servire

Mod de preparare:

Balmosul traditional din Maramures se face la ceaun, afara, in curtea casei, dar se poate realiza si in bucatariile moderne. 

Se pune la topit untul, in ceaun, la foc mic, apoi se adauga smantana si sarea si se amesteca bine.

Dupa ce s-au incins pe foc, se adauga treptat malaiul si se amesteca pana iese la suprafata untul.

Se lasa la foc iute pana prinde deasupra o coaja (crusta).

Se serveste cu lapte acru.

Sursa articol:gustos.roagerpres.ro
Sursa foto: bucataras.roprin-casa.rogustos.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
3
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
4
Carte de bucate

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt

Zacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti,...

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
Supa de Marar cu Galuste
5
Parteneri
Ostropel de pui ca la mama acasa
Bucataras.RO

Ostropel de pui ca la mama acasa

Astazi te voi invata o reteta ca la mama mea acasa, cu iz de studentie si voie buna. E printre primele retete pe care le-am...

Ostropel de pui ca la mama acasa
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute