Cum arata micul dejun in 10 tari din Europa de Est
2015-06-24 00:00:00
Se spune ca micul dejun este cea mai important masa din zi.
De aceea, prin unele parti ale lumii, micul dejun este si una dintre cele mai consistente mese.
Daca planuiti sa calatoriti pe la vecinii nostri din Europa de Est, nu strica sa va familiarizati un pic si cu ce se mananca prin aceste parti la primele ore ale diminetii.
Mai jos puteti sa vedeti cum arata si din ce e facut micul dejun in 10 tari din Europa de Est:
1. Cehia
In Cehia, la micul dejun veti primi o felie de paine integrala sau un rohlik (un corn) cu unt, gem, miere, o felie de branza, cateva felii de salam si sunca.
2. Polonia
In Polonia ti se pun la dispozitie oua fierte cu maioneza, mezeluri, legume proaspete si murate, branza, gemuri, rosii si castraveti. Problema e ca pe toate acestea trebuie sa le ingramadesti pe o felie de paine integrala, pentru a face un sandvis traditional, numit kanapka.
3. Ungaria
Micul dejun unguresc se numeste reggeli si este compus din mezeluri, branza, oua, rosii, butter, paine si cafea. Dar aceasta este mai mult versiunea de week-end, pentru ca in timpul saptamanii, cand toata lumea e pe fuga, dimineata se servesc bicuiti (pogcsa) sau briose (bris)cu cafea.
4. Estonia
Estonienii au un mic dejun destul de usor, numit hommikusk, care este compus din iskohupiimasaiad(felii de paine cu branza bagate la cuptor).
5. Bulgaria
Unul dintre cele mai populare feluri de mancare care se serveste la micul dejun din Bulgaria este banitsa (foietaj umplut cu branza, spanac, orez si carne).
6. Belarus
In Belarus la micul dejun se mananca draniki (chiftelute din cartofi), care sunt servite cu iaurt.
7. Serbia
Masa de dimineata a sarbilor consta in lepinja sa kajmakom (lipie umpluta cu un fel de branza topita), kačamak (un terci din porumb), gibanica (o placinta cu branza), dar si oua, sunca, salam, unt si iaurt.
8. Munte Negru
In Munte Negru este, probabil, cel mai trist mic dejun: popara (paine veche lasata la inmuiat in lapte cald... sau apa).
9. Bosnia si Hertegovina
Micul dejun din Bosnia si Hertegovina se numeste cevapi si o sa va urmareasca toata ziua, deoarece este compus din ceapa taiata marunt, lipie si carnati din carne de miel si vita.
10. Letonia
In Letonia, la micul dejun se serveste un fel de macare numit nāc rītā atkal, care inseamna vino inapoi maine, pentru ca este facut din aluat amestecat cu bucatele de friptura de vita din ziua anterioara. De asemenea, se mai servesc si niste cornuri cu ceapa si sunca.
Sursa foto si articol:whenonearth.net
Alte articole
Rusaliile si Mosii de vara: traditii si preparate culinare
Cum sa prepari papanasi dupa o reteta de Radu Anton Roman
Care sunt alimentele nesanatoase pe care romanii le consuma din ce in ce mai mult
15 retete de aperitive festive pentru masa de Revelion
Superstitiile si obiceiurile culinare ale romanilor pentru noaptea de Revelion
Cum sa pregatesti cea mai buna toba si cea mai buna piftie pentru Craciun - 10 retete
Cum sa faci sarmale ardelenesti si muntenesti ca Radu Anton Roman
Cum sa faci cozonac dupa reteta lui Pastorel Teodoreanu
-
Spaghete cu kaizer si legume la cuptor
Usor de gatit / Autor: madi_marin
-
Pasca cu aluat de cozonac
Concurs - Reteta Lunii / Autor: mirela0911
-
Drob de pui in aluat de foietaj
Concurs - Reteta Lunii / Autor: mirela0911
-
Chiftele in foi de ceapa invelite in jambon
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
-
Clatite cu branza si jambon
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
-
Cozonac unguresc
Retete pentru sarbatori / Autor: dantes