Cum alegem ouale proaspete

(0)

2013-04-24 00:00:00

Pentru ca vine Pastele si multe din retetele traditionale contin oua, credem ca e binevenita sintetizarea catorva metode de identificare a oualor proaspete. Daca le veti adopta, veti avea certitudinea ca ciocniti ouale rosii fara riscul de a va imbolnavi.

Cum verificati prospatimea oualor in piata sau la magazin 1. Verificarea coajei

Ouale proaspetele pot fi recunoscute dupa coaja. Cu cat coaja este mai mata, cu atat ouale sunt mai proaspete. O coaja lucioasa indica un ou vechi.

2. Verificarea continutului, in lumina Verificarea oualor tinandu-le in dreptul unei lumini (traditional era o lumanare aprinsa) are la baza ideea ca ouale incep sa se deterioreze inca din momentul in care sunt ouate de catre gaina. Pe masura ce trece timpul, albusurile devin tot mai subtiri si transparente, intrucat dioxidul de carbon iese prin coaja. Membrana galbenusului se intinde ca urmare a faptului ca acesta absoarbe apa din albus. Asa se explica de ce ouale mai vechi au galbenusuri care se sparg usor la folosire.

Galbenusul Intr-un ou proaspat, galbenusul este suspendat strans de catre salaze (filamentul albuminos ce-l leaga de coaja oului), vazute in lumina ca niste umbre. In ouale vechi, galbenusurile sunt inconjurate de albus translucid, iar salazele sunt deteriorate. De asemenea, galbenusurile sunt pozitionate mai aproape de coaja, intrucat nu mai sunt sustinute corespunzator. Au o consistenta mai moale. Camera de aer

Cu timpul, camera de aer din ou se mareste si se repozitioneaza.

Ouale proaspete au o camera de aer mai mica de 3,1 mm adancime. La ouale de prospetime medie adancimea camerei de aer e intre 3,1 - 4,7 mm adancime. Ouale vechi au adancimea camerei de aer de peste 4,7 mm. 3. Scuturarea oului langa ureche Tineti oul intre 2 degete si scuturati-l usor langa ureche. Daca auziti un plescait, inseamna ca oul este vechi si nu trebuie sa-l cumparati. Acest plescait sa explica foarte simplu: cu cat un ou este mai vechi, cu atat buzunarul de aer din interiorul lui va fi mai mare, iar peliculele dintre albus si coaja vor fi mai detasate, permitand albusului sa se miste in timpul scuturarii.
Cum verificati prospetimea oualor acasa 1. Scufundarea oului intreg intr-un vas cu apa

Daca dupa ce le-ati cumparat nu sunteti siguri de cat de proaspete sunt, puteti sa le puneti intr-un vas cu apa care sa depaseasca de 2 ori inaltimea oului. Veti intalni una din situatiile de mai jos:

Oul se scufunda si sta perfect orizontal. Asta se intampla cand e foarte proaspat. Oul se scufunda, insa are capatul mai plat usor ridicat. Asta se intampla cu un ou care are 1-2 saptamani vechime. Oul se scufunda, dar sta intr-un echilibru precar, cu capatul mai plat ridicat. Asta se intampla cand oul are mai mult de 3 saptamani. Oul se ridica la suprafata. Acesta va trebui aruncat, intrucat nu este recomandata consumarea lui.

2. Verificarea oului spart

Prospetimea unui ou poate fi determinata si de modul in care se intinde pe o suprafata plata. Se observa:

rotunjimea si fermitatea galbenusului grosimea si aspectul albusului

Ouale proaspete vor avea galbenusului ferm, si suprafata pe care se intinde albusul mica. Stratul de albus dens este mult mai mare decat cel mai lichid. Ouale cu prospetime medie au galbenusul ferm, insa albusul se intinde mai mult, iar raportul dintre albusul mai dens si cel mai lichid este mai mic decat in cazul precedent. Ouale mai vechi au galbenusul aplatizat, iar albusul mai dens ocupa o suprafata mai mica decat albusul mai lichid.