GastroArt.ro, primul site dedicat istoriei gastronomiei şi a ospitalităţii româneşti, a fost lansat luni, 27 martie 2017. GastroArt.ro este şi o bază digitalizată de reţete vechi româneşti culese din caitele bunicilor.
Redacţia este formată din specialişti în domeniu: cercetători, jurnalişti şi antropologi. Revista este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.
“Studiul istoriei gastronomiei românești s-a făcut aproape numai la nivel de inițiative individuale și se datorează pasiunii celor care au pornit cercetările în această zonă. Din păcate studiile și cercetările institutelor, muzeelor, ONG-urilor de profil nu au fost niciodată centralizate. Bibliografia în acest domeniu este sărăcăcioasă iar majoritatea informațiilor se află din bibliografii conexe, indirecte și cercetare pe teren. Astfel intuim şi una din cauzele faptului că România este ultima ţară din Uniunea Europeană fără o identitate culinară asumată şi promovată.
Acest site este un prim pas dintr-un proiect mult mai complex ce include şi organizarea pe 7 şi 8 iunie la Hanul Gabroveni a Congresului de Gastronomie şi Vin, un eveniment în care istoria gastronomiei şi identitatea culinară naţională vor fi principalele teme de dezbateri, dar şi alte câteva alte proiecte conexe. Începând de mâine în fiecare zi vom publica cel puţin un articol al colaboratorilor noştri cărora trebuie să le mulţumesc pentru interes şi susţinere.
În acest moment avem pe site peste 200 de reţete şi treburi gospodăreşti din două caiete din perioada interbelică (unele mai scurte, altele mai lungi – noi am păstrat forma originală a lor, inclusiv ortografia) şi suntem în curs de digitalizare a altor câteva sute. Nu suntem şi nici nu ne dorim să fim un site de reţete dar aceste texte fac parte din patrimoniul gastronomic naţional” - Cosmin Dragomir, iniţiatorul GastroArt.
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza M-am gandit sa fac o ciorba de vara usoara, dar in acelasi timp sa aiba si proteina. Am recurs la ou. A iesit ceea...
Ciorba de loboda cu ochi romanescMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii