Cine este Regele muraturilor din Romania - vinde zeci de tone in toata Europa

(0)

2015-10-12 00:00:00

Muraturile romanesti au ajuns sa fie populare si sa se vanda in cantitati impresionante in afara granitelor tarii noastre.

Un fost politist exporta zeci de tone in Italia si alte tari din Europa, iar in Romania ele se gasesc la loc de cinste intr-unul dintre marile lanturi de supermarketuri. Este vorba despre muraturile in saramura Puiucu.

muraturi.jpg

Fost politist la circulatie (timp de 16 ani) in Calarasi, Nea' Puiucu (Puiu Badea, 47 de ani) a renuntat la munca de teren ca sa puna pentru la iarna varza, castraveti, gogonele si alte bunataturi in saramura

In urma cu 5 ani a renuntat la uniforma pentru a deveni om de afaceri, amenajandu-si vechiul apartament astfel incat sa poata sa puna cat mai multe muraturi, doar pentru familie si prieteni, la inceput.

Intre timp afacerea a crescut, iar muraturile sunt puse acum intr-un mare depozit, in care lucreaza in jur de 20 de angajati. Borcanele au fost inlocuite cu butoaie, iar anul acesta vor pleca in toata tara peste 200 de tone de muraturi si 60 de tone in Italia (unde se cauta in special varza murata).

La inceput a vandut online, pe un site de prezentare facut de copiii lui, de unde vindea si in tara, dar si in vreo alte 15 tari, mai ales pentru romanii care n-au uitat gustul muraturii traditionale.

De asemenea, muraturile Puiucu sunt prezente si la targuri de produse traditionale:

"Am vazut ca se organizeaza targuri de produse traditionale si am incercat si eu. Primul la care am participat, cel de la Ploiesti; pe urma, in Agronomie. Au venit oameni, au gustat. Le-a placut si au cumparat. Asa am prins curaj, ce sa zic...".

Astazi, Puiu Badea este producator autorizat, a dezvoltat brandul "Puiucu muraturi in saramura".

Despre cum alege legumele pentru muraturi, Nea' Puiucu spune:

"Eu ma duc in septembrie, din poarta-n poarta, pe la taranii astia amarati, care nici vorba sa produca industrial, cu tone de ingrasamant. Cumpar de la fiecare, cat are, pe unde vad leguma mai curata, gata la timpul ei nici prea tare nici prea moale, putin parguita, cu viata in ea -, urc in masina si duc la depozit. Cand termin banii imprumutati de la prieteni, ca la banca nu sunt eligibil - vreo 40-50 de mii de euro , ma pun iar pe treaba. Suntem, cu totul, vreo opt oameni - prieteni si rude.

Reteta pentru muraturile lui Puiucu este urmatoarea:

"Spalam marfa, bucata cu bucata ca e varza, ca e morcov ori gogonea, mere sau pere si umplem butoaiele; butoaie de plastic de 85 de kilograme fiecare. Jumatate leguma, jumatate saramura. Intre timp, eu fac saramura, separat, pana ajung la gust. Secrete speciale n-am, decat reteta batraneasca: sare cat ii trebuie, fara conservanti si condimente dupa gust".

Surse articol: gandul.info,muraturiasortate.ro,agrointel.ro
Sursa foto: Facebook.com