Cea mai buna slanina din Romania - de la ce tip de porc provine

Cea mai buna slanina din Romania - de la ce tip de porc provine

Slanina este un preparat foarte apreciat de romani, dar destul de controversat. De exemplu, multi au inceput sa se teama de slanina, pentru ca ar contine colesterol rau.

Insa, studii recente au aratat ca exista tipuri de slanina care sunt benefice si contin colesterol bun si alte substante bune, cu efecte miraculoase. 

De exemplu, cea mai buna slanina din Romania, atat la gust, cat si ca efecte benefice, este slanina ce provine de la porcul Bazna (porcul de Banat). 

Si carnea este net superioara celorlalte de pe piata. Carnea de la porcul Bazna este perselata, marmorata, frageda, suculenta, aromata etc.

In comparatie cu carnea porcului Bazna, carnea porcului de carne, care este cea mai raspandita de pe piata romaneasca, este o carne tare, cauciucata, cu consistenta dura, de multe ori acida, cu gust fad.

Specialistul pe Dezvoltarea Afacerilor Agricole din cadrul Fundatiei ADEPT din Saschiz, Ben Mehedin, a declarat joi, pentru AGERPRES, ca promovarea porcului de Bazna face parte din proiectul Environmentaly Sustainable Socio Economic Development of Rural Areas — ESSEDRA, implementat de Slow Food in parteneriat cu ADEPT.

"Deocamdata, noi ducem la Salone del Gusto de la Torino, care are loc in perioada 22-26 septembrie, organizat de Slow Food o data la doi ani, ducem anul acesta slanina si untura de porc de Bazna. Pentru ca in Italia, desi sunt mediteraneeni si consuma in general mancare mediteraneana, exista zone in care au crescut si ei porci negri, dar nu prea se gaseste untura si slanina. Oamenii care stiu ce inseamna, ii duc dorul. Noi ducem pentru ei."

Despre porcul Bazna, Mehedin a mai spus:

"Porcul de Bazna a devenit faimos pentru ca zona aceasta este una care se bizuie mult pe consumul de slanina. Porcul de Bazna are cam jumatate-jumatate raportul carne-slanina, era foarte apreciat, a fost foarte cautat mult timp, doar ca in ultimii ani a aparut aceasta spaima a colesterolului si din acest motiv i-a scazut importanta economica. In detrimentul porcului de Bazna se crede ca a parut mai interesant un alt tip de porc si cel de Bazna a cam pierdut teren.

Porcul de Bazna este un produs local care merita sa fie promovat. Vestea buna este ca noi am facut analize la slanina porcului de Bazna si a reiesit ca nu are colesterol din acela rau. Acum urmeaza sa mai facem niste analize comparative cu alte rase, ca sa avem date comparative."

In acelasi timp, anul acesta Fundatia ADEPT se va implica in organizarea Festivalului Porcului de Bazna, programat pe 16-17 octombrie, unde va veni cu programe gen Bike&Brunches, un atelier de transat carnea si activitati pentru copii.

Sursa foto: adevarul.ro
Sursa articol: agerpres.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie