In mod normal, in timpul Postului Pastelui are trebui sa slabim, avand in vedere ca renuntam la oua, lapte, carne si ca alimentatia din aceasta perioada se bazeaza mai mult pe legume si pe fructe.
Insa, de cele mai multe ori efectul este invers si observam ca la sfarsitul celor 48 de zile am luat in greutate.
Acest lucru se intampla din cauza alimentelor pe care le consumam in aceasta perioada in exces si care contin foarte mult zahar si cantitati mari de carbohidrati, care nu doar ca ne ingrasa, dar ne pot si afecta sanatatea.
Asadar, iata ce alimente trebuie evitate sau consumate in moderatie in timpul postului pentru a nu te ingrasa:
- paine, paste fainoase si produse de panificatie - in schimb, opteaza pentru pastele si produsele de panificatie din faina integrala, aceasta contine mai multe fibre care regleaza nivelul de zahar din sange si care dau o senzatie mai mare de satietate;
- orez - la fel, opteaza pentru oregul integral;
- cartofi - evita-i pe cei prajiti si consuma-i in cantitati moderate pe cei fierti sau copti;
- ulei - alege sa consumi mai putin ulei si, pe cat posibil, sa fie ulei de masline, daca e presat la rece e si mai bine;
- pateuri si mezeluri de post - in general, aceste produse procesate din soia au foarte multe E-uri si chimicale, care nu doar ca ingrasa, dar pot crea si alte neplaceri;
- dulciurile de post - acestea au tendinta de a contine cantitati mari de zahar, dar si E-uri;
- fructele confiate - acestea sunt uscate si conservate in zahar, de aceea toate calitatile pe care le au in mod obisnuit cad pe plan secund;
- bauturi carbogazoase - contin cantitati mari de zahar, iar cele light sau sugar free au indulcitori cu efecte secundare destul de catastrofale;
Bineinteles, cantitatea este la fel de importanta ca si calitatea alimentelor pe care le consumam.
In general, carbohidratii sunt buni, ofera energie, dar consumati in cantitati mari, devin daunatori.
Cel mai bine este ca in aceasta perioada sa profitati de cruditati, de legumele proaspete si de verdeturi. Metodele de gatire sunt nenumarate: ciorbe, supe, salate, ghiveciuri, tocanite etc.
Sursa foto: newhealthadvisor.com
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustFasole la ceaun este o mancare traditionala romaneasca, un fel de mancare simplu, dar bogat in gust, preparat din fasole...
Fasole la ceaun - o mancare reconfortantaDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii