Carne prajita in tigaie

(0)

2012-10-13 00:00:00

Una din modalitatile prin care se prepara friptura este prajirea in tigaie. Carnea care se preteaza cel mai bine la a fi gatita in acest fel este cea din animal tanar, sau din partile cu musculature mai moale de la animalele mature. Motivul care sta la baza acestei selectii a carnii este capacitatea acesteia de a se patrunde in 15 20 de minute maxim.

Ce carne alegem?

De la pui se poate folosi orice portiunie: pulpe, piept, aripi - toate pot fi prajite cu succes.

De la bovine se foloseste pentru prajit doar muschiul care se gaseste sub coaste, in apropierea rinichilor. Acesta se taie pe grosime, transversal pe fibre, in felii de 3-4 cm grosime. Este indicat sa nu se bata cu ciocanul de carne, ci sa se preseze cu pumnul pana cand ajunge la o grosime de 2 cm.

De la porc sau de la vitel se poate folosi orice carne macra, curatata de pielite. Se taie in bucati de 1 cm grosime care se bat cu ciocanul, nu pentru a le subtia, ci pentru a rupe fibrele din loc in loc. Acest lucru impiedica bucatile de carne sa se stranga la prajit, ramanand mai fragede.

Carnea de peste este, de asemenea, pretabila pentru prajit. Daca pestele este mic, se poate praji intreg. Daca este de dimensiune medie si de grosime relativa mica (3-4 cm) se taie in 2-3 bucati. Daca pestele este mare si mai gros de 4 cm, se taie in jumatate de-a lungul coloanei vertebrale, apoi in bucati taiate pe latime. Bucatile de peste nu se bat cu ciocanul, intrucat acestea nu se strang in timpul prajirii.

Sfaturi practice

* Carnea proaspata se poate sara si condimenta numai in momentul prajirii. Carnea congelata se poate condimenta imediat inainte de a fi prajita, insa de sarat se sareaza numai dupa ce s-au coagulat ambele fete ale carnii, la foc tare, timp de 1-2 minute. Aceasta metoda va retine sucul in interior si nu-i va permite sa se risipeasca. Apoi se prajesc la foc mijlociu oricat e nevoie pentru a fi gata.

* Carnea pusa la prajit nu se acopera, intrucat capacul va duce la formarea condensului, iar carnea va sfarsi prin a se fierbe in aburi in loc de a fi prajita.