Alimente afrodisiace

(0)

2008-10-22 00:00:00

Despre afrodisiace se discuta de mii de ani, intrucat acestea au puterea considera unii de a intensifica cea mai mare placere carnala: sexul. In principiu, afrodisiacele au capacitatea de a produce sau de a stimula dorinta sexuala. Aceasta este controlata de nivelurile de hormoni din organism, in special de nivelul testosteronului. In anumite circumstante, cand suntem supusi la anumiti stimuli vizuali, auditivi, olfactivi, tactili etc., pe care noi ii interpretam ca fiind sexuali, creierul trimite semnale in zona pelvina, semnale ce determina o dilatare a vaselor sanguine din acea arie. In acelasi timp, creierul secreta noreprinefina si dopamina, doi neurotransmitatori ce spun organismului ca senzatiile simtite sunt placute.

Cum functioneaza alimentele afrodisiace?

Exista doua maniere prin care alimentele afrodisiace ar putea sa dea efectele dorite: fie prin efectul pe care-l au asupra psihicului, fie prin efectele fizice de la nivelul diferitelor parti ale organismului. Daca unele alimente sunt considerate a fi responsabile pentru intensificarea fluxului sanguin din anumite zone, altele au efect afrodisiac doar prin faptul ca sunt asociate cu actul sexual (in baza unor asemanari fizice cu organele sexuale, dar nu numai).

Cele mai cunoscute alimente afrodisiace

Ciocolata este, cu siguranta, regina alimentelor arodisiace. Continutul de feniletilamina si serotonina produce un sentiment de euforie, facandu-ne sa ne simtim pasionali si indragostiti. Pe langa aceste doua substante responsabile de starea de bine pe care o genereaza, ciocolata mai contine si cofeina ce furnizeaza un surplus de energie atat de necesara pentru o partida de sex reusita.

Bananele considerate a fi afrodisiace in special pentru forma lor falica, au totusi un rol in producerea de hormoni sexuali prin continutul ridicat de potasiu si vitamina B.

Morcovii si castravetii au efecte afrodisiace doar in baza aspectului falic.


Ardeii iuti starnesc aceleasi reactii fiziologice precum actul sexual: transpiratie, puls mai ridicat, stimuleaza circulatia sanguina etc.

Usturoiul stimuleaza circulatia sanguina.

Ghimbirul are aroma incitanta si stimuleaza circulatia sanguina.


Mierea contine vitamina B, prin urmare stimuleaza productia de testosteron.

Alcoolul te scapa de inhibitii si poate creste apetitul sexual, insa reduce capacitatea de actiune si sensibilitatea la stimuli.