Tort Hennessy

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Blat:
  • 8 oua
  • 1 cana de zahar
  • 100 ml cafea concentrata
  • 200 g unt
  • 2 cani de faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 esenta de rom
  • Pt insiropat:
  • o cafea espresso
  • 3 linguri de zahar
  • 1 lingura lapte pudra pt cafea
  • 2 linguri de coniac Hennessy
  • Pt crema:
  • 150 ml coniac Hennessy
  • 3 oua
  • 100 g faina
  • 4 linguri cu zahar pudra
  • 50 g ciocolata
  • 250 g unt
  • 100 g cacao
  • 300 ml lapte
  • Pt glazura:
  • 200g ciocolata amaruie
  • 200g zahar
  • 100 ml cafea concentrata
  • Pt ornat:
  • un tub de glazura alba Dr Oetker
  • ciocolata alba maruntita
  • 1 pachet boabe de cafea de ciocolata amaruie
  • 100g unt

Mod de preparare

Blatul:
1. Separi albusurile de galbenusuri.

2. Bati albusurile spuma tare - eu adaug cativa stropi de otet, adaugi zaharul si continui sa bati pana cand acesta se topeste. Eu macin zaharul intotdeauna si folosesc zahar praf, ca am stricat vreo 3 mixere de-a lungul anilor... ; -(

3. Adaugi galbenusurile unul cate unul, adaugi cafeaua, - eu am pus cafea espresso tare, nu concentrata... untul topit rece, esenta de rom - o fiola mica de la Dr. Oetker - si faina proaspat cernuta cu praful de copt. Si a iesit atat de galben blatul, incat am fost nevoita sa mai adaug cel putin 100 g de cacao...

4. Ungi o forma de tort cu diametrul de 26 cm cu ulei/margarina si o tapetezi cu faina. Eu am pus hartie de copt doar pe fundul-ups! tavii.

5. Torni compozitia si lasi la cuptor 45 de minute.

A iesit enorm!!! L-am taiat in 5, imaginati-va, n-am avut niciodata un blat atat de mare. Partea cu bulbuci de deasupra am inlaturat-o. Apoi, am insiropat fiecare cerc de tort cu cafea espresso imbunatatita cu 2 linguri de coniac.

De asta nu i-am mai spus sotului meu, ca turba, nu alta! ha, ha, ha!

Prepararea cremei:
1. Bate ouale cu zaharul pudra. Adauga faina proaspat cernuta, cacaua si ciocolata rasa... niste oua de cioco de la Pasti, hi, hi, hi...

2. Toarna coniacul si laptele fierbinte. Lasa pe foc, amestecand energic, pana se ingroasa. Dupa ce s-a racorit, incorporeaza untul frecat spuma.

Aici am avut o dilema, deoarece in revista scria 50 g unt, ceea ce mi se parea infim, fata de cat de budincoasa a iesit crema. Dar, avand experienta din lecturarea atator retete, hi, hi, hi! mi-am zis ca e o greseala si le-a scapat 2 din fata, deci 250 g, un pachet de margarina am pus dupa ce l-am facut spuma si l-am pus in crema racita.

Apoi am impartit crema in patru, dar de fapt a trebuit in cinci, pt. ca peste cinci cercuri de blat am pus crema... important e ca mi-a ajuns.

Prepararea glazurii:
1. Intr-o craticioara, amesteci cafeaua concentrata cu zaharul, untul si ciocolata de menaj rasa. Eu am folosit 2 ciocolati amarui Kandia si nu le-am mai ras, le-am rupt in bucati.

O pui pe foc si amesteci continuu pana se leaga. Iei de pe foc, lasi putin sa se raceasca si o torni peste prajitura.

Sufletul, ca a fost apa, nu alta... am adaugat repede 3 plicuri de ciocolata calda, noroc ca aveam, si astfel s-a mai ingrosat si a aratat a glazura. Si desi tortul a fost enorm, glazura a iesit mult prea multa, mi-a mai ramas jumatate din toata cantitatea...

Cred ca o singura tableta de ciocolata ajungea si injumatatite si celelalte ingrediente. Acum, tb sa mai fac o prajitura, ca sa folosesc glazura ramasa, of, of, mai, mai...

Ornarea:
Am facut blatul intr-o seara, a doua seara am facut crema si dupa ce l-am lasat 3 - 4h la frigider, am facut si glazura... seara tarziu, cred ca era miezul noptii. Apoi, dimineata, lejer dupa 11 h l-am ornat.

Am gasit in Real Creioane pt. decor de la Dr. Oetker asa ca mi-a fost de real folos tubul alb, pe care l-am lasat 3 min. in apa fierbinte.

Am trasat linii drepte de sus pana jos pe toata suprafata tortului, apoi linii verticale, in asa fel incat sa-mi dea niste romburi.
Intr-un magazin de cartier am gasit un pliculet cu ciocolata alba maruntita, bucatele asa mai patratoase, nu stiu daca am dat vreo 3 lei pe el.

Am presarat bucatelele de cioco alba pe toata suprafata tortului.
Apoi, punga cu boabele de cafea de ciocolata amaruie tot in Real am gasi-o si a costat aproape 11 ron pachetul de 250 g. Erau si boabe de ciocolata cu lapte, dar am zis ca daca-i tort de cafea, atunci tb sa fie negru!

Am golit tot pachetul si inca mi-ar mai fi trebuit, ca n-am terminat toata bordura tortului, mi-a mai ramas un spatiu gol cam de vreo 2 degete. Ca a trebuit sa presar si pe suprafata tortului cateva boabe, acolo...
Dimineata la cafea e foarte inviorator sau seara la un pahar de coniac; -))))

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Pulpa de miel la cuptor

Pasca Super Fina

Parteneri
Bucataras.RO

Placinte cu varza

In ultima vreme toata lumea a facut placinte, ori cu branza, ori cu varza, cu tot felul de umpluturi. Zi dupa zi, s-a...

Placinte cu varza
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.