Paine Pentru Seara de Craciun

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • - 530 g faina 000 proaspat cernuta si faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 40 g zahar extrafin
  • - 10 g sare de mare fin macinata
  • - 7 g drojdie uscata
  • - 1 ou si 1 galbenus de ou pentru pensularea aluatului
  • - 50 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • - 220 ml lapte caldut si 15 ml lapte pentru pensularea aluatului
  • - coaja rasa a unei lamai
  • - unt pentru untarea tavii
  • - 1/2 lingurita cu seminte de susan
  • - cateva cirese confiate

Mod de preparare

- Se pune intr-un bol faina, zaharul, coaja de lamaie rasa marunt pe razatoare, untul taiat bucatele, oul, sarea, drojdia (sarea se pune la distanta de drojdie deoarece inactiveaza drojdia).

- Se adauga laptele treptat si se framanta pana se formeaza o masa de aluat. Cand toata cantitatea de faina de pe peretii vasului a fost incorporata in aluat, se pune aluatul pe o suprafata de lucru usor infainata si se framanta timp de aproximativ 7 minute. Este posibil ca pentru acest timp de lucru sa aveti nevoie de o cantitate (mica) suplimentara de faina. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.

- Se lasa aluatul sa dospeasca timp de o ora intr-un loc cald, ferit de curent de aer.
- Se cantareste aluatul. Aluatul pe care l-am framantat cantarea (dupa dospire) aproximativ 900 g (aluatul creste mult in perioada de dospire si trebuie remodelat putin inainte de a fi cantarit).

- Se imparte cantitate totala de aluat in 16 parti egale care se modeleaza sub forma unor mici sfere (fiecare sfera mica pe care am modelat-o cantarea aproximativ 56 g). Aluatul se pastreaza acoperit pana in momentul in care este folosit.
- Se unteaza tava de forma unui bradut (tava pe care am folosit-o are lungimea de 37 cm si inaltimea de 4 cm).

- Se aseaza sferele mici de aluat pe cinci randuri pastrand spatiu intre ele (o sfera de aluat in varf, doua sfere de aluat pe al doilea rand, trei sfere de aluat pe al treilea rand, patru sfere de aluat pe urmatorul rand, cinci sfere de aluat pe ultinul rand) si o sfera de aluat la baza (in portiunea centrala). Se acopera tava cu o folie alimentara.

- Se lasa aluatul sa dospeasca in tava timp de 30 de minute, intr-un loc cald. Daca credeti ca aluatul are nevoie de mai mult timp pentru dospit il puteti lasa acoperit timp de o ora (aluatul meu a crescut mult astfel incat dupa 30 de minute ajunsese sa atinga folia alimentara pe toata suptafata).
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade c.

- Se amesteca intr-un bol mic galbenusul de ou cu 15 ml lapte.
- Se pensuleaza suprafata aluatului cu amestecul de ou si lapte.
- Se presara la suprafata aluatului semintele de susan.

- Se coace aluatul timp de 20 - 25 de minute pe nivelul intermediar al cuptorului, pana dobandeste o culoare frumoasa, aurie.
- Se lasa sa se raceasca pe un gratar.
- Se decoreaza cu cirese confiate dupa preferinta.
Am pornit de la o reteta pe care am gasit-o la Gourmandine dar pe care am modificat-o din punct de vedere al ingredientelor (am inlocuit sucul de portocale cu lapte, am exclus laptele praf etc).

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Chiftele de orez umplute cu pui si ardei

Sper ca va mai amintiti de provocarea misterioasa a acestei luni pentru ca am pregatit si eu ceva bun bun! Se...

Chiftele de orez umplute cu pui si ardei
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj