Intorsuri din Hihor

Portii
20
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Faina 1500 gr
  • apa calduta ( o cana)
  • o lingura de sare
  • untura
  • Aceasta reteta nu are cantitate
  • Cartofi fierti care se zdrobesc ca la pireu cu ulei, sau varza murata din butoi care se spala si se caleste in prealabil

Mod de preparare

Peste o lingura de sare se toarna apa calduta pentru a se dizolva sarea.,dupa care se pune faina, cat sa iasa un aluat mai moale decat cel de paine sau de cozonac ce se framanta bine fara a ne nelinisti ca aluatul se prinde de mana. Dupa ce se framanta bine se infaineaza mana si se scoate aluatul pe masa. Se framanta bine si se fac cocutze ce se framanta fiecare bine. Se lasa sa se odihneasca jumatate de ora, nu inainte de a le unge pe fiecare cu untura. Asa unse le lasam acum sa se odihneasca.
Dupa odihna aluatului se trece la intinsul cocutilor care se face pe o fata de masa, deoarece rularea aluatului se va face cu ajutorul fetei de masa.
Se ia o bucata de cocut si se pune pe fata de masa. Untura care s-a pus peste aluat deja este intrata in el facandu-l mult maielastic pentru a se putea intinde cat o foita de tigara.
Aluatul se intinde apoi cu mana incepand a trage de margini cate putin cu degetele, dupa ce isi mareste volumul prin intindere se introduce mana ( palma) in mijlocul aluatului si incetisor se intinde in continuare. Aluatul are dimensiunea mesei dupa ce este la maxim intins si extrem de subtire. Cand aluatul este gata intins se mai picura cativa stropi de ulei peste foaie. Apoi se presara cartofi sau varza peste aluat. Se prinde de o parte si de alta fata de masa si se ruleaza cu ajutorul ei placinta. formnd astfel o placinta. Rolul astfel obtinut se ruleaza ca un melc si se prajeste in tigaia unsa cu putin ulei pe ambele parti.
Placintele mai mari ( care se coc in cuptor) se ruleaza pe toata foaia cu compozitia dorita apoi se pun in cuptor, se ung cu galbenus de ou si se coc.

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Saramura de pui

Parteneri
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.