Cozonac de Post

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 cani cu apa plata
  • 1 cana ulei vegetal
  • 1 cana zahar tos
  • coaja si sucul unei lamai
  • coaja si sucul 1/2 portocala
  • 25 gr drojdie de bere - proaspata
  • un praf de sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
  • un varf de cutit de sofran
  • 50 gr pudra de cacao
  • un baton de vanilie
  • faina aprox 1kg
  • Pentru umplutura:
  • fructe deshidratate
  • rahat
  • nuci macinate (daca folositi nuci, mai aveti nevoie de zahar)
  • coaja si suc de portocala
  • scortisoara
  • zahar vanilat

Mod de preparare

Aluatul se pregateste astfel: se amesteca in urmatoarea ordine: apa, sucul de lamaie si de portocala, bicarbonatul, drojdia sfaramata cu mana, coaja de lamaie si de portocala, sofranul, zaharul, uleiul, sarea.

Se amesteca fiecare ingredient pe masura ce se adauga pana la omogenizare, apoi se continua cu urmatorul ingredient.

Se adauga faina si se amesteca intai cu lingura, apoi cu mana, pana cand se obtine un aluat care se framanta 5-10 minute.

Se opreste 1/4 din acest aluat care se amesteca cu pudra de cacao.

Cele doua aluaturi se pun la crescut, acoperite cu un stergar de panza, intr-un loc caldut, pana cand isi tripleaza volumul.

Cat timp creste aluatul, macinati nucile si amestecati-le cu putin suc de portocala, scortisoara, zahar vanilat si zahar dupa gust.
Taiati fructele si rahatul cubulete.

Cand aluatul si-a triplat volumul, se imparte in doua si se intinde o foaie de latimea tavii de copt si cat mai subtire.
Peste ea se intinde (numai pe 2/3 din suprafata) foaia cu cacao, se pune umplutura si se taie fasii restul aluatului alb apoi se ruleaza cu umplutura in interior si se rasucesc fasiile peste sulul format.

Se pune in tavi, imbracate cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca.
Se unge cu ulei si se pune la copt in cuptorul preincalzit. Se coace aprox. 45 de minute.

Cozonacul cald, se unge cu miere si se presara cu nuca macinata amestecata cu zahar sau se pudreaza cu zahar vanilat.


Cana cu care masuram totul are 200 ml.

Din aceste cantitati se obtin doi cozonaci.

Pofta buna!

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Saramura de pui

Parteneri
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.