Cozonac cu Nuca

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -600 g faina
  • -1 ceasca lapte
  • -2 oua intregi
  • -2 galbenusuri
  • -1/2 lingurita sare
  • -140 g unt
  • -2 linguri zahar
  • -20 g drojdie proaspata
  • -2-3 plicuri zahar vanilat
  • Umplutura :
  • -500 g nuca macinata
  • -350 g zahar pudra
  • -1 praf de sare
  • -1/2 ceasca lapte

Mod de preparare

Inmuiati drojdia frecand-o bine cu 1 lingurita de zahar pana devine lichida, apoi dizolvati-o in putin lapte caldut si lasati-o la crescut.

Separat, frecati untul spuma, cu zaharul vanilat si 2 linguri de zahar, pana ce acesta se topeste.

In faina cernuta de 2 ori, turnati la mijloc maiaua (amestecul cu
drojdia crescuta), ouale intregi, galbenusurile frecate separat cu 1/2 lingurita sare si putin cate putin din cesca de lapte caldut, pana ce obtineti un aluat legat, omogen.

Framantati-l bine, adaugand pe rand cate putin din untul frecat spuma, pana ce aluatul face besici si se desprinde de pe mana. Lasati aluatul in vasul de framantat sub forma unei mingi. Presarati-l cu foarte putina faina, acoperiti vasul cu prosoape de bucatarie si lasati-l in loc cald, fara curenti de aer, la crescut, pana-si dubleaza volumul.

Impartiti aluatul in doua. Intindeti pe masa de lucru putin infainata, cate o foaie de aluat, puneti 1/2 din compozitia cu nuca, repartizata uniform, lasand pe margini o bordura de circa 2 cm neacoperita. Rulati foaia, inchideti capetele si asezati cozonacul in tava unsa cu unt.
Procedati identic si cu a doua parte de aluat.
Ungeti cu galbenus de ou usor batut si dati imediat la cuptorul foarte bine incalzit, la foc potrivit, pana ce este copt si frumos rumenit. Nu trebuie sa lasati acest cozonac la crescut in tava, deoarece se formeaza goluri intre nuca si aluat.

Umplutura:

Intr-un bol, amestecati nuca macinata cu zaharul pudra si 1 praf de sare. Opariti amestecul cu laptele clocotit, apoi frecati bine pana cand pasta devine potrivit de consistenta astfel incat sa poata fi intinsa pe foaia de aluat.

Daca mai este nevoie se mai poate adauga putin lapte, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale.

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Parteneri
Bucataras.RO

Aperitiv bulete de branza si cartofi

Cu ceva timp în urmă mi-au făcut cu ochiul niște bulete pregătite de Andra. Le-am pregătit după rețeta ei, dar...

Aperitiv bulete de branza si cartofi
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa