Colac cu urda, stafide si rahat

Portii
12
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 450 de grame făină pentru cozonaci
  • 60 ml apă călduță
  • O lingura de drojdie uscată
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 1 linguriță de sare
  • 180 ml lapte călduț
  • 80 grame unt gras topit și răcit
  • 1 ou bătut
  • Coaja de la o lămâie medie
  • Pentru umplutura:
  • 400 de grame urda
  • 2 bucăți rahat
  • 50 ml rom brun
  • 1 ou
  • 50 grame stafide
  • 3 linguri de pesmet
  • Coaja de la o portocală
  • 3 linguri de zahăr pudră
  • Pentru glazura:
  • Sucul de la o portocală proaspăt stors
  • Zahăr pudră cât încape

Mod de preparare

Pentru aluat, se cerne făina, zahărul pudră și sarea, într-un castron mare.
În mijloc, se pune un amestec din drojdia dizolvată în apa și laptele călduțe, jumătate din cantitatea de unt topit, oul, coaja rasă de lămâie, se frământă totul pâna rezultă un aluat neted și elastic. Se lasă la dospit o oră, până își dublează volumul.
Între timp, se prepară umplutura, amestecandu-se toate ingredientele, stafidele, în prealabil hidratate o jumătate de oră în rom, rahatul tocat cubulete.
După ce aluatul a dospit , se preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius, cuptor pe gaz, se pregătește o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm.
Aluatul se întinde într-un dreptunghi, se unge cu restul de unt topit, se așază umplutura, lăsând marginile libere, se ruleaza dinspre partea mai lungă și se taie bucăți de 2,5 cm . Se așază în tavă cu partea tăiată în sus și se mai lasă la dospit, 30 de minute.
Se coace 45 de minute, până se rumeneste deasupra.
După ce se răcește putin, se toarnă deasupra o glazura din suc de portocale și zahăr pudră cât încape, nu foarte concentrată, trebuie să curgă ușor și apoi se poate consuma...E foarte bun, nu prea dulce, umplutura proprie, perfect pentru orice ocazie!
Poftă bună!

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Pulpa de miel la cuptor

Pasca Super Fina

Parteneri
Bucataras.RO

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Imi pregatisem aluatul cu gandul de a face cozonaci dar pe ultima suta de metri m-am razgandit pe jumatate, ca sa zic asa, si...

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.